Wonder Woman'dan 8 girişimcilik dersi
Wonder Woman, gelen her türlü kurşun saldırısını karşılayabilme ve bu kurşunları düşmanına tekrar atabilme yeteneğine sahip bir kadın süper kahraman ve DC Comics karakteri. 1941 yılında dünyaca ünlü psikolog Dr. William Moulton Marston tarafından yaratıldı.
Wonder Woman şu sıralar beyazperdede. Hikayeyi kısaca özetlemek gerekirse: Sadece savaşçı Amazon kadınların yaşadığı Themyscira adasında büyüyen, buranın dışına hiç çıkmamış olan Diana Prince (Wonder Woman), müthiş savaş yeteneklerine sahip bir yarı tanrıdır. Günün birinde adaya bir Amerikan savaş uçağı düşer. Uçağın pilotu Steve Trevor, Diana tarafından kurtarılır. Dünyanın büyük bir savaş halinde olduğunu anlatan pilotun sözleriyle Diana, adasını terkederek uygar dünyaya doğru yola çıkar ve dünya savaşını bitirebilmek için bütün hünerlerini ortaya koyar.
DC Extended Universe'in dördüncü yapımı olarak tasarlanan filmin yönetmeni de bir kadın: Patty Jenkins. Film, gösterime girdiği ilk hafta dünya genelinde 223 milyon dolarlık gişeye ulaştı. Bu rakam, kadın yönetmen imzası taşıyan bir süper kadın kahraman filmi için rekor olarak değerlendiriliyor. The Hollywood Reporter, genel olarak süper kahraman filmlerinin yüzde 60'ını erkek izleyiciler oluştururken, Wonder Women izleyicilerinin yüzde 52'sini kadınların, yüzde 48'ini erkeklerin oluşturduğuna dikkat çekiyor. Filmin kadınlar tarafından seyredilmesi önemli; çünkü Entrepreneur dergisi filmde kadınlar için çok önemli sekiz girişimcilik dersi olduğuna dikkat çekiyor. "Mucize Kadın"dan alınacak dersler nelermiş bakalım:
1. Gerek duyduğunda kendini "yeniden markalandır"
Wonder Woman karakteri geçtiğimiz yıllar içinde değişti, yenilendi. Yaratıldığı 1941 yılında ismi "Suprema" iken, daha sonrasında Wonder Woman olarak değişti. İlk başlarda doğum yeri Paradise Island (Cennet Adaları) iken, daha sonrasında Themyscira Adası oldu. Bugün Adalet Birliği'nin ikonik üyesi olarak gördüğümüz Wonder Woman, güçlerini kaybettiği 1960'lı yıllarda çocuk bakıcılığı, modellik, film yıldızlığı, iş kadınlığı gibi farklı işlerde çalıştı. Wonder Woman ve diğer süperkahramanlar gibi siz de hem kendinizi hem de işinizi yeniden markalandırabilirsiniz. Tabi ki her zaman ilk isim daha sihirli görünecektir ama Google'ın da ilk isminin "BackRub" olduğunu unutmayalım! Dolayısıla hata yaptığınızda ya da pazar beklentileri değiştiğinde, esnek olmaktan ve değişmekten korkmayın!
2. Her şey sana karşı olsa da, korkusuz ol
Wonder Woman, Superman dahil tüm süper kahramanlarla, canavarlarla korkusuzca savaşıyor. Herşey ona karşı olduğunda bile, insanlığın iyiliği için tüm gücünü kullanmaktan çekinmiyor. Kaçmıyor, vazgeçmiyor. Bu arada, hiçbir savaşa plansız girmiyor. O mükemmel bir stratejist. Yani savaşırken etrafındaki herşeyi anlamsızca yerle bir etmiyor.
Engeller, zorluklar her zaman var. Özellikle de kadın girişimciler için. Dolayısıyla, önce pazarı test edin; savaşa girmeden önce düşüncelerinizi doğru bir plan üzerinde kurgulayın, boşyere harekete geçmeyin.
3. Gerçek, barış ve eşitlik savaşçısı ol
Bir Amazon savaşçısı olmasına rağmen, Wonder Woman'ın hedefi gerçeği, barışı ve eşitliği savunmak. Bu özellikleri onun hem iyi bir lider hem de iyi bir takım arkadaşı olmasını sağlıyor. Doğruluk, dürüstlük ve bütünlük, girişimcileri de, çalışanlar, yatırımcılar, paydaşlar ve müşterilerin gözünde "kahraman" yapacak özellikler.
4. Empati gücünü kullan
Wonder Woman, diğerlerinin duygularını hissedebiliyor. Yani, empati kurma gücüne sahip. Bu nedenle Adalet Birliği'nin en önemli üyesi. Empati, girişimcilerin sahip olması gereken en önemli özelliklerden birisi. Başkasının ayakkabıları ile yürüdüğünüzde, ayakkabının neresinin vurduğunu daha iyi anlarsınız. Girişimcinin rolü de bu işte. Diğerlerinin dertleri görmek, bunlara çözüm üretmek ve dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlamak.
5. Zayıflığını güce dönüştür
Wonder Woman'ın en önemli özelliği, mermileri geri çeviren bileklikleri. Oysa bu bilekliklerin hikayesi oldukça karanlık. Amazonlar, Herkül tarafından yakalanıp köleleştirildikten sonra "İtaat Bileklikleri" olarak tanımlanan bu bileklikleri takmaya zorlanıyorlar. Bağımsızlıklarını kazandıktan sonra ise, üstesinden gelmeyi başardıkları bu baskının sembolü olarak bileklikleri takmaya devam ediyorlar.
Bir girişimci olarak, zor zamanlarınız olabilir, işiniz başarısız olabilir, yatırımcı bulamayabilirsiniz. Tüm bu olumsuzluklar sizi yolunuzdan çevirmesin. Tam tersine bu zorlukları güce çevirin. Hatalarınızdan ders çıkarın ve her hata sonrasında daha da güçlenerek ayağa kalkın.
6. İhtiyacın olan insanüstü dayanıklılık
Wonder Woman insanüstü güce, sağlamlığa, hıza ve iyileştirme gücüne sahip, ama en önemli yeteneği insanüstü dayanıklılık. Her savaşta, düşman kim olursa olsun sonuna kadar direniyor. Başarılı bir girişimci olmak, benzer bir direnç ve dayanıklılığa sahip olmayı gerektiriyor.
7. Başarıyı paylaş!
Wonder Woman, elde ettiği başarılarda, kendine destek verenleri asla unutmuyor. Örneğin Steve Trevor ona "Günü kurtardın" dediğinde, cevabı "Hayır beraber kurtardık" oluyor.
Büyük girişimciler, diğerlerini başarılarını kendilerine mal etmezler. Diğerlerinin gösterdiği çabayı takdir ederler ve zaferi birlikte kutlarlar. Başarısızlıktan da diğerlerini sorumlu tutmazlar.
8. Rehberlik al, rehberlik ver
Diana Prince, Wonder Woman olmadan önce bir rehbere ihtiyaç duydu. Diana'ya yol gösteren, onu eğiten teyzesi Antiope oldu. Diana da aldığı bu yardımı, daha sonrasında Wonder Girl, Etta Candy gibi genç kadınlara verdi.
Girişimcilerin de kendilerine mentorluk edecek, yeteneklerini ortaya çıkarmaları için yol gösterecek mentorlara ihtiyaçları var. Ve günü geldiğinde aldıkları bu yardımın aynısını, gençlere vermeleri gerektiğini de unutmamaları çok önemli...