Yabancı kaygısını pek atamamış gibi, DİBS'ten çıkış sürüyor

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

1 Kasım seçimlerinde sandıktan ezici bir çoğunlukla AKP iktidarı çıkınca ve hükümet kurulup kurulamayacağına dönük kaygılar bir anda tümüyle geride kalınca, bu durum her kesimde siyaseten uzunca bir süre için istikrar sağlandığı biçimde yorumlandı. Öyleydi de nitekim, siyasi anlamda bir istikrarsızlık söz konusu değildi. En azından dört yıl boyunca seçim yoktu, hükümet kıl payı bir çoğunlukla kurulmuyordu, dolayısıyla da siyaseten önemli sayılabilecek bir süre avantajı elde edilmişti. Bunun ekonomiye de hemen yansıyacağı umuldu. Galiba yanıldığımız nokta burasıydı. 

Bir kere ekonomide küresel ölçekte ortaya çıkan gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değildi, daha da önemlisi bu gelişmeleri lehimize çevirmemiz hiç mümkün değildi. 

ABD faiz artırınca ne yapacaktık, ABD'yi hizaya sokacak, bu kararı durduracak gücümüz yoktu ya. Ekonominin birazcık ilgilenenler bile biliyordu ki, ABD'de faizler arttığında, Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerden para çıkışı olacaktı. En azından, yoğun bir çıkış yaşamasak bile para girişinde yavaşlama kaçınılmaz olacaktı. Kaldı ki, geçen yıldan beri portföy yatırımı olarak zaten daha az para geliyordu, üstelik bu yıl azalma çıkışa dönmüştü.

İşte umut, 1 Kasım'dan sonra oluşan tabloya bağlanmıştı. Acaba 1 Kasım'da sandıktan tek parti hükümetinin çıkması olumsuz gidişi tersine çevirebilir miydi, bu merak ediliyordu.

Biz de merakla Merkez Bankası'nın dün saat 14.30'da açıkladığı rakamları bekledik. Acaba, seçimden sonraki hafta yabancılar ne miktarda hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi almışlardı, yoksa bir satış mı söz konusuydu yine?

Satış sürüyor

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar kasım ayının ilk haftasında, yani seçimi izleyen hafta içinde 8 milyon dolarlık hisse senedi aldılar. Ancak bizim için faize duyarlı asıl gösterge devlet iç borçlanma senedindeki net hareketti ve ne yazık ki umduğumuz yönde bir gelişme söz konusu olmamıştı. Yabancılar, kasım ayının ilk haftası içinde devlet iç borçlanma senedinde 224 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdiler.

Elbette yalnızca bir haftaya bakarak bir eğilimden söz etmek, seçim sonuçlarının hiçbir etki doğurmadığını söylemek fazla erken hüküm vermek olur. Ama yine de bu boyutta bir çıkış görülmeyeceğinin umulduğunu belirtmeden de geçmemek durumundayız. 

Bir süre daha gözlem yapmak gerek. Ama şu da biliniyor ki, FED'in faiz artışına da çok yaklaştık. Aslında FED faizi artırsa ve içinde bulunduğumuz şüyuu vukuundan beter durum ortadan kalksa çok daha rahat edeceğiz, belirsizlikten kurtulacağız. Yabancı ne yapacağını bilecek, biz ne kadar para geleceği konusunda daha öngörü sahibi olabileceğiz.

Çıkan para 6.7 milyar

Bu arada yılbaşından 6 Kasım'a kadar olan süre içinde yabancı yatırımcıların Türkiye'den hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi satarak çıkardıkları para 6.7 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. 

6 Kasım'a kadar olan süre içinde hisse senedindeki çıkış 597 milyon dolarda kaldı. Ancak asıl çıkış DİBS'te yaşandı. Yabancılar, bu sürede 6.1 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattılar. Böylece toplam çıkış 6.7 milyar doları buldu. 

222-g-001.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar