WAN-IFRA CEO'su Vincent Peyregne:

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

WAN-IFRA CEO'su Vincent Peyregne: "Gazeteciliğin yeni iş modellerine ihtiyacı var"
 

 

Dünya genelinde gazete okurlarının sayısı her zamankinden daha fazla. Bunun nedeni, teknolojik gelişmeler sayesinde gazetelerin çok farklı dijital platformlardan okunabiliyor olması. Fakat yayıncılar, dijital platformlarda yaşanan bu büyümeyi, gelirlerine yansıtmayı henüz başarabilmiş değiller.  
Bugün dünya genelinde 2.5 milyar kişi gazeteleri kağıt baskıda okuyor. Gazeteleri dijital platformda okuyanların oranı ise 600 milyon. Dolayısıyla sorun, okur sorunu değil, iş modeli sorunu. Yayıncıların dijital çağa uygun yeni iş modellerine ihtiyaçları var.  
Dolayısıyla, "kağıt öldü" diye korkmak yerine, teknolojik gelişmelerin gazeteciliğin yararına nasıl kullanılabileceğini sorgulamak gerekiyor.
Dünya Gazetesi'ni ziyaret eden WAN-IFRA (Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği) CEO'su Vincent Peyregne, yayıncıların bu yeni döneme yönelik yeni iş modelleri oluşturmaları gerektiğini söylerken; bu süreçte işbirliği içinde hareket etmenin önemli faydalar sağlayacağını kaydediyor.
Peyregne, yaşadığımız dijital çağda, gazetecilik değerlerinin aynı olduğunu, fakat teknolojinin gazetecilik yapma biçimini değiştirdiğini söylüyor.
Günümüzde, internet gazeteciliği, televizyon gazeteciliği ya da yazılı bazın gazeteciliği arasında ayrım yapılmıyor. Bunun en somut örneği haber merkezlerinin birbilerini besleyerek hareket etmeye başlamaları. 
Peyregne, "Bir önceki gündem konumuz, haber merkezlerinin bir araya getirilmesi idi. Bir çok ülkede bu gerçekleşmiş durumda. Bugün ise öncelik konumuz yayıncılıkta yeni iş modelleri oluşturmak. Yaşanan teknolojik gelişmelerden en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğimizi ortaya çıkarmak. Bu süreçte farklı ülkelerden yayıncıların bir araya gelmeleri, güçlerini birleştirmeleri önem taşıyor. Bugün herkes birbirinden çok kopuk bir şekilde hareket ediyor. Gazetelerin reklam gelirleri geçtiğimiz sene yüzde 20 oranında azaldı. Oysa, bugün bir gazetenin hem kağıt baskı, hem de dijital ortamdaki okurlarının toplamına baktığımızda, çok daha önemli bir okur kitlesi olduğunu görüyoruz. Bu noktada önemli olan, gelir artırıcı yeni iş modellerini hayata geçirmek" yorumlarını yapıyor.
Nitekim, WAN-IFRA tarafından düzenlenen World Newspaper Congress & World Editors Forum, (Dünya Gazete Kongresi & Dünya Editörler Forumu) bu sene gazete reklamcılığını da masaya yatıracak olan World Newspaper Advertising Forum (Dünya Gazete Reklamcılığı Forumu) ile birlikte organize ediliyor.
2-5 Haziran tarihlerinde Bangkok'ta düzenlenecek olan etkinliklerin üç teması inovasyon, ilham ve etkileşim.
Bu kapsamda, gazete haberciliğinin ihtiyaç duyacağı yeni yönetim ve iş modelleri; haber merkezi çalışanlarının gazetecilikteki inovasyonlara yaklaşımı; hem dijital hem de basılı medyada reklam gelirlerinin artırılması; okur kitlesinin gerçek değerinin reklamverenlere anlatılması gibi başlıklar gündeme gelecek.  
Yayıncılar arasında işbirliği çok önemli
WAN-IFRA CEO'su Vincent Peyregne, yayıncıların dikkate almaları gereken başlıca konuları şöyle sıralıyor:
1. İnternette olmak bir alternatif değil, bir gereklilik. İnternet yayıncılığını gazete yayıncılığından ayırmak mümkün değil. Ortak hedef, kaliteli ve özgün içerik üretmek.
2. Bugün gazetelerin yaşadığı en büyük zorluklardan birisi, internetteki bilgiye bedava ulaşan okurun, gazetenin dijital versiyonu için para vermesini sağlamak. Dolayısıyla kaliteli ve özgün içerik, okurların internete para ödemesini sağlamak açısından önem taşıyor.
3.  Yayıncıların süreç odaklı değil, kullanıcı odaklı hareket etmeleri; kendi okuyucu profillerine uygun içerik üretebilmeleri gerekiyor. Bu süreçte insana yatırım çok önemli.
4. Okur kitlesinin değerinin reklamverene doğru anlatılması gerekiyor. Reklam gelirlerinin artırılması ve daha etkin bir şekilde dağıtılması açısından, ortak bir reklam pazarı ağı oluşturulması bugün tartışılan konulardan birisi.
5. Haber merkezlerinde sosyal medyanın doğru kullanılması, hem özgün ve doğru içerik üretmek hem de okurla etkileşim içinde olmak açısından belirleyici oluyor.
6. Bu yeni süreçte yayıncıların bir arada hareket etmeleri; yenilikleri paylaşmaları; rakipleri ile birlikte çalışmaları gerekiyor.
WAN-IFRA, 150 ülkeden topladığı tiraj ve 90 ülkeden topladığı reklam gelirleri istatistikleri  doğrultusunda Dünya Basın Trendleri 2012 raporunu yayınladı. Sonuçlar özetle şöyle:
* Dünya genelinde toplam gazete tirajları 2,5 milyara ulaşıyor. Dijital gazete aboneliği ise 600 milyon. Asya ve Ortadoğu'da gazete tirajları güçlü bir şekilde artmaya devam ederken; Avrupa, Kuzey Amerika ve Latin Amerika'da geriliyor.
* İnternet kullanıcılarının yüzde 40'ı gazeteji dijital platformda okuyor. Bu oran bir önceki sene yüzde 34 idi. 
* 2010-2011 yılları arasında küresel tiraj yüzde 1.1 oranında arttı. Aynı dönemde, gazetelerin reklam gelirleri azaldı. Fakat dijital ortamda elde edilen reklam geliri, gazetelerin reklam gelirlerindeki düşüşün yerini almadı.
* Gazete okurlarının oranı 2007'den bu yana yüzde 4.2 artış kaydetti.
* Asya, küresel gazete tirajının üçte birini temsil ediyor. Son beş yıl içinde Asya'da gazete tirajları yüzde 16 oranında arttı. Aynı dönemde batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da yüzde 17 geriledi.
* Kağıt baskı, gazete şirketlerinin gelirinin büyük bir bölümünü temsil etmeye devam ediyor. Gelirin yarısı tirajdan elde ediliyor. Gazeteler, yıllık 200 milyar dolarlık bir sanayi oluşturuyorlar.
*  Gazetelerin reklam gelirleri 2011'de 76 milyar dolar oldu. 2007 yılında reklam gelirleri 128 milyar dolar boyutundaydı.
* 2007 yılında 42 milyar dolara olan dijital reklam pazarı ise 2011'de 76 milyar dolara yükseldi. 2011 yılında gazetelerin toplam reklam gelirlerinin sadece yüzde 2.2'si dijital platformlardan geldi.
* Arama  motorlarının reklam gelirleri dijital reklamcılıktan elde edilen gelirlerin yüzde 58'ini oluşturuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar