Viraj ve İşaretler

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Önümüzdeki haftaların gündemi ve son haftalarda gördüğümüz işaretler, piyasaların tekrar bir viraja yaklaşabileceğini düşündürüyor.

Asmussen, ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) sahip olduğu Yunan devlet tahvillerini vade ve faiz oranı değişikliğine giderek yeniden yapılandıramayacağını vurguladı. Hafta sonu Alman Welt am Sontag gazetesinde Yunan borçları ile ilgili çıkan haber ise gözlerin tekrar Yunanistan'ın üzerine dönebileceğini düşündürüyor.

Avrupa'da Eurogroup toplantısında İspanya konusunun gündemde olması bekleniyor. Yine de İspanya Başbakanı Rajoy'un, yardım talebinin yakın zamanda olmayacağına vurgu yapan açıklamaları söz konusu. İspanya'da önemli yerel seçimlerin yaklaşmış olması nedeniyle piyasa koşulları hızla kötüleşmezse, İspanya'nın kısa vadede yardım talebinde bulunma olasılığını düşük buluyoruz.

Piyasada ilginç bulduğumuz bazı gelişmeleri de aktaralım. FED'in son kararına rağmen ve genel beklentilerin aksine S&P 500 endeksi gibi çoğu piyasa bu karar sonrası ulaştığı seviyeyi geçemedi. Özellikle son dönemde açıklanan ISM imalat endeksi gibi ABD verileri nispeten iyi geldi. Ancak bu seviyelerin henüz geçilememiş olması bizce dikkate alınması gereken bir işaret. Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam rakamları sonrası da benzer bir görüntü vardı. Ayrıca endekslerde yüksek ağırlığı olan ve son dönemlerin en gözde hisse senetlerinden olan Apple hisse senetlerinin son dönemdeki performansını da ilginç buluyoruz.

FED kararı öncesi var olan ve karar sonrası da devam eden Avustralya dolarındaki zayıflama, küresel büyüme açısından ilginç bir işaret. Avustralya Merkez Bankası RBA'nin sürpriz faiz indirimi sonrası Avustralya dolarında zayıflık belirginleştiyse de, bu karar öncesindeki zayıf performansı da dikkat çekiciydi. Borsalar ile anlamlı bir korrelasyonu olan Avustralya doları ve borsalar arasındaki ayrışma bizce dikkate alınması gereken bir işaret.

Son olarak, yılbaşından bu yana kötü performans gösteren Çin borsasının durumunu dikkate değer buluyoruz. Nitekim geçen hafta tatil nedeni ile kapalı olan ve tatil sonrası güçlü performans göstermesi beklenen Çin borsası seyrinin önemli bir gösterge haline gelebileceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017