Web sitesi çok güzel (mi?)
İhracata yönelen KOBİ sahibi arkadaşımız atması gereken adımları gerçekten de dikkatlice atarak, yöneldiği yolda kendisini zor duruma sokmamak için ciddi bir çaba gösteriyordu.
Özellikle pazarlarla iletişim kurma yollarına yüksek seviyede titizlikle yaklaşıyordu. Markasının hedef pazarlarda geçerli dillerde nasıl telaffuz edildiğinden, ne anlama gelebileceğine kadar araştırma yapmıştı. Zaten yurtdışı satışları için de akılda kolay kalabilecek ayrı bir marka oluşturmuştu.
Satış dokümantasyonunu da hazırlarken hedef pazarlarda geçerli olan diller için çeviriler yaptırmıştı. Bu çevirilerin yapılması sırasında, başlangıçta biraz kolaycılığa kaçarak, bazı yabancı dokümanlardaki metinler örnek alınmıştı. Amma onlarda da ciddi hatalar olduğu ortaya çıkınca, kendi sektörleri hakkında bilgi sahibi olan kişilere düzgün bir tercüme yaptırmayı seçmişlerdi. Bu hatalar özellikle batı dillerinde yapılan çevirilerde, örnek vermek gerekirse İtalyanca'dan Almanca'ya veya Almanca'dan İngilizce'ye yapılan çeviriler gibi bazı örneklerde görülmüştü. Açıklıkla belli olan şey, çeviri yaptırmak için sektörü de bilen kişilerin daha düzgün iş çıkardıkları idi.
Güncel bir konu olan internette varlık göstermek en önde gelen konulardan biri olarak görülüyordu. Zaten yurtiçi pazar için bir web sitesi vardı. Ancak bu site hazır şablonlarla hazırlanmış ve oldukça durgun ve internette duran birkaç sayfa broşür gibi idi. İlk bakışta iş görür denebilse de firmanın yeterliliklerini anlatmaktan biraz uzak durduğu da bir gerçekti. Özellikle yurt dışı piyasalara hitap etmek üzere, firmayı tam anlamıyla anlatabilecek yeni bir web sitesi tasarlamak için bir arayış içerisine girmişlerdi.
Görüştükleri, web sitesi tasarlayan firmalar ve kişiler arasında seçim yaparken de "ucuz etin yahnisi yavan olur" deyişini hatırda tutarak, en ucuz değil ancak en etkin ve en uygun fiyatlı olanını seçmeye çalışmışlardı. Seçim yapılıp firma ile anlaşma sağladıktan sonra, tasarımcının istediği görsel detaylar ve metinler teslim edilmiş ve sonuç beklenmeye başlanmıştı. Yapılan işler de, tasarımcının ara sıra yaptığı ziyaretlerde tartışılarak istenilen değişiklikler yapılmış ve hoş görünümlü bir site oluşturulmuştu.
Buraya kadar her şey iyi ise de sıkıntılar biraz sonra çıkmaya başlamıştı.
İçerik nitelikli ve cazip olsun diye yüklenilen onca kaliteli görsel, sayfanın açılışını yavaşlatıyordu. Kullanılan animasyonların yarattığı gecikmeler de bunlara eklenince, web sayfasının açılışı bazen çekilmez oluyordu. Arkadaşımız ise "Biz bunları tasarımcı ile gözden geçirdiğimizde böyle olmuyordu" diye üzüntüsünü ifade ediyordu. Oysa burada gözden kaçırılan nokta, web sayfasını tasarlanan bilgisayarın üzerinden açmakla, ona internet üzerinden erişme hızlarının çok amma çok farklı olduğu idi.
Bu nedenle, sayfa cazip görünsün diye konulan yüksek kaliteli resimler ve açıklamalar çekici olsun diye kullanılan hareketli unsurlar, sayfanın açılışını ve içerisinde dolaşılmasını güçleştiriyordu. Bunlar kullanılmasın demiyoruz ancak, sayfa ziyarete açılmadan yapılacak kontrollerin, internet erişim hızı ortalama seviyede olan bir makineden, tasarımcının vereceği bir adres üzerinde yapılması faydalı olur. Böylece sayfanızın, müşteriniz tarafından ziyaret edildiğinde neler olacağını bire bir siz tecrübe eder ve gerekirse düzeltmeleri yaptırırsınız. Tasarımcı ile yapılan anlaşmada güncellemelerin kim tarafından ve nasıl yapılacağı pek açık olmadığından, istenilen güncellemelerin yüklenmesi de zaman alıp sıkıntı yaratıyordu.
Oysaki web sayfası için kurallar çok açık; nitelikli ancak dolaşımı zorlaştırmayan içerik, sitede rahat dolaşım, hızla erişilen bilgi, kolay erişim sağlama ve sürekli güncelleme.
Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olmayalım.