Vergi düzenini değiştirmekten söz eden yok
2010 yılında devlet 210 milyar TL vergi topladı. Bunun yüzde 70'i, KDV ve ÖTV gibi zenginin ve fakirin de aynı oranda ödediği dolaylı vergiler.
Doğrudan ödenen 2 büyük vergi kalemi var. 1) Kurumlar Vergisi, 2) Gelirler Vergisi.
2010 yılında 210 milyar TL'lik toplam vergi gelirine Kurumlar Vergisi'nin katkısı 20 milyar TL gelir vergisinin katkısı 40 milyar TL. Türkiye'deki şirketler kurumlar vergisi ödüyor. Şirketlerden gelir payı alanlar (şirket kârını paylaşanlar) , kendi hesabına çalışanlar, kamuda ve özel sektörde çalışanlar ya beyanname vererek ya da gelirleri ödenirken kaynakta vergi kesintisi (stopaj) yapılarak gelir vergisi ödüyor. 2010 yılında ödenen 40 milyar TL'lik toplam gelir vergisinin yüzde 92'si stopaj yoluyla kesilen vergi . Beyanname ile beyan edilen vergi toplam verginin yüzde 5'ini oluşturuyor. Kalan vergi ise geçici vergi ile basit usulde ödenen vergi tahsilatından oluşuyor. Stopaj yoluyla kaynakta kesilen vergiler örneğin; maaş, ücret, yevmiye, telif hakkı alanların gelirlerinden kesilen vergilerdir.Bankadaki mevduat hesabının faizinden vergi kaynakta kesilir açık anlatımıyla stopaj yoluyla kesilen vergi kaçırılması mümkün olmayan vergidir.
Vergi beyannamesi verenlerin beyannamede yer alan vergi miktarlarının bir bölümü daha önce stopaj yolu ile kesilmiştir. Onlar stopaja tabi vergi düşüldükten sonra kalan bölümü ödeyecekler. Her yıl açıklanan vergi şampiyonları listesinde yer alanların isimlerinin karşısında yazılı rakamları değerlendirirken buna dikkat etmek gerekir.
Gelirler İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, 2011 yılının Mart ayında 1 milyon 706 bin 705 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi. Mükellef kişi başı ortalama vergi matrahı beyanı (vergiye tabi gelir) 13 bin 257 lira. Demek ki gelir vergisi beyannamesi verenlerin vergiye tabi aylık gelirleri ortalama 1.104 TL. Buna göre mükellef başına yıllık ortalama 3.347 TL vergisi tahakkuk ettirildi.
Demek ki, beyanname verenler ayda ortalama 279 TL vergi ödeyecekler. Türkiye'nin bugünkü vergi yapısı budur. Bu vergi yapısına dayalı olarak da hükümetlerin yapabilecekleri icraatın sınırı bellidir. Hükümetlerin daha fazla iş yapabilmesi için daha fazla vergi toplayabilmeleri gerekir. Daha fazla vergi toplayabilmenin yolu da bellidir.
1) Mevcut vergi düzeni değiştirilecek. İnsanlardan elde ettikleri gelir ile ilişkili biçimde vergi toplanacak. Bunun için gelir vergisi tabana yayılacak.
2) İnsanların daha fazla vergi verebilmeleri için gelirleri artırılacak.İnsanların gelirinin artırılabilmesi için ekonominin büyümesinin, daha fazla yatırım,üretim ve istihdamın önü açılacak.
Ülkenin yönetimine soyunan siyasi partilerin, politikacıların önce bu kaynak sorununu ortaya koymaları, kaynağın sınırını belirlemeleri sonra da kaynağa uygun biçimde hizmet vaadinde bulunmaları gerekir. Ne yazık ki önümüzdeki seçim dönemi için bol keseden harcama vaadinde bulunanlar, kaynağın nasıl bulunacağı konusuna hiç değinmiyorlar. Para harcamak kolaydır kazanmak zordur. Kazanılmamış para, harcayanı da ülkeyi de rahatsız eder.