Vize işkencesini ikinci pasaportla aşıyorlar
Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yıllık yüz milyonlarca euro gelir yaratmasına rağmen çileye dönen Schengen Vizesi sorunundan en fazla etkilenenlerin başında iş insanları geliyor. Özellikle politik çekişmelerle artan bu soruna karşı Ankara, Yeşil Pasaport uygulamasını geçen yıl devreye aldı. Son açıklanan Aralık 2017 rakamlarına göre de 6 binden fazla kişi Yeşil Pasaport için başvurdu. Ancak pasaportların 2 yıl süreyle sınırlı olması ve eş ile çocukların faydalanamaması iş dünyasında yeni arayışlara sebep oldu. En kısa yol ise farklı ülkelerin pasaportlarını almak. Bilindiği üzere özellikle 2008 ekonomik kriziyle birlikte tüm dünyada yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması dikkat çekici boyuta ulaştı. Avrupa’da gözde hale gelen uygulamayı Amerika kıtasının küçük ülkeleri de uzun süredir sunuyor. Bahamalar, Barbados, St. Vincent & Grenadines, St. Kitts & Nevis, Antigua & Barbuda, Trinidad & Tobago, St. Lucia bu ülkelerden birkaçı. Hatta bu ülkelerin pasaportları birçok ‘güçlü’ devletinkinden daha kullanışlı.
En güçlü pasaportlar Karayip ülkelerinde
Örneğin St. Lucia’nın pasaportu dünyanın 125 ülkesinde vizesiz kullanılabiliyor. Bahamalar’ın 136, Barbados’un 140... Türk pasaportu ise 108 ülkeye vizesiz seyahat etme şansı veriyor. Ayrıca Amerika’daki ülkelerin çoğunun Schengen ayrıcalığı var. Hal böyle olunca hem aileyi düşünerek, hem de uzun süreli bu sorunu aşmak adına iş insanları çözümü birkaç yüz bin dolarlık bütçeyle farklı pasaport almakta buluyor. Gayrimenkul almak, bankaya para yatırmak ya da yatırım yapmak bu ülkelerin pasaportlarına sahip olmanın yollarından bazıları.
İşte bu bilgilerle başlıyor Yeni Bir Hayat CEO’su Şevki Akaydın ile sohbetimiz. 2011 yılında kurulan Yeni Bir Hayat’ın yüzlerce yatırımcı ve aileyi Avrupa ve Amerika coğrafyalarındaki yatırım fırsatları ile buluşturduğunu dile getiren Akaydın, yabancı bir ülkede ev sahibi olmak, çocuğunu okutmak, ikinci bir iş fırsatı yakalamak ve en önemlisi Türk vatandaşlığının yanına ikinci bir pasaport eklemenin sosyete ve iş dünyasının şimdiki trendlerinin başında geldiğini vurguluyor. Akaydın’ın verdiği bilgilere göre; 2008’deki mortgage krizini fırsata çeviren yüksek gelir sahibi bir kitle, başta Miami olmak üzere Amerika’da gayrimenkule yatırım yapmış, krizden sonra da yüzde 40’lara varan bir kazanç elde etmişti. Bugün Amerika’nın yerini Portekiz, Malta, Karayipler ve Karadağ almış durumda.
Malta 750 bin euroya vatandaşlık veriyor
Avrupa, Amerika ve Karayipler’de bir çok gayrimenkul projesinin temsilciliğini yapan ve ikinci vatandaşlık konusunda danışmanlık sunan İngiltere merkezli Terranova Global çatısı altında faaliyet gösterdiklerini dile getiren Akaydın, “Başta ABD, AB ülkeleri ve Çin olmak üzere birçok ülkeye vize almak Türkler için artık işkence. Hal böyle olunca, çözüm arayışına giriliyor. Ülkesine göre 100 bin dolar bağış yapan Karayip Adaları’ndan pasaport alabilir. AB ülkesi Malta’dan direkt vatandaşlık almak için 650 bin euro yeterli. İnsanlar bu çileyi yaşamak istemiyor” diyor.
‘İş adamları fuarlara bile katılamıyorlar’
Sayıları hızla artan iş dünyasından isimler var fakat gizlilik gereği bunları açıklamıyor Akaydın. Ancak diye başlayan cümlesinde, “Eşi Çinli olan bir işadamı var. Eşiyle birlikte Çin’e gitmek istiyor. Uçak biletleri alınıyor, rezervasyonlar yapılıyor fakat vize son anda verilmiyor. En fazla sorunla fuarlarda karşılaşılıyor. Bazı işadamları Avrupa Birliği’ndeki fuarlar için hazırlıklar yapıyor, binlerce liralık bilet ücretleri ödeniyor fakat ne yazık ki bazen haftalarca süren bekleyişin ardından vize çıkmıyor. Bir de üstüne üstlük pasaportunuz da tabir-i caiz ise rehin tutuluyor. İş adamları artık bunu yaşamamak adına ikinci bir ülkeden pasaport alıyor” diyor.