Yabancı sermayeli kuruluşların ihracatlarında duraklama var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yıldız Holding ‘Gıda’ Ülker Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Madrid’de gazetecilerle sohbet etmiş. 
"Piyasaya giren uluslararası şirketler Türkiye’deki üreticiler için de yeni açılımlar yapacak büyüklükte. Örneğin Ak Gıda’yı satın alan şirket, dünyanın en büyük süt şirketi. Türkiye’deki süt üreticilerine daha büyük bir fırsat çıkmış oluyor. 

Türkiye artık global bir pazar oldu. Başka şirketler de satılacaksa, biz çok iyi bir iş yapmış olduk, çok iyi bir fiyat çıkardık ortaya. Bu da Türk şirketlerinin değerini artırmasını sağlar. Emsal teşkil eder... 

Türkiye’ye yeni gelen dünyaca bilinen markalar var. Dolayısıyla onların dünyanın her tarafına bizden daha fazla ihracat imkanları olacaktır.“ demiş. 

Söyleşi DÜNYA’da “Üreten şirketlerin yabancıya satılması ihracatımızı artırır” başlığı ile yayınlandı. 

Biz eskiden beri yabancıların Türkiye’ye gelmelerini beklerken, onların yeni teknoloji getireceklerine, ihracata dönük üretim yapacaklarına inanırız. 

Yabancı sermaye bir ülkede yatırım yaparken tabii olarak ihracattan önce iç pazarı hedef alır. İç pazarsız sadece ihracat için yatırım yapılan konular ve ülkeler sınırlıdır. 

Özellikle ülkede daha önce kurulmuş, içeride pazar payı büyük bir üretim tesisi yabancılar tarafından satın alınırsa, yabancı yatırımcı ihracat yanında iç pazarı ihmal edemez. 

Türkiye’de İSO 500 firma sıralamasında ve TİM İhracatçı firmalar sıralamasında, yabancı firmalar önlerde yer alır. Alır da, acaba yabancı firmaların üretim ve ihracat büyüklükleri ne kadardır? 

İSO 500 sıralamasında yer alan yabancı sermayeli sanayi kuruluşlarının 2008 yılından 2013 yılına kadar üretimden satışlardaki payları yüzde 30’un biraz altında, biraz üzerinde oldu.. Dolar olarak da 2008 yılından bu yana yılda 60 milyar doların üzerine çıkamadı. 

Gene ISO 500 verilerine göre, yabancı sermayeli sanayi kuruluşlarının 2010 yılında ihracat gelirleri 23.6 milyar dolardı. 2011 Yılında 27.8 milyar dolar oldu. 2012 Yılında 27.0 milyar dolar, 2013 yılında 26.4 milyar dolar olarak gerçekleşti..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018