Yabancı gelip gelmeme ikileminde

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

Döviz kuru son yıllarda görülmedik ölçüde sıkıştı. Özellikle de dolar...

Doların yılbaşından 8 Mart’a kadar olan dönemdeki en düşük düzeyi 3.74, en yüksek düzeyi 3.82, ortalaması ise 3.78 oldu. Doların böylesine dar bir marjda hareket etmesi, ortalamayı 100 kabul edersek 98.9 ile 101.1 arasına sıkışması yurtdışı yerleşiklerin Türk menkul kıymetlerine olan ilgilerini de etkiliyor.

Bir yabancının Türkiye’ye girmesi için diğer etkenleri göz ardı edersek en uygun dönem, döviz kurunun yüksek olduğu dönem. Döviz, kur yüksekken getirilmeli ki yerli paraya geçiş sırasında daha çok TL elde edilebilsin. Bir anlamda alırken kazanmanın ilk ayağı gerçekleşebilsin. Kur düşükken getirilecek döviz daha az TL edeceği için baştan zaten riskli bir yatırım yapılmış demektir.

Ama bu yıl kur yükselmiyor. Baksanıza 3.74 ile 3.82 arasına sıkışıp kalmış bir dolardan söz ediyoruz.

Bu durum yabancı yatırımcının alırken kazanmasının önündeki en büyük engellerden biri gibi duruyor. Devlet iç borçlanma senetlerine hala çok yüksek faiz veriyoruz ama yabancı açısından yaklaşırsak, bu faizle iç borçlanma senedi almak için getirilen dolar TL’ye 3.80’lerden değil de şöyle 4’lerden, 4.10’lardan çevrilse fena mı olurdu!

Karar vermeleri zor

Yabancı yatırımcı için Türkiye’de yatırım yapmak açısından tek ölçü tabii ki hiçbir zaman döviz getirildiğindeki kur olamaz. Ama bunun hiç önemli olmadığı da söylenemez. İşte bakıyoruz, yılın ilk dokuz haftası geride kalmış ve yabancı yatırımcı düzenli bir giriş ya da çıkış sergilememiş. Bir ikilem söz konusu sanki.

9 ve 16 Şubat’ta biten haftalarda peş peşe çıkış yaşandıktan sonra 23 Şubat haftasında yeniden giriş gerçekleşmişti. Bu durum, yabancıların yeniden Türk menkul kıymetlerine yatırım yapmaya başlayabilecekleri şeklinde yorumlanmıştı ama devamı gelmedi. Yabancılar geçen hafta çok önemli bir tutarda olmasa da çıkış gerçekleştirdiler.

Tek haftanın fazla önemi yok. Ama yabancıların ilk dokuz haftada borsada 74 milyon dolarlık net satış yaptıkları gerçeği dikkat çekici. (Yabancıların hisse senedi alım satımında geçmiş hafta verilerinde revizyona gidildiğini belirtelim.)

Dokuz haftadaki net giriş tümüyle DİBS kanalıyla oldu. Yurtdışı yerleşikler bu dönemde 882 milyon dolarlık net DİBS alımı yaptılar; hisse senedi ve DİBS’ten oluşan net alım da 808 milyon dolarda kaldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar