Yabancı talebi Halkbank hisselerinin fiyatını belirledi
Halkbank'ın sermayesinin yüzde 23.92'sini temsil eden hisse senetleri satıldı. Daha önce sermayenin yüzde 24.94'ü halka arz edilmişti. Böylece halka açıklık oranı yüzde 48.86'ya yükseldi.
Halkbank'ın kamu bankası statüsü değişmedi. Halka açık bölümlerin yönetimde söz sahibi olmaları söz konusu değil. Halkbank'ın yönetimini eskisi gibi Hükümet belirleyecek.
Halka arz işlemi başarılı bir işlem olarak kabul ediliyor.
Başarı fiyat tespitinde.
Halka arzda hisse başı fiyat aralığı 13.80 ile 15.90 TL olarak belirlenmişti.
Halka arz edilen senetlerin yüzde 80'ninin tahsis edildiği 135 yurtdışı yatırımcı hisse başına 15.10 TL fiyat verince, genel fiyat yüksekte oluştu.
Hisseleri 15.90 TL'den almak için para yatıran bireysel yatırımcı aradaki farkı ya nakit olarak geri alacak ya da fark kadar hisse senedi sahibi olacak.
Bu satış işleminde acaba satışa sunulan hisselerin yüzde 80'ninin yabancılara tahsisinin ne yararı oldu?
-Konunun uzmanları, yabancı talebinin önce fiyat tespitinde, sonra da satışta ağırlığı olduğunu belirtiyorlar.
Eğer yabancı satın almamış olsa bu fiyattan yerli alıcı bulunamayacağını söylüyorlar.
- Fakat bir gerçek var. Satışa sunulan hisselerin yüzde 10'unu almak için yurt içinden 6 kat bireysel talep gelmiş.
100 hisse alacaklara 16-17 hisse verilecekmiş. Bazılarına göre bu talebin büyüklüğünün arkasında yabancılara sunulan hisse senetlerinin oranının büyüklüğü var.
Satış sonunda satılan hisse senetlerinin,
-Yüzde 80'ine 159 adet büyük yabancı yatırımcı sahip oldu.
-Yüzde 10'unu içeriden 268 banka, şirket, yatırım fonu satın aldı.
- Kalan 10'unu da 29 bin 869 küçük yatırımcı paylaştı.
Halkbank son yıllarda büyük bir gelişme içine girdi. Büyümeye paralel olarak karlılığı da arttı. Halkbank'ın sermayesinin önemli bölümünün halka arzı küçük yatırımcılar ve özellikle bugüne kadar borsaya girmekten korkan ve hisse senedine yatırım yapamayan kesim için bir fırsat idi.
Halkbank hisseleri gibi hisselerin halka, küçük yatırımcıya yayılmasının yararı büyük.
Biz önceki özelleştirmelerde de blok satışlarla yabancı yatırımcılara hisse sattık. Halbuki özelleştirmede bizden önce yola çıkan İngiltere'de ve daha sonra bazı Avrupa ülkelerinde özelleştirme başladığında, halka arzlarda önce özelleştirilen kurumlarda çalışanlara sonra küçük tasarruf sahiplerine hisse satışına öncelik verildi. Bu şekilde sermayenin halka yayılması sağlandı. Halk hisse senedine yatırıma alıştırıldı. Çalışanlara ve halka yapılan satışlarda taksit ve tenzilat uygulamalarına gidildi.
Kaldı ki, İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin yüzde 64.1'ine yabancılar sahip. Türklerin payı sadece yüzde 35.9 oranında. Getirisi en yüksek, en değerli hisse senetleri yabancıların elinde.
Mevduat faizi, devlet borçlanma senetleri faizi küçük tasarruf sahipleri için cazibesini kaybetti. Küçük tasarruf sahibi için şimdilerde birikimini değerlendirebileceği tek yer borsa. Ama satın alabileceği hisse senedi yok. Hisse senedini satışa çıkaranlar halka değil, yabancıya satmayı tercih ediyor.
Bütünü ile Halkbank hisse senetlerinin halka arzı başarılı bir arz olarak değerlendiriliyor. Bakalım, İMKB'de hisse senetleri kaç TL'den işlem görmeye başlayacak. İlk günkü fiyatlardan çok belli bir dönem sonunda oturacak, istikrar kazanacak fiyatlar önemli.