Vergide bu yıl neler oldu?

Recep BIYIK
Recep BIYIK VERGİ PORTALI [email protected]

Geçtiğimiz çarşamba günü bu sütunda yer alan makalede, önümüzdeki süreçte yapılması olası vergi düzenlemelerini, AK Parti'nin seçim beyannamesinden hareketle listelemiştim. 

Bu gün de 2015 yılında vergide neler oldu, buna bakalım.

En iyi mevzuat mevcut mevzuat

2015 yılında, bir yıla iki genel seçim sığdırmış olmamız nedeniyle olmalı, vergi mevzuatında geçen yıllara göre gözle görülür bir durgunluk oldu. Yıl sonuna kadar neler olur bilinmez ama bugüne kadar olan düzenlemelere bakacak olursak, sayabildiğim kadarıyla, yıl başından bugüne; 5 kanunda vergi düzenlemesine yer verilmiş, 4 Bakanlar Kurulu kararı, 24 genel tebliğ yayımlanmış, 14 sirküler çıkmış.

Bu sayılar önceki yıllara göre oldukça az. Özellikle kanun bazında 2015 yılı son yılların en az yasal düzenleme yapılan yıl olmuş denebilir. Yapılan düzenlemeler de esas olarak köklü düzenlemeler değil. Yine de bu yıl vergi dünyasında neler olmuş bir bakalım. İşte bu yıl yapılan düzenlemelerden, kayda değer bazıları.

Nakit sermaye artışında faiz indirimi

Bu yılın en önemli vergi düzenlemesi faiz indirimine ilişkin düzenleme. 07 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6637 sayılı Kanun’la, sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımlarının teşvik edilmesi öngören bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle özetle, yeni kurulan veya nakit sermaye artıran şirketlerde, konan veya artırılan sermaye üzerinden, Merkez Bankası tarafından açıklanacak faiz oranı dikkate alınarak hesaplanacak tutarın %50’sinin, kurumlar vergisi matrahından indirimine olanak sağlandı.

Başta indirim oranının farklılaştırılması olmak üzere, düzenlemeyle ilgili olarak Bakanlar Kurulunun geniş yetkileri var. Bakanlar Kurulu, kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullandı ve 30 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/7910 sayılı Kararla, indirim oranını bir çok durum için farklılaştırdı. Bu çerçevede örneğin indirim oranı;

- Halka açıklık oranı %50’nin üzerinde olan şirketler için genel orana 50 puan ilave edilerek %100,
- Nakit artırılan sermayenin, teşvikli yatırımlarda kullanılması halinde, genel orana 25 puan ilave edilerek %75,

olarak belirlendi.

Türkiye - Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması Genel Tebliği

15 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3 seri no.lu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Genel Tebliği'yle, Almanya mukimi gerçek ve tüzel kişilerin serbest meslek faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri gelirlerden kesinti yapılması ve Anlaşma çerçevesinde kesilen verginin iadesinin gerekmesi durumunda uygulanacak iade prosedürü belirlendi.

Bu arada yeri gelmişken bir uyarıyı da yapmakta yarar var. Anlaşma gereği, 2011 yılında Almanya mukimi kişilere yapılan ödemeler nedeniyle iç mevzuat çerçevesinde kesilen vergilerin Anlaşma çerçevesinde iadesinin gerekmesi durumunda, iade için bu yılın sonuna kadar başvurulması gerekiyor. İade başvurusunda son günler yani.

Asgari geçim indirimi

23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6645 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle, üçüncü çocuk için uygulanan asgari geçim indirimi tutarında artış yapıldı.

Mevcut düzenlemeye göre, üçüncü çocuk için asgari geçim indirimi tutarı, asgari ücretin yıllık brüt tutarının %5’i oranında iken, yeni düzenlemeyle bu oran %10 oldu. 

İşbaşı eğitim programlarından faydalananlara ödenen ücretler

6645 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara, programı yürüten işverenlerce fiilen ödenen tutarların, kazancın tespitinde doğrudan gider yazılmasına olanak sağlandı. Ancak bu olanak, asgari ücretin brüt tutarının yarısı ile sınırlı. Rakam söylemek gerekirse, her bir çalışan için 637 liralık sınır var.

İşbaşı eğitim programından yararlananlara, işverenlerce yapılan ödemeler ücret ödemesi niteliğinde. Bu niteliğiyle ücret gideri olarak ve üzerinden ücret stopajı yapılarak gider yazılacakken, yeni yapılan düzenlemeyle üzerinden gelir vergisi stopajı yapılmaksızın doğrudan gider yazılması sağlandı.

Buna göre, işbaşı eğitim programından yararlanan bir kişiye fiilen ödenen ve aylık 637 lirayı geçmeyen ödeme, üzerinden gelir vergisi stopajı yapılmaksızın doğrudan gider kaydedilebilir. Ödenen tutarın bu tutardan daha fazla olması durumunda ise, ödenen tutarın 637 liralık kısmı doğrudan gider yazılacak, artan kısmın brüt tutarı üzerinden stopaj yapılacak ve brüt tutar gider yazılacak.

Elektronik tebligat / elektronik yoklama

27 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile vergide e-dönüşümde bir adım daha atıldı ve e-tebligata ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Takvimde bir değişiklik olmazsa, belirlenen kişi ve kurumlar için e-tebligat dönemi esas olarak önümüzdeki yıl başından itibaren başlamış olacak. Öte yandan, 20 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bir Tebliğle de e-yoklamaya ilişkin düzenlemeler yapıldı. 1 Eylül 2015 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme sonucunda, kâğıt ortamında oluşturulan yoklama fişinin yerini e-yoklama fişi aldı.

ÖTV genel tebliğleri

Özel Tüketim Vergisi Kanunu ekinde yer alan dört ayrı listedeki malların vergilendirilmesine ilişkin olarak daha önce yayınlanmış olan ÖTV genel tebliğlerini 4 ayrı tebliğde birleştirme çalışmaları, son tebliğin 20 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla tamamlanmış oldu. Yayımlanan tebliğlerle, bir taraftan mevzuat sadeleştirilirken bir taraftan da bir çok belirsizliğe son verilmiş oldu.

Yatırım teşvik düzenlemeleri

2015 yılında yapılan düzenlemelerle, diğer düzenlemeler yanında;

- 31.12.2014 tarihine kadar yatırıma başlayanlar için geçerli olan; yatırıma katkı oranları ve kurumlar vergisi indirim oranları ile sigorta primi işveren payına ilişkin avantajlı sürelerin yatırıma 2015 yılında başlayanlar için de uygulanması olanağı getirildi,

- 31.12.2015 tarihine kadar yapılacak müracaatlara istinaden düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamında yapılan stratejik yatırımlar için faiz desteği sağlandı,

- Yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan bazı ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar öncelikli yatırım sınıfına alındı,

- 2015-2016 yıllarında yapılacak yatırım harcamaları için yatırım döneminde diğer gelirlere uygulanacak indirimli oranla sağlanacak vergi tasarrufunun sınırları artırıldı, 1. Bölgede bu yıllarda yapılacak yatırımlar nedeniyle, diğer gelirlere indirimli oranın uygulanabilmesine olanak sağlandı

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar