Videodan edebiyata geçiş?

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Bir video oyunu: Konusu iyi-kötü, hırsız-polis, katil-maktul bilmecesine dayanan dedektifli gerilim.

Adı: "LA Noire." Los Angeles'in karanlık yüzü. Karanlığı.

Satış: Mükemmel. Seslendirenler, ABD'de "olay" dizi "Mad Men"ciler. Bu yüzden, duble kaymak: Hem öyküsü, hem sesleriyle cazip. Playstation 3 ve Xbox 360'ta oynanıyor.

Bu başarının etinden sütünden yününden faydalanalım: Gerilim edebiyatı roman/öykü yazarlarına, "LA Noire" konusu etrafında dönen öyküler yazdıralım. Kitapçıya gitmeyen, kitabı online okuyan hedef kitlemize e-kitap olarak sunalım.

Böylece, video oyununun "kitabı" olsun. Romandan televizyon dizisi yapan kültürlere bakışla, daha yenilikçi bir iş yapalım.

"LA Noire" oyununu yaratan Rockstar Games şirketi, ABD'li yayınevi "Little, Brown and Company" bünyesindeki "Mulholland Books" yayınevi aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirecek. 6 Haziran'da e-kitap ortaya çıkıyor. Aralarında çağdaş Amerikan edebiyatının ilginç ve cesur yazarlarından Joyce Carol Oates'un da bulunduğu 8 yazar, "LA Noire" öykülerini yayınlayacaklar.

Belki bazı okuyucularımız Oates'ı, ABD'li senatör Edward Kennedy'nin siyasi kariyerini bitiren tuhaf trafik kazasını konu edinen "Kara Su" (Black Water) romanıyla hatırlayabilir? Başka romanları da Türkçeye çevrildi. Nobel'e en yakın duran Amerikalı yazar olarak bilinir.

İşte bu Carol Hanım, "LA Noire" için yine çok cesur bir öykü döktürdü: Marilyn Monroe cinayeti (?) etrafında dolanan bir soruşturma. Bundan âlâ bir "kara" Los Angeles öyküsü olabilir mi?

Bu anlattıklarım, değişen paradigmalara yenilikçi bir örnek... Eskiden bir yazar, kitabını yazar, sonra bundan belki tiyatro eseri veya sinema filmi yapılırdı. Zaman içinde, romandan çizgi roman üretilir oldu. Bunu, romandan videoya transfer izledi. "En klasik"ler çizgi roman yapıldı. Hatta, uzun (!) romanlar kısaltıldı, özetlendi. Vakti kıt, dikkati kıt ve sabırsız yeni kuşak okurlara sunuldu.

Ve şimdi de, video oyunundan roman/öykü üretme aşamasına geldik. Bunu, isimsiz ve kolektif çalışan "masa başı" üretimcilere değil, ülkenin tanınmış ve saygın edebiyatçılarına yaptırarak üstelik.

"LA Noire" videodan roman/öyküye devrilen en yeni örnek ama, bu tür transferlerin ilk örneği sayılmaz. Öncü bir durum, 2007'de Harry Potter çılgınlığı sırasında yaşandı. Bir ilk olarak...

Harry Potter'a son romanında "ne olacağı"na dair her ayrıntıyı işleyen mugglenet.com sitesine Ocak 2007'de hit sayısı 15 milyon olmuştu. Site o kadar popülerdi ki, medyadan nasıl kaçacağını bilemeyen aşırı mahçup yazarı J.K.Rowling, ender mülakatlarından birini uluslararası bir gazeteye değil, gazeteden daha büyük tirajı olan bu siteye vermişti.

Ve evet, tahmin ettiniz: Site materyali, "Ulysses Press" tarafından 216 sayfada kitaplaştırıldı. Adını, "Harry Potter'a 7. Kitapta Ne Olacak" koydular.

Yine web'den toplanan Harry Potter "bilgileri" de ansiklopediye dönüştürüldü. 11 bin 500 makaleden oluşan bir derleme olarak yayınlandı. 2009'da yeni baskısı bile yapıldı.

Web, kitabı öldüremiyor. Dönüştürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019