Yabancılar "pazar" satın alıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]



Geçen hafta 2 önemli Türk şirketinin hisselerini yabancılar satın aldı.

1) İki şirket de sektörlerinin başarılı şirketi idi.

2) İki şirket de belli bir üretim konusunda uzmanlaşmış idi.

3) İki şirket de kendi imkanlarıyla faaliyetlerini iç ve dış pazarda sürdürebiliyordu.

Yabancılar bu şirketlere neden talip oldu? Pazar payları için.

Türkiye'ye biz yabancı sermaye girsin istiyoruz. Bekleyişimiz yabancı sermayenin bizim yapamadığımız büyüklükte yatırımları yapması, bizim sahip olmadığımız teknolojiyi getirmesi, bizim ulaşamadığımız pazarlara ürün satabilmesi.

Serbest piyasa ekonomisinde kimseye sen neden sattın, sen neden aldın diye sorgu sual edilemez.

Fakat gönül ister ki, bizim yerli girişimcimizin sınırlı sermayesi ile ve mevcut iş birikimiyle kurup yönetebildiği şirketler ve bugüne kadar ele geçirdiği Pazar payları onlarda kalsın.

Geçen hafta önce ABD'li enerji yönetimi şirketi Eaton Corporation, Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama AŞ'yi satın aldı.

1957'de kurulan Polimer'in İsrail ve Türkiye'de üretim alanları, Singapur'da satış ofisi ve Çin'de montaj operasyonları var.

Polimer, ürünlerini SEL Hortum adıyla tüm dünyada satışa sunuyor. İki bin 100'den fazla kişiye iş olanağı tanıyan Polimer, 2011'de yaklaşık 335 milyon dolarlık bir satış cirosuna ulaştı. Şirketin öncelikli pazar alanları; inşaat, madencilik, tarım, petrol ve gaz, üretim, gıda ve içecek ve kimyasallardan oluşturuyor

Eaton Corporation Airbus'tan Audi'ye, Scania'dan Daimler ve Alstrom'a kadar birçok kurumla işbirliği olan ve 150?ye yakın ülkede faaliyet gösteriyor. Geçen yılki cirosu 16 milyar dolardı.

Satın alma bedeli konusunda açıklama yapılmadı.

İkinci satış işlemi ile granit sektörünün en büyüklerinden Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı. Graniser'in sahibi Kazancı ailesi, satıştan gelecek para ile tekstil sektöründeki markası Rodi Mood'u büyüteceklerini açıkladı..

Bancroft Private Equity'nin Türkiye'de Standard Profil, Kayalar Kimya ve Eko Finans Faktoring olmak üzere üç yatırımı daha bulunuyor.

Graniser Genel Müdürü Erol Hacıoğlu, uzun süredir kendilerine yönelik bir yabancı ilgisinin olduğuna işaret ederek, "Yüzde 40'lara varan ihracat payımızı bu ortaklık ile yüzde 50'lere taşıyıp, ilave yatırımlarla 85-90 milyon dolarlık ihracat miktarına çıkartmayı planlıyoruz. Yapmış olduğumuz 10 yıllık büyüme planımız çerçevesinde Avrupa'da sektörde 3. oyuncu olmayı hedefliyoruz. Bu ortaklık neticesinde 3 yıllık bir süreçte 100 milyon euroluk dört yatırım yapacağız" şeklinde konuştu.
Her iki satış işlemine konu olan şirketler Türk ekonomisinin önemli şirketleriÖ Dikkat ediniz, son dönemde çok sayıda orta büyüklükte başarılı işletme yabancılara satılmaya başlandı.

Tekrarda yarar var. Yabancı sermaye iyidir. Hoştur amaÖ Ülke insanının yapabileceği işlerde sektörler ve Pazar yabancı sermaye hakimiyetine geçtiğinde, yerli sermaye imalat sanayi dışında kalmış olur.

Tekrarda yarar vardır. Teker teker her satış işlemi yapan Türk girişimciyi eleştirmek yanlış olur ama ortada bir gerçek var. Satışlar arttı.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018