Yabancılar hisse senedinde bir ay aradan sonra net alım yaptılar

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

Yabancı yatırımcılar hisse senedinde haftalık bazda 22-29 Nisan haftasında net alım yaptıktan sonra, satışa geçtiler. Bu satış, tam beş hafta sürdü. Yabancı yatırımcıların 29 Nisan'dan 3 Haziran'a kadarki dönemde gerçekleştirdikleri net hisse senedi satışının tutarı 836.2 milyon dolar oldu. 

İşte bu beş hafta süren satış eğilimi, en azından geçen hafta itibariyle durmuşa benziyor. Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 3-10 Haziran günlerini kapsayan hafta içinde 58.3 milyon dolarlık net alım yaptılar. Bu bir eğilime dönüşür mü dönüşmez mi, elbette zaman gösterecek. Ama en azından satış eğiliminin kırılması da önemli.

3-10 Haziran haftasındaki 58 milyon dolarlık net hisse senedi alımıyla birlikte yabancıların bu yıl içindeki toplam alımları 941 milyon dolar oldu.  

Ancak şu gerçeğe de vurgu yapmakta yarar var. Merkez Bankası verilerine dayalı olarak izleyebildiğimiz net alış ve satışlar haftalık toplamı gösteriyor. Yabancıların ister hisse senedinde, ister devlet iç borçlanma senedinde o hafta içinde kimi gün net alışı, kimi gün net satışı olabilir. Biz hafta toplamında bir değerlendirme yapma şansına sahibiz. Hafta toplamında alış ya da satış yapıldı, diye o haftanın tüm günlerinde aynı yönde hareketler olduğunu elbette varsayamayız. 

DİBS yatay gibi  

Yabancıların devlet iç borçlanma senedinde geçen hafta net 60.6 milyon dolarlık satış yaptıkları görüldü. Bu satışın 50.2 milyon doları repodan oluştu. Bir başka ifadeyle geçen haftaki net DİBS satışı, repo hariç 10.4 milyon dolar.

Yabancıların yılbaşından 10 Haziran'a kadar olan dönemde gerçekleştirdikleri toplam devlet iç borçlanma senedi alımı geçen haftaki çıkıştan sonra 2 milyar 440 milyon dolara indi.

Böylece yabancıların 10 Haziran'a kadar olan hisse senedi ve DİBS alımlarının toplamı 3 milyar 381 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu arada özel sektör tahvil ve bonolarında 3-10 Haziran haftasında 24.5 milyon dolarlık yabancı alımı gerçekleşti. Bu, özel sektör tahvil ve bonolarında haftalık bazda gerçekleşen en yüklü alımlardan biri durumunda.

Faiz kararı alımları artırabilir

Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi zaten bekleniyordu; yıllık enflasyonun mayısta neredeyse yerinde sayan bir görüntü çizmesinden sonra bu beklenti iyice arttı. Daha önce de vurguladığımız gibi bu durum devlet iç borçlanma senetlerinin faizinin de düşeceği beklentisi doğuracağı için faiz düşürülmeden önce görece yüksek faizli, yani düşük fiyatlı kağıt almak cazip görülebilir. Bu düşünceyle hareket etmeleri muhtemel yabancıların 10 Haziran'dan sonra iç borçlanma senedi alımlarını artırmış olabilecekleri dile getiriliyor.  

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu haziran toplantısını 21 Haziran'da yapacak. Bu toplantıda gecelik borç verme faiz oranının yüzde 9.50'den en az yüzde 9'a indirileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Üstelik FED'in haziran ayını faiz artırımı yapmadan geçmesiyle Merkez Bankası'nın iyice rahatladığına dikkat çekiliyor.

Merkez Bankası'nın 21 Haziran toplantısında yüzde 7.50 olan haftalık repo faizini değiştireceği ise sanılmıyor. 

Ortalama fonlamada 11 ayın en düşük oranı

Bu arada Merkez Bankası ortalama fonlama maliyetini 15 Haziran itibariyle yüzde 8.33'e çekti. Bu oran, son 11 ayın en düşük oranı. 

Ortalama fonlama maliyeti daha önce 15 Temmuz 2015 tarihinde yüzde 8.27'ye çekilmiş, 16 Temmuz 2015 tarihindeki oran yüzde 8.33 olmuş ve bu yılın 15 Haziran gününe gelinceye kadar bir daha yüzde 8.33'e inilememişti. 

catsbbbbjjjb.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar