Yabancı ilgisi azalmaya devam ediyor
Volkan ONAT / FİNANSİNVEST
Fed tarafından gelen ekonominin büyüme hızının azaldığı açıklaması dikkat çekiyor. Bu açıklama ile birlikte kurumun Mart ayındaki toplantısında faiz artırım ihtimali de azalmış gözüküyor. Petrol fiyatlarının hafif toparlanması ise özellikle Fed açıklamaları sonrasındaki gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazancı eğilimine destek oluyor. Kur ve faiz tarafında belirgin bir rahatlama olmadan BIST’te kalıcı bir yükseliş trendinin başlamasının oldukça zor olduğu bir ortamda bu görünüm piyasalarımız için olumlu. Ancak yabancı yatırımcı katılımının düşük kalmaya devam etmesi risklerin devamına işaret ediyor.
Kasım ayının başından bu yana yabancı takası aşağı yönlü bir seyirle %65,42’den Mart 2014’ten beri en düşük seviye olan %61,63’e seviyesine çekildi. Yabancı takas oranında düşüş eğilimi devam ettiği sürece BIST’te de anlamlı bir yükseliş trendinin başlaması zor. Dolayısıyla endekste trade amaçlı yeni pozisyon almak adına aceleci davranılmamalı.
Öte yandan ECB ve BoJ gibi dünyada önde gelen merkez bankalarının gevşeyici yönde adım atacağına ve global likiditenin artacağına yönelik beklentiler de giderek artıyor. ECB’nin geçtiğimiz hafta ek gevşeme mesajı vermesinin ardından, Japonya’nın bugün bu yönde adım atması veya atacağına yönelik sinyal vermesi, yılın başından bu yana baskı altında kalan küresel piyasalara destek sağlayabilir.
Yeniden Fed’e dönersek kurumun Mart ayındaki toplantısına yaklaştıkça 25 baz puanlık faiz artırımı konusu gündemin ana maddesi olacak. Ancak ABD enfl asyonunda son üç aydır yükseliş gözlemlense de önümüzdeki dönemde bu eğilim devam etmeyebilir. Dolayısıyla Fed’in ekonomide bir yavaşlamaya neden olmamak adına daha temkinli bir süreçte olduğunu izleyebiliriz.
Bugünün ajandasına baktığımızda ise Euro Bölgesi enfl asyon oranı ve ABD’de öncü büyüme verisi ile Michigan tüketici güven endeksi güniçinde piyasalarda volatiliteye neden olabileceğinden yakından takip edilmeli.