Vermeme merkezi
Mobil kullanımın da artması ile birlikte artık Türkiye'de internet kullanımı çığ gibi büyüyor. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen 3G'nin hayata geçiş yıldönümü kutlamalarında, özellikle mobil cihazların gelmesi ile birlikte operatörler üzerinde bant genişliği kullanımının ciddi bir biçimde arttığı göz önüne konmuştu. Ve artık Türk internet kullanıcılarının hemen hemen tümü genişbant internet kullanıyor. Büyük bir sürpriz olmazsa, 2012 yılına girerken de hemen hemen herkes minimum 8 Mbit bağlantılara sahip olmuş olacak. Peki, bant genişliğinin artması ile otoyolların bu kadar hızlanması ve mobil ağın açılması ile birlikte tali yol katılımlarının artmasına yetecek, bu talepleri karşılayabilecek güçlü veri merkezlerimiz var mı?
Bir zamanlar daha fazla haşır neşir olduğum web tasarım dünyasında yeni bir hosting ihtiyacı için hemen soluğu yurt dışındaki servis sağlayıcılarda alırdık. Halen küçümsenemeyecek bir para, binlerce kullanıcının kredi kartından çekilerek yurt dışındaki hosting firmalarına akmaya devam ediyor. Nihai tüketicinin bu ihtiyacına bile düzgün bir şekilde cevap veremezken, büyük kurumların ihtiyaç duyabilecekleri güvenli, standartlara uygun ve hesaplı veri merkezleri Türkiye'de yeterince var mı? Ne yazık ki şimdilik ihtiyacın çok çok altında.
Türkiye'de veri merkezi sektörüne liderlik eden kurumlar finans, bankacılık ve sigorta. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar, kesintisiz ve yüksek güvenlikli veri merkezi ihtiyaçlarını kurum içerisinde çözmek zorundalar. Ancak işinin doğası gereği bu tarz bir yatırımı yapamayacak, yapsa dahi yönetemeyecek olan birçok küçük ve orta ölçekli işletmeler, kaliteli ve uygun fiyata hizmet sunan özel veri merkezlerine ihtiyaç duyuyor. Günümüzde veriye anında ulaşmanın, doğru ve güvenli saklamanın önemi kurumlar için gittikçe artıyor. Özellikle yeni Ticaret Kanunu ile birlikte kurumlar artık dijital verilerine çok daha fazla ihtiyaç duyacaklar. Hal böyle olunca veri merkezi yatırımlarının da bir an önce yapılması gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de veri merkezi yatırımları yapan Telehouse'un Genel Müdürü Duru Komaz ile yaptığım görüşmede, özellikle Kore'li online oyun firmalarının Türkiye'de artan trafiği karşılamak için yerel veri merkezi arayışına girdiğini öğrendim. Bu güne kadar sıkı bir Battlefield oyuncusu olarak yurt dışındaki sunucularda yüksek ping değerleri ile oynamanın ne kadar sıkıntılı olduğunu iyi biliyorum. Türkiye'ye ürününü pazarlayan oyun camiası, bizim gibi oyuncuların işlerini kolaylaştırmak için yatırım arayışlarına girmişler. Ayrıca özellikle orta doğuda iş yapan birçok firmanın en güvenli veri merkezi ve yönetim ofisi olarak Türkiye'yi ve özellikle İstanbul'u tercih ettikleri malumumuz. Umarım Facebook, Google ve Microsoft servislerini de yoğun olarak kullandığımız için bu firmalar da yakında Türkiye'de veri merkezi arayışlarına veya yatırımlarına girerler de belki sektörün önü açılmış olur.