VOB Başkanı Kestelli'den Sağlık Bakanlığı'na kanser tarama ara

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com


 

Meme kanseri birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en çok görülen kanser türü konumunda. Kadın kanser vakalarının yüzde 25'ini meme kanseri oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, her 100 bin kadından 40-45'inde meme kanseri vakasına rastlanıyor. Meme kanserinin tedavisinde en önemli unsur erken teşhis.
İzmir Ticaret Borsası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Başkanı Işınsu Kestelli Ocak 2011 tarihinde yakalandığı meme kanserini yenmeyi başarmış bir kadın. Hastalığı boyunca kaybetmediği yaşam sevinci ve hayata pozitif bakışının, bu zorlu süreçten galip çıkmasındaki en önemli faktörler olduğunu söylemek yanlış olmaz.
İzmir Ticaret Borsası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Başkanı Işınsu Kestelli Ocak 2011 tarihinde yakalandığı meme kanserini yenmeyi başarmış bir kadın. Hastalığı boyunca kaybetmediği yaşam sevinci ve hayata pozitif bakışının, bu zorlu süreçten galip çıkmasındaki en önemli faktörler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kestelli, yaşadığı bu zorlu süreci, diğer kadınlar için bir fırsata dönüştürmek adına TOBB ile birlikte gerçekleştirdiği "Annem Kanseri Yendi" projesi, İzmir Fuarı'nın açılış gününde Sağlık Bakanlığı'na hibe edildi. "Annem Kanseri YendiProjesi' kapsamında Işınsu Kestelli'nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte satın aldığı ve 350 bin dolara malolan gezici mamografi aracı, tüm Türkiye'yi gezecek ve kadınların ayağına kadar giderek, kanser taraması gerçekleştirecek.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu organize edecek
Proje İzmir'de Halk Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülecek ve gezici mamografi aracının ilk durakları İzmir ve Ankara olacak. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, mobil mamografi aracının gittiği her kentte meme kanserine karşı bilgilendirme toplantıları organize edecek. İmza töreni öncesinde yaptığı konuşmasına "şanslı ve mutlu" olduğunu dile getirerek başlayan Kestelli'nin konuşmasından bazı satır araları şöyle: "Bugün kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. Şanslıyım, çünkü etrafımda, sevdiğim insanlardan örülü bir iyilik çemberi var. Mutluyum, çünkü bugün, saygı görmeyi sonuna kadar hak eden kadınımız için yapılan bu güzel işin bir parçasıyım. Bu araç, Sağlık Bakanlığı'nın himayesinde ülkeyi dolaşıp kadınımızın ve dolayısıyla halkımızın sağlık standardının yükselmesine katkı yaptıkça bundan mutluluk duyacağız. Hepimizin yaşam macerası bir gün sona erecek, kesin gerçek bu. Sanırım önemli olan, hayatı en az 'keşke' ile tamamlayabilmek. Yunan filozof Plutarkhos'tan alıntı yaparak, 'İnsan ömrünün ölçüsü, uzunluğu değil, nasıl yaşandığı'."

'Sonunda ben kazandım'
Bu arada imza töreninin ardından küçük bir grup kadın gazeteci olarak sohbet etme fırsatı bulduğumuz Işınsu Kestelli, önce hastalığı sürecinde yaşadıklarını,  12 yaşındaki oğluna nasıl açıkladığını; arkadaşlarının bir an bile yanından ayrılmadıklarını anlattı. "Ben hiç yorulmadım, hiç umutsuzluğa kapılmadım. Çok sevdiğim saçlarım döküldü, moralimi bozmadım. Hiç umudumu kaybetmedim ve sonunda ben kazandım" dedi. Bugün ise Işınsu Kestelli'yi üzen konu kanserle mücadeleden oldukça farklı.  Konu, Kestelli'nin kendi kelimeleri ile "İzmir'in yarattığı VOB gibi bir değerin, 'İstanbul'u finans merkezi yapacağız' amacıyla zayıflatılması". VOB'un işlem hacminin yedi yılda 3 milyar liradan 440 milyar liraya çıktığını; son derece önemli başarılara imza attığını söylüyor Kestelli ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun son kararını içine sindiremediğini ifade ediyor. "Haksız bir rekabet ile karşı karşıyayız" diye ekliyor.

"Ekolojik ve yavaş ahçı" hayatımızı değiştirebilir
Bu arada İzmir Fuarı'nın ilgi çekici standlarından birinden bahsetmekte de fayda var. Bu stand Wonderbag standı. Güney Afrikalı sosyal girişimci ve çevre aktivisti Sarah Collins'in başında bulunduğu Natural Balance tarafından 2008 yılında üretimine başlanan pişirme çantası Wonderbag, İzmir'de "Tutumlu Bohça" adıyla üretilip, satılacak. Collins'in Türkiye'deki ortağı Işınsı Kestelli. Pişirme çantası öncelikli olarak Afrika'nın fakir aileleri için tasarlanmış; çünkü Afrika'daki fakir aileler yemeklerini parafin ile pişiriyorlar ve bu gelirlerinin üçte birine mal oluyor. Yemek pişirme sürecini tamamen değiştiren çanta ise oldukça fazla avantaj sunuyor. Bunlardan birincisi karbon emisyonunu yüzde 30 ila 80 oranında azaltıyor olması. İkincisiThe Guardian gazetesinde yer alan haberde, "ekolojik ve yavaş ahçı" olarak tanımlanan Wonderbag'in hayatımızı değiştireceği ifade ediliyor. Tutumlu Bohça ile pilav ve sebzeleri pişirmek için bir saat; tavuk için 3 saat; et için 5 saate ihtiyacınız var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar