Yabancılar konut için geri döndü
Yabancılar konut için yeniden Türkiye’ye döndü. Bir dönem aldığı konutta döviz kuru bazında zarar eden yabancılar için Türkiye’de şu anda ise tam bir alım cenneti ortamı sunuyor. Çünkü TL bazında satılan konutlar, yükselen döviz kuru karşısında yabancıya çok daha avantajlı fiyatlarla konut alma imkanı sunuyor. Buna bir de konutlarda fiyat artışının sınırlı kalışı eklendiğinde yabancı için iki avantajlı durum sözkonusu. Üçüncü avantaj ise konut alana yabancıya vatandaşlık verilmesi.
Rakamlara baktığımızda yabancıların da bunu değerlendirdiğini gözlemleyebiliyoruz. Yabancıya satışta hızlı bir artış var. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçları da bu gidişatı destekliyor. Endekse göre haziran ayında, markalı konut projelerinin yüzde 10’u yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın 3 puan üzerinde. Yabancı yatırımcılara satışlar şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranında gerçekleşti.Toplama bakıldığında yabancıya yapılan satış 1.5 yılın zirvesine geldi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 (yüzde 42) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Yani bu veriye bakarak alan yabancının oturumdan ziyade yatırımcı için ev aldığı söylenebilir. 3+1 ve 2+1 gibi büyük konutları alanların oranı ise yüzde 24.
Aynı evde 35 bin dolar cepte kalıyor
Konut projelerinin önemli bir bölümünü yabancılara satan Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ile de yabancıların olan ilgisini konuştuk. Dövizdeki artışın satışları tetiklediğini söyleyen Babacan:“Sattığımız gayrimenkulü hala TL olarak satıyoruz. Dövizin artışına göre bizim fiyatlarımız ucuz kaldı. Bütün girdi maliyetleri yükselmesine rağmen iç piyasadaki alıcılardan dolayı bunu fiyatlara ekleyemedik. Biriken stoktaki gayrimenkullerde de bir fiyat artışı yapamadık. Bundan ötürü de bir fiyat avantajı doğdu” dedi. Yaz sezonun gelmesi ve Türkiye’deki seçimlerin etkisiyle haziran sonu ve temmuz ayı itibariyle yabancılara satışların daha fazla olmaya başladığını söyleyen Babacan, “Geçen yıla göre yüzde 10-12’nin üzerinde artış oldu. Şu anda 100 bin dolara çok iyi bir ev almak mümkün. Eskiden aynı evi 135 bin bin dolara alabiliyordu. Bunu gören yabancı alıma geçebiliyor” diye konuştu.
Kanal İstanbul ve vatandaşlık bekleniyor
İbrahim Babacan’a göre artışta yeni yapılacak olan Kanal İstanbul gibi vizyoner projeler de etkili oldu. Çünkü bu bölge çevresinde çok ciddi satın almalar oldu. Projenin gelişeceğini öngörerek, o çevrede yapılan projelere çok daha fazla ilgi gösterildiğini söyleyen Babacan, “Bize de Kanal İstanbul çevresinde projemiz olup olmadığını soruyorlar” dedi.
Türkiye’ye yabancıyı çekecek bir diğer güçlü unsur da vatandaşlık. Halihazırda Türkiye’de 1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık veriliyor. Şimdi bunun 300 bin dolara düşeceği beklentisi güçlendi. Çünkü 1 milyon dolardan alım yapanlar çok sınırlı kaldı. Avrupa’da 300 bin euroya oturum hakkı veren birçok alternatifl er karşısında 1 milyon dolar ise yüksek bulunmuştu. Dolayısıyla 300 bin dolara inmesi halinde vatandaşlık amaçlı gayrimenkul satışı yapılabilecek. Yaklaşık 1.5 milyon TL’ye denk gelen bu rakam, aslında Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkı sağlayacağı gibi, fiyatları 600 bin TL’nin üstünde olan lüks konut stoğunun eritilmesinde de etkili olabilir.