Yabancılar kaçtı gidiyor, sıcak ara çıktı çıkıyor denildi/değişen bir şe
Anadolu'da dertsiz iken kendine dert arayanlar için bir deyim vardır: "Dertsiz başa çul bağlıyor" derler. İşte o biçim.
Biz de durup dururken dertlenmeye meraklıyız. Günlerce dertlendik.
- Yabancılar kaçtı gidiyor
- Sıcak para çıktı çıkıyor
Tartışmaları ile vakit harcadık. DÜNYA'da dün Naki Bakır sıcak para konusundaki gelişmeleri toplu olarak gösteren bir tablo yayınladı.
2010 Aralık ayı sonunda:
- İMKB'deki yabancı yatırımlarının borsa değeri 70.9 milyar dolar iken, 2011 Haziran ayında 64.6 milyar dolara geriledi. İMKB portföyündeki 6 milyar dolarlık azalmada esas itibariyle borsa endeksinin gerilemesi ve dolar fiyatının artması var ama az da olsa borsadan yabancı çıkışı olduğu bir gerçek.
- Buna karşılık Hazine kağıtlarına bağlanan sıcak parada artış var. Geçen yıl sonu 31.8 milyar TL'lik portföy haziran ayında 40.1 milyara yükseldi. Nerede ise 10 milyar dolarlık bir giriş var..
- Aynı şekilde, geceli faizden yararlanmak için gelen ve bankalarda mevduat olarak duran sıcak para da 7.2 milyar dolardan, 8.2 milyar dolara oldu.
Toplam olarak 2010 yılı sonunda 109.9 milyar dolar olan yabancı portföyü, haziranda 113.4 milyar dolara ulaştı.
Yabancılar kaçmıyor, sıcak para çıkmıyor… Tabii olarak konjonktürel dalgalanmalar var.
Değişik nedenlerle rakamlar oynuyor. Ama önemli olan eğilimin sürmesi.
Nasıl sürmesin ki, dün gösterge faiz yüzde 8.9 dolayında idi. Dolar fiyatı 1.65 TL etrafında dolanıyor.
Londra'dan Türkiye'de döviz yollayanlar için kısa sürede yüzde 8.9 döviz faizi cazip bir faiz. Kur oynasa oynasa reel faiz yüzde 8.9'dan yüzde 7'ye, yüzde 6'ya iner ki o da caziptir.
Dünyada şu günlerde paradan bol bir şey yok. Para gidecek yer bulamıyor. Bu nedenle her şeye rağmen Türkiye sıcak paracılar için cazip pazar olma durumunu sürdürüyor.