Warren Buffet, tasarruf ve israf

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Warren Buffet...

Kim bu Warren Buffet? Amerika’nın en zengin, dünyanın üçüncü zengin insanı. Serveti 70.2 milyar dolar. Yaşam öyküsü ilginç ve yaşam tarzı örnek olacak nitelikte.

Warren Buffet, 1930 yılında Nebraska’nın Omaha şehrinde doğmuş. Daha çocukken borsacı babasının yanında çalışmış. İlk hisse senedini aldığında 11 yaşında imiş. Tanesi 38 dolardan aldığı senetler 27 dolara düşünce çok üzülmüş. Hisse senedi 40 dolara çıkınca da satmış; çok az bir kâr etmiş. Ama daha sonraki bir tarihte bu hisse senedi 200 dolara kadar çıkınca ilk dersini almış: yatırımda uzun dönemli düşünmek gerektiğini...

Warren 13 yaşında iken gazete dağıtıyor , at yarışı ile ilgili bir bülten çıkarıyormuş. İlk vergi iadesi formunu bu yaşta doldurmuş ve bu beyanda bisikletini 35 dolarlık gider olarak göstermiş.

Babası 1942 yılında Amerikan Kongresi'ne seçilmiş. Aile, babaya yakın olmak için Virginia’da Fredricksburg’a taşınmış. Warren da Washington D.C.’deki bir ortaokula yazılmış. Ortaokula giderken bir arkadaşı ile iş kurmuş. Bir tilt makinesi (pinball) satın almış ve onu bir berber dükkanına yerleştirmiş. Buradan kazandığı para ile üç makina daha satın almış. Şehirde 3 ayrı yerde çalışan üç makinesi olan bir şirketi olmuş. Sonra bu şirketi bir savaş gazisine 1200 dolara satmış.

University of Nebraska’dan diplomasını aldığında 20 yaşında imiş ve cebinde işlerinden kazandığı 10 bin doları varmış. Daha sonra Columbia Üniversitesi'nden master derecesini almış. Omaha’da “Buffett Partnership” yatırım şirketini kurmuş. Borsada değerinin altında işlem gören şirketlerin hisse senetlerini alıp, portföyüne katarak büyük kazançlar sağlamış. Kendisine “Omaha’nın Kahini” (Oracle of Omaha) adı verilmiş.

Warren Buffet, bugün Berkshire Hathaway holding şirketinin sahibi ve CEO’su. Berkshire Hataway, 355 milyar dolar pazar değeri ile, A.B.D’deki halka açık en değerli 4. şirket. 

Bu kadar zengin adam acaba nerede oturuyor dersiniz? Bir sarayda değil; Omaha’daki üç odalı evinde. Sosyete ile işi yok; en büyük zevki mısırını patlatıp, televizyon karşısına geçmekmiş. Koruma ordusu, ya da şoförleri de yok; arabasını kendi sürüyormuş. “Ne iseniz, O’sunuz” diyor. Ne cep telefonu taşıyormuş, ne de masasında bir bilgisayarı varmış.

Tasarruf, Warren Buffet’ın en belirgin tutkusu. Örneğin, dünyanın en büyük özel jet filosuna sahip bir şirketin sahibi. Ama özel uçağı yok; yolculuklarını ticari uçaklarla yapıyormuş. “Bir işi her zaman en ekonomik biçimde yapın” diyor. 

Öte yandan Warren Buffet, hayır kurumlarına büyük bağışlar yapan cömert bir hayırsever aynı zamanda.

Bir Yorum

İlk insan avlanınca, çatlayıncaya kadar yermiş. Av bulamayınca da aç kalır, bazen acından ölürmüş. Sonra yiyeceğini saklamasını öğrenmiş. Uygarlık, birikimle, tasarrufla başlamıştır. 

Para kazanmak önemlidir. Ama daha önemlisi, kazanca sahip çıkmaktır, israf etmemektir. Sürdürebilirlik, hayati değerdedir.

Peki kimler hovardaca para harcarlar, israfa saparlar? Bunları iki sınıfta incelemek mümkündür: harcanan parayı kendi kazanmış olanlar ve olmayanlar. Parayı kendi kazanıp da hovardaca harcayanlara, en hafif deyimiyle, bilinçsiz diyebiliriz. Bunlar, yarınını düşünmeyen, günlük yaşayan, gününü gün etme eğiliminde olan kişilerdir. Kazançları, harcamalarını karşılayabildiği sürece sorun olmaz. Ama bu koşul sağlanmazsa, sonları hüsran olur.

Parayı kendi kazanmamış olanlar, kazanmış olanlara oranla daha kolayca harcarlar. Bunlar da iki kategoride incelenebilir. Birinci kategori, mirasyedilerdir. Parayı onlar kazanmamışlardır, ama para aileden onlara kalmıştır; kazanmadıkları parayı aptalca harcarlar, tüketirler. İkinci kategori, ise kazanmadıkları ve kendilerine ait olmayan bir parayı harcayanlardır. En insafsız müsrifler, bu kategoridekilerden çıkar. Bu kategoriye siyasiler, üst düzey bürokratlar ve profesyoneller girer. En büyük günahı da bu kategoridekiler işler. Unutmayınız, israf her dinde günahtır. 

Çocuklarınıza tasarrufu öğretiyor musunuz?
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019