Vergi konusunda 128'incilikten iki yılda 50'nciliğe taşıyacak iki öneri
Vergi konusunda son şikayetler üzerine yapılması gerekenleri dostum ve yazarımız Zeki Gündüz’e sordum. Dünya Bankası sıralamasındaki 128'inci sıradaki yerimizi iki yılda 50’ciliğin altına indirecek iki önerilerini geniş bir rapor Maliye Bakanlığı'na sunduklarını söyledi, beni de bilgilendirdi. O sunumda yer alan iki adımı sizinle paylaşacağım.
Gündüz, 2018 raporunda 128’incilikten 90’cılığa inmenin kolayca mümkün oduğunu belirtip bunun için şu iki öneride bulunuyor:
-Acilen mali idari pişmanlıkla beyan üzerine inceleme yapılmadığı kamuoyuna açıklanmalıdır.
Gündüz’ün bu önerisi, Maliye Bakanlığı'nca 12Eylül’de Vergi Usül Kanunu'nda yayınlanan sirkülerle yerine geldi. 90’ıncılığa inmenin mümkün olduğu düzenleme böylece gerçekleşmiş oldu.
2019 raporunda 90’dan 50’ciliğin altına inmek içinde de şu iki öneriyi yapıyor:
-Yıl sonuna kadar üretici firmaların sabit kıymet yatırımlarında teşvik belgesi şartı aranmaksızın KDV iadesi/ istisnasına imkan verecek mevzuat değişikliği, 2019 raporunda geç kalınmamak için yapılmalıdır.
-Anketörlerle Şubat 2018’de bir toplantı tertipleyip 2018 raporu değerlendirilmeli ve 2019 raporu için yapılan değişiklikler anlatılmalıdır.
Gündüz, bu özetin ardından aksiyon planında atılacak iki adım olduğunu belirterek bunların mevzuat değişikliği ve değerlendirme/bilgilendirme toplantıları olduğunu açıklıyor. Dünya Bankası 2019 raporunda ilk 50 ülke arasında yer almak için 31 Aralık tarihine kadar sabit sermaye yatırımları için şu mevzuat değişikliğini öneriyor:
-KDV iadesi imkanı sağlanması durumunda, belli hadlerin altında kalan iade taleplerinin incelenmemesi imkanı için düzenleme yapılması.
-KDV iade talebinin vergi denetimini tetiklediği durumlarda inceleme ve iade sürecinin hızlandırılması.
Ayrıca, hali hazırda halen incelemeye konu edilmeyen pişmanlık sürecinin hiç bir şekilde vergi incelemesine konu edilmeyeceğine dair düzenleme yapılması ve konunun kamuoyuna açık ve net olarak mali iadare ve kamuoyuna ifade edilmesi.
Gündüz ikinci adım olarak değerlendirme ve bilgilendirme toplantıları önerisinde bulunuyor:
-TOBB öncülüğünde 2017 Mayıs ayında Dünya Bankası 2017 raporuna ilişkin durum analiz toplantısı yapılmıştı. 2017 mevzuat değişiklikleri tamamlandıktan sonra ve Dünya Bankası 2019 rapor verilerinin Dünya Bankası ile paylaşılmadan önce, en geç 28 Şubat 2018 tarihine kadar Dünya Bankası 2019 raporuna yönelik olarak gerçekleşktirilmelidir.
Zeki Gündüz size özetini sunduğum bu konudaki raporunu bakanlıkla da paylaşmış.Bakalım bu konudaki gelişmeler ne sonuç verecek. Gerçekten Dünya Bankası sıralamasında önce 90. sıraya inip, yeni adımları atarak 2019 raporunda ilk 50 arasında yer alabilecakmiyiz?