Vestel, önce sosyalleştirip sonra sorumluluk veriyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında bir araya gelerek ortak yaşama yönlenmeleri olarak anlatılıyor 'Sosyal Sorumluluk' ifadesi. Birçok özel şirketin son dönemde önem verdiği bu ifade çoğu zaman yarım kalıyor. Bazı projeler, ortak çalışmalara katılım gibi sadece sosyalleşmeye yönelik oluyor. Bazıları da hedefl enen kitleyi sorumluluk sahibi yapıyor, iş imkanı veriyor. Özellikle engelli vatandaşlarımıza…

Türkiye'de nüfusun yüzde 12'si engelli bireylerden oluşuyor. 8.5 milyon kişiden bahsediyorum. Türkiye'de neredeyse her 2 aileye 1 engelli birey demek bu. Avrupa'da orta halli bir ülkenin nüfusu kadar.

Engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunları ne yazık ki eğitim, istihdam ve toplumla birlikte yaşamak… Engelli vatandaşlarımızın yüzde 46'sı okuryazar bile değil! Bu nedenle istihdama da katılamıyorlar. İş gücüne katılım oranı yüzde 22.Yoksululluk oranı ise yüzde 77'nin üzerinde…

Kamu kurumları istihdamının yüzde 4, özel sektör de yüzde 3'lük kısmını engelli personele ayırması gerekiyor ancak ne devlet yeterince üzerine düşüyor ne de şirketler… Özellikle şirketler… Türkiye'nin en büyük gruplarından Zorlu Holding'in yaptığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Grubun amiral gemisi Vestel'in yaptığı bir çalışma… Açıkçası tam bir sosyal sorumluluk projesi.

Çalışanlarının yüzde 5'i engelli

Vestel'in üretim merkezi Manisa'da 435 engelli çalışan var. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre; engelli sınıfında sayılan kalp krizi gibi önemli rahatsızlıkları yaşayanların da eklenmesiyle çalışanların yüzde 5'ini bu kesim oluşturuyor. Bu oran devletin kanunlarla belirlediği asgari sınırın neredeyse 2 katı. Vestel'in çalışmaları hakkında bilgi veren Erdoğan söze "Engellilere eşit fırsat verildiğinde, herkes gibi hayatın her alanında var olabileceklerine inanıyoruz" diye başlıyor. Vestel'in projeleri arasında en dikkat çekeni ise 'Eşit Şans'…

Erdoğan, "Engelli istihdamına yönelik 'Eşit Şans' adıyla yürüttüğümüz projenin yanı sıra down sendromlu ve zihinsel engelli gençlerimizi iş yaşamına kazandırarak 'hayatın içinde' olmalarını desteklemek amacıyla 'Hayatın İçindeyim' projesini hayata geçirdik. Ayrıca Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) işbirliğiyle başlattığımız 'Yeter ki Şans Ver' projemizle engelli gençlerimizi hayata kazandırma çalışmalarımızı da sürdürmeye devam ediyoruz" diye anlatıyor çalışmalarını. Engelli nüfus içinde en büyük payı işitme sorunu yaşayanlar oluşturuyor. İşitme sorunu yaşayanların diğerlerine göre eğitimi ve iş bulması daha kolay görünse de Türkiye'de yine de zor.

Sadece çocukları değil annelerini de işe aldı

Türkiye'de toplam 19 okul işitme engelli vatandaşlarımıza yönelik. Her yıl bu okullar 500 mezun veriyor. Vestel ise bunların 70-80'ini işe alıyor. Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre şu anda Vestel'de bu okullardan mezun olan çalışan sayısı 150'nin üzerinde. Erdoğan, girişimlerini "Bu okulları her yıl mezuniyet öncesi ziyaret ediyoruz. Yanımızda Vestel çalışanı olan mezunlarla hem de. Onlar örnek oluyorlar ve anlatıyorlar. Mezunların hepsini kadromuzda görmek istiyoruz. Ancak şu anda bir kısmını işe alabiliyoruz. Bu çocuklarımızın aileleri, çevresindekiler işaret dilini bilmiyor. Çoğu iletişim kuramadıkları için bunalıma giriyor okul bitince. Arkadaşlarıyla daha iyi anlaştıkları için bizimle çalışmak istiyorlar. Öyle ki aileleriyle kopamayanlar var. Onları da işe aldık. Annesiyle birlikte çalışan çocuklarımız var" diye özetliyor.

Birleşmiş Milletler'de Vestel Özel Oturumu

Vestel'in yaptığı bu çalışmalar önümüzdeki günlerde küresel vitrine de çıkıyor. 14-15 Haziran'da ABD'de düzenlenecek Birleşmiş Milletler toplantısında Vestel Özel Oturumu düzenlenecek ve projeler, ürünler dünyaya anlatılacak.

Engellilere özel ürünler geliştirdi

Vestel'in sosyal ve sorumluluk projelerini bir araya getiren ürünleri de var aslında. Turan Erdoğan, bu konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Vestel beyaz eşya ürünlerimizin üzerindeki kontrol panellerine Braille alfabesiyle kabartma uygulaması gerçekleştirdik. İşitme engelliler için de ürün kullanım videoları hazırlandık. Televizyonlarımızın kumandalarına Braille alfabesi ekledik. Görme engelliler de başka bir kişiden yardım almadan televizyonu açıp, kapayabilir, sesini açabilir, kanalı değiştirebilir. Bir de Vestel Sesli Kumanda uygulamamız var. Ar-Ge ekibimiz, göz hareketleri ile tüm fonksiyonların kontrol edilebildiği çok özel bir televizyon tasarladı.

Omurilik felci, ALS, MS gibi hastalıklar nedeniyle bedensel engelli bireyler için geliştirilen bu televizyon, üç metre mesafeden, düşük hata oranlı kontrol sağlanması özelliğiyle alanında bir ilk. Vestel Venus'ün 2 GB ve üzeri RAM'e sahip modelleri, bir görme engelli için kutusundan çıkarıldığı andan itibaren erişilebilirlik modu ile çalışıyor. YGA ve Vestel mühendislerinin görme engelliler için geliştirdiği teknolojiyle donatılmış bir baston olan WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor.

Görme engelli bireyi göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek engellere karşı uyaran, navigasyon, ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlayan WeWALK yakın zamanda Vestel mağazalarında satışa sunulacak." Yani özetle Vestel projeleri ve ürünleriyle engelli vatandaşlarımızı hem sosyalleştiriyor. Hem de sorumluluk sahibi yapıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar