Veri denilen şeye kendinizi veriyor ve değerini biliyor musunuz?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Diyelim ki

Diyelim ki, potansiyel müşterilerinizin eğilimleri, ihtiyaçları  hakkında elinizde çok iyi veri var. Yapacağınız ürüne ekleyeceğiniz özellikler daha isabetli olmaz mı? Müşterinin ihtiyacına cevap veren ürün daha iyi satılmaz mı? Siz de daha iyi kazanmaz mısınız? Bundan hem siz, hem müşteri hem de tüm ekonomi daha karlı çıkmaz mı?

Diyelim ki, sosyal güvenlik kurumusunuz. Sigortalı üyelerinizin sağlık harcamalarını karşılıyorsunuz. Her bir üyenizin tüm geçmiş sağlık harcamaları ile ilgili elinizde ayrıntılı bilgi var. Bu  durumda ödemeniz için size gelen faturaları daha iyi inceleme olanağınız olmaz mı? Örneğin, ağzında protezi olan bir üyenizin yolladığı diş çekme ve kanal tedavisi harcamasını öder miydiniz? Böylece kurumu daha sağlıklı  ve az masraflı olarak yönetmez miydiniz?

Diyelim ki, yola çıktınız. Elinizde adres var, ama bu yöreye yabancısınız. Nasıl gidileceğini bilmiyorsunuz. Tarif aldınız, ama yol çok karmaşık. Her seferinde durup soruyorsunuz. En son sorduğunuz kişi "A, yanlış gelmişsiniz. Tekrar bu yoldan geri gidip, sağa sapacaksınız" dedi. Halbuki bunun yerine elinizde bir küresel konumlandırma sistemi (GPS)  aygıtınız olsa bu kadar dolaşmayacaktınız. Hem zamandan, hem de harcadığınız yakıttan tasarruf edecektiniz.

Büyük veri (Big data)

Yukarıdaki örnekler çoğaltılabilir. Tüm örneklerin bir ortak noktası var: Veri.Eğer elinizde veri (data) varsa, buna erişebiliyor ve kullanabiliyorsanız, katkısı yüksek oluyor. Verinin, hele hele büyük verinin, katkısı çok önemli. McKinsey Global Institute  Mayıs 2011 tarihinde "Big data: the new frontier for innovation, competition and productivity" isimli bir araştırma yayınladı. Aşağıda  bu rapordan bazı  çarpıcı alıntıları bulacaksınız.

Çığ gibi büyüyen veri

. Bugün 600 dolara alacağınız bir disk sürücüne dünyadaki kayıtlı tüm müziği kayıt edebiliyorsunuz.

. 2010 yılında dünyada 5 milyar cep telefonu bulunuyor. Bunun %12'si bir bilgisayar kapasitesine sahip akıllı telefonlar.

" Facebook'ta her ay 30 milyar parça paylaşılıyor.

. Nisan 2011'de Amerikan Kongresi  Kütüphanesinde 235 terabyte veri toplanmış. (Örneğin bu makale 140 kilobyte büyüklüğündedir.  1 terabyte=1 trilyon kilobyte) 

. Amerika'daki 17 sektörden 15'inde şirket başına toplanan veri Amerikan Kongresi Kütüphanesinden fazla.

Verinin değeri:

. Verinin doğru kullanılması ile Amerikan Sağlık Sistemine yıllık 300 milyar dolar getiri potansiyeli hesaplanmış(Bu rakam İspanya'nın toplam sağlık harcamalarının iki katından fazla)

. Verinin doğru kullanılması ile Avrupa Kamu Sistemi yönetimine 250 milyar avro (Yunanintanın Milli Gelirinden fazla) potansiyel katkı hesaplanmış.

. Kişisel konum bilgisinin tüm yerkürede kullanımı ile yılda 600 milyar dolarlık potansiyel  tüketici rantı öngörülüyor.

. Büyük verinin kullanımı ile perakendecilerin operasyon karlarında %60 artış tahmin ediliyor.

Verinin önemi

Veri, fiziksel ve beşeri sermayenin yanında bir üçüncü üretim faktörü olarak devreye giriyor. Yukarıda sözü edilen araştırmaya göre büyük verinin kullanımı dünya ekonomisine, şirketlerin ve kamu sektörünün üretkenliğine ve rekabetçiliğinin zenginleştirilmesine ve de tüketiciler için  artık değer yaratımına büyük katkısı var. Veri bunu nasıl sağlıyor: 

. Şeffaflık yaratarak

. İhtiyaçların belirlenmesi ve performansın geliştirilmesine katkı yaparak

. Algoritmalar  yardımı ile bilgisayarlara karar verdirerek

. Yeni iş modelleri, ürünleri ve hizmetleri bularak

Sonuç

Veri ve verinin akıllı kullanımı önemli bir konu. Ama önemli olan önce verinin değerine inanmak. Büyük veriden önce iş, en küçük verinin değerini bilmekle başlar. Size gelen her bir müşteri şikayetini, kalite kontrolden verilen bir sinyali, ya da istifa eden bir elemanınızın giderken size söylediklerini dikkatle dinliyor ve değerlendiriyor musunuz?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019