Yabancı çıkışı sürüyor ama giriş yeniden başlayabilir
Yabancı yatırımcılar 30 ve 31 Mayıs ile haziranın ilk üç gününü kapsayan geçen hafta içinde 146 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiler. Bu satışın 96 milyon dolarlık kısmı hisse senedinden, 50 milyon dolarlık kısmı da devlet iç borçlanma senedinden oluştu.
Böylece yılbaşından 3 Haziran gününe kadar olan dönemde yabancıların gerçekleştirdiği alımın tutarı 3.4 milyar dolara indi. Yabancı yatırımcılar bu dönemde net olarak 883 milyon dolarlık hisse senedi ve 2.5 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi aldılar.
FED'in bu yıl agresif bir tutumla faiz artırımına gideceği yolundaki beklentiler ocak ayında Türkiye'den para çıkmasına yol açmış, sonrasında faiz artırımının pek de endişe edilen sıklıkta ve düzeyde olmayacağının anlaşılmasıyla bu kez yoğun bir giriş yaşanmıştı. Bu sayede yabancılar şubat, mart ve nisan aylarında 1.4 milyar, 1.7 milyar ve 1.3 milyar dolarlık net alım gerçekleştirmişlerdi.
Mayıs ayındaki Başbakan değişikliği operasyonuyla birlikte "hava bozdu" ve o hafta içinde 481 milyon dolarlık net çıkış yaşandığını gördük. Ama sonrasında Merkez Bankası'nın faizde indirime gideceği beklenti olmaktan çıkıp kesin kanıya dönüştü. Bu da faiz düşünce elinde kamu kağıdı bulunanlar açısından daha fazla kar anlamına geliyordu ve böylece alımlar yeniden başladı. Yabancılar, mayısın ikinci ve üçüncü haftasında 268 ve 166 milyon dolarlık DİBS aldılar.
Ama ne zamanki Merkez Bankası faizi artırdı, beklenti de bitti. Beklentinin sona ermesinin etkisiyle yabancı yatırımcılar mayısın son haftasında alımlarını neredeyse sıfır düzeyine çektiler. 23-27 Mayıs haftasındaki alım yalnızca 300 bin dolar oldu.
Ve geldik son haftaya, yani 30 Mayıs-3 Haziran haftasına... Yabancı yatırımcılar üç haftadır sürdürdükleri net DİBS alımı yerine bu kez net satıcı konumuna geçtiler. Söz konusu hafta içinde yabancıların net DİBS satışı 50 milyon dolar oldu.
İkinci hafta alım beklenmeli
Başkan Yellen tarafından yapılan açıklamaların FED'in faiz artırımında haziran ayını pas geçeceği algısını iyice güçlendirmesiyle kısa vadede kaygılar biraz olsun dağıldı. Dolarda bir değer kaybı yaşandı.
Doların değer kaybetmesi sonucunu doğuran başlıca etken FED'in haziranda faiz artırımına gitmeyeceği, ancak döviz arzındaki artış da bunda rol oynamış olabilir. Bu arz artışı da yabancıların yeniden Türkiye'ye dönmesinden kaynaklanabilir.
6-10 Haziran haftasındaki harekete ilişkin veriler, yabancıların yeniden net alım pozisyonuna geçtiklerini gösterebilir. Bu tahmin ağırlıklı olarak devlet iç borçlanma senedi için geçerli.
Yabancı yatırımcıyı devlet iç borçlanma senedi almaya yöneltecek başlıca etken kuşku yok ki 21 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından çok büyük olasılıkla yeni bir faiz indirimi kararı çıkacak olması. Yıllık enfl asyon yatay seyrettiğine, mevcut koşullarda da bu seyrin keskin bir şekilde bozulması beklenmediğine göre, 21 Haziran'da faizin en az yarım puan daha aşağı çekildiğini göreceğiz. Bu da, yukarıda da işaret ettiğimiz gibi, elinde kamu kağıdı bulunanların fiyat yönüyle avantaj sağlaması demek.