Yabancıların giriş çıkışı dolar fiyatını etkiliyor
Yurt Dışında Yerleşiklerin (Yabancıların) borsaya ve Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS) giriş, çıkış yapmaları, döviz kurunu büyük ölçüde etkiliyor.
DÜNYA’da Alaattin Aktaş, bu iki kaynaktan döviz giriş çıkışını düzenli olarak izliyor. Dolar fiyatına etkisini çizimlerle gösteriyor.
Merkez Bankası her hafta perşembe günü bir hafta gecikmeli olarak borsaya ve DİB senetlerine giriş çıkış rakamlarını net olarak yayımlıyor.
Verilen rakamlar fiyat ve kur hareketlerinden arındırılmış rakamlar olduğu için net giriş çıkışları izlemek mümkün olabiliyor.
Yabancıların (Yurt Dışında Yerleşiklerin) borsa ve DİBS'lerindeki yatırımları genelde fonlar aracılığıyla oluyor. Fon yöneticileri tabii olarak Türkiye’deki ekonomik hareketlerden çok iç ve dış politikadaki değişimlerden etkileniyor.
Son zamanlarda ekonomide kısa sürede önemli dalgalanmalar olmuyor ama, iç ve dış politika hareketleri canlı.
Yabancı fon yöneticileri günlük olayları değerlendirerek borsadaki ve DİBS’’indeki yatırımlarda alım satım yapıyor.
Belirsizlik ortamında alım satımlar sadece riski azaltma amacını gütmüyor. Kısa süredeki fiyat hareketlerinden yararlanma arayışı da önemli bir etken.
Son iki haftadır sorunumuz, dolar fiyatının 3.00 TL'nin üzerine çıkması.
Dolar fiyatının 3 .00 TL'nin üzerine neden çıktığını tartışırken;
TCMB'nin her hafta yayınladığı yabancıların hisse senedi ve DİBS yatırımlarındaki giriş ve çıkşları,
Yabancıların giriş ve çıkışlarının gerçekletiği dönemlerdeki iç ve dış politika hareketlerini iyi değerlendirmekte yarar var.
Merkez Bankası’nın yayınladığı rakamlardan anlaşıldığına göre, 7 Ekim ve 14 Ekim önceki haftalarda özellikle DİBS’lerinden çıkış, doların 3.00 TL.nın üzerine çıkmasında ve de 3.00 TL'nin üzerinde kalmasına yol açan önemli bir gelişme oldu.
Giriş ve çıkış rakamları ne boyutta olursa olsun, giriş ve çıkış hareketinin yönü, bekleyişleri etkiliyor. Giriş ve çıkışın boyutunun üzerinde dolar fiyatının azalıp çoğalmasına yol açıyor.