Vergi matrahlarını artıranlar incelenmeyecek!...
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve Varlık Barışına ilişkin Kanun Teklifi 22 Temmuz 2016 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuldu ve geçtiğimiz hafta kabul edildi. Bu hafta da Genel Kurul’dan geçer ve Cumhurbaşkanı’nın onayına gider.
Geçtiğimiz ayın ortasında Meclis’in kabul ettiği yatırım ortamının iyileştirmesi başlığını taşıyan torba yasada, varlık barışı konusu geçici 2. madde ile düzenlenmişti. Ancak; İktidar ve muhalefet partileri anlaşınca bu madde, ayrıca ve süratle Meclis’e sunulmak üzere, tasarıdan çıkarıldı.
Ancak; hemen bir hafta kadar sonra tasarı yerine teklif olarak Meclis’e yeni bir kanun geldi. Aslında gelen metnin tasarıdan hiçbir farkı yok. Çünkü; tasarıyı Grup Başkan Vekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı imzalamış.
Teklif; bugüne kadar AKP hükümetleri döneminde çıkarılan yeniden yapılandırma veya daha doğru bir ifadeyle vergi affı düzenlemelerinin en kapsamlı olanı. Gerçekten bugüne kadar yapılanlara göre yeni düzenlemeler çok geniş tutulmuş. Uygulaması, tekniği, ihtilafları ve sonuçları uzun süre gündemde kalacak gibi görünen bir düzenleme.
Teklif ile;
- Vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması,
- Sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılması,
- Kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınması,
- Vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi,
- Varlık Barışı düzenlemesi,
- Matrah artırımı,
gibi her biri başlı başına önemli olan konularda düzenlemelere yer verilmektedir.
Bu yazımızda matrah artırımı konusunu ele almak istiyoruz.
Yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi verme mecburiyeti bulunanlardan isteyenler, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımından yararlanabileceklerdir.
Buna göre, usulüne uygun gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artıranlara, artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacaktır.
Yani kendiliğinden matrah artırımında bulunanlar, ilave beyanname verdikleri yıllarla ilgili olarak hiçbir şekilde vergi incelemesine tabi tutulmayacaktır.
Aşağıda yer alan tabloda Kurumlar Vergisi mükelleflerinde matrah artırımında uygulanacak oran ve tutarlar gösteriliyor.
Ancak; gelir vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek erbabı ve geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan oluşan mükellefler için vergilendirmeye esas alınacak asgari matrah tutarları değişiklik gösteriyor.
Başvurular üzerine tahakkuk ettirilecek vergilerin ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara bu kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.
Ayrıca yasa kapsamında hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılması öngörüüyor.
Taksitle ödeme yapmak isteyenler, başvuru sırasında 6. 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edeceklerdir. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır.
Buna göre, taksitle yapılacak ödemelerde; belirlenen tutarlar, ödeme seçeneklerine göre belirlenen katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.
İnceleme riski bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için çok ciddi bir avantaj veya fırsat. Zira belirlenen matrahlar da zaten düşük tutulmuş durumda.