Vehbi Koç Ödülü Prof.Dr.Nermin Abadan Unat'a verildi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Vehbi Koç'u anmak için düzenlenen toplantılarda her yıl farklı bir sektörde öne çıkan kişilere Vehbi Koç ödülü dağıtılıyor. Bu yıl seçilen konu "Eğitim" idi ve ödül Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'a verildi.

Nermin Süleymanoviç, 1921'de Viyana'da doğdu. İzmir Kız Lisesi'ni (1940), İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni (1944) bitirdi. Altı yıl Ulus gazetesinde çalıştıktan (1944-50) sonra bir Fullbright bursu ile ABD'de Minnesota Üniversitesi'nde lisansüstü öğrenim gördü (1952-53). Akademik yaşama 1953'te Ankara'da Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak atandı. 1958'de SBF'de doçent, 1966'da profesör oldu ve Siyasal Davranış kürsüsünü kurdu. Hür Berlin, Münih, New York City, Denver, Georgetown ve California'da Los Angeles Üniversitelerinde konuk profesör olarak bulundu. 1964'te Batı Almanya'da Türk İşçilerinin Sorunları adlı kitabı yayımlandı. Göçmen işçi sorunları ve kadın sorunları ile de yakından ilgilenen N. Abadan Unat'ın Türk Toplumunda Kadın kitabı, Almanca ve İngilizce olarak da yayımlandı.  1978'den sonra Avrupa Konseyi'nin Kadın/Erkek/Eşitlik Komisyonu'nda başkan yardımcılığı dahil çeşitli görevler üstlendi. 1978-80 arasında "kontenjan senatörü" olarak TBMM'ye girdi. 1989'da SBF'den emekli oldu .Prof. Dr. Yavuz Abadan'ın ölümünden sonra  Prof.Dr.İlhan Unat ile evlendi. Mustafa Kemal Adadan isminde bir oğlu var.

Nermin Abadan Unat'ın hayat hikayesi  ilginçtir. Rahmetli Prof. Dr. Taner Kışlalı 1990 yılında, "Macar Kızı" başlığı ile Nermin hanımın hayatını hikaye etmişti. Sayın okuyucularıma aktarmak istiyorum.

Taner Kışlalı anlatıyor: "Paris-İstanbul arasında trenle mekik dokuyan İzmir'li genç bir Türk işadamı. Macaristan'da genç bir bayanla tanışır. Evlenme teklif eder ve evlenirler.

İzmirli işadamı, olayı ailesine açamaz. Macaristan'da bir kızı olur.

Kızına Nermin adını verir.

Nermin büyümekte, Mustafa Kemal'in yaptıklarını, gazetelerden heyecanla izlemektedir.

Baba İzmir'de ölür. Aile, geçim sıkıntısına düşer. 14 yaşındaki Nermin, Macaristan'da paralı olan öğrenimini sürdüremez olur.

Mustafa Kemal'in ülkesinde eğitim parasızdır. Nermin, baba yurduna gitmeye karar verir.

Annesinin haberi olmadan Türk Büyükelçiliği'ne başvurur. Ona bir pasaportla birlikte, eline durumunu açıklayan bir de Türkçe mektup verirler. Başı sıkıştığında, derdini anlatamadığında o mektubu gösterecektir.

Olayı öğrenen annesi de ona destek verir. Üçüncü mevki bir tren kompartımanının tahta sıraları üzerinde, günlerce sürecek bir yolculuk başlar.

Tren, Türkiye topraklarına girer. Gümrük memurları, elinde Türk pasaportu olan ama Türkçe bilmeyen bu çocuğun durumunu çok ilginç bulur, giriş izni de hemen verilir.

Küçük Nermin, İstanbul'da bir yandan Almanca dersleri verirken öte yandan Türkçe öğrenir. Mustafa Kemal'in parasız kıldığı eğitim olanaklarından yararlanır. İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirir. Gazetecilik yapar. Türkçenin arkasından İngilizce ve Fransızca da öğrenmiştir.

Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olur. Çağdaş siyaset biliminin Türkiye'ye girmesine öncülük edenler arasında yer alır.

Gün olur, Türkçesinin bozuk olduğunu öne sürerek öğretim üyeliğinden atılmasını isteyenler çıkar.

Tükenmez bir enerji ve heyecanla, gençlere bir şeyler verme isteğini yitirmez. Uluslararası toplantılarda Türkiye'yi, Türk kadınını, Mustafa Kemal'i savunur, savunur, savunur...

Bir oğlu olmuş, adını da Mustafa Kemal koymuştur...

Prof. Nermin Abadan Unat, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki son dersini verirken bir grup eski öğrencisi de sınıftaydı. Kimisi profesör, kimisi doçent, kimisi çiçeği burnunda araştırma görevlisi. Deniz Baykal da sonradan yetişmişti. Son dersin sonunda, bu yaşam öyküsünü anlattı. Ve sözlerini söyle noktaladı:

"Ben yurdumu kendi irademle seçtim. Mustafa Kemal olmasaydı, belki ben de olmazdım. Niçin Kemalist olduğumu, öyle sanıyorum ki artık anlamışsınızdır."

Bazen küçük bir hayat hikâyesi, binlerce kitaptan çok daha fazla şey anlatır.

Vehbi Koç Ödülü seçici kurulu güzel bir seçim yapmış. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ı kutlarız.

Lâik bir Türk kadını olarak bu ödüle layıktır.

_______________________

Bir Hatırlatma : Vehbi Koç Ödülleri, önemli ödüllerdir. Bir fani için bu ödüle layık görülmek ve de "Koç sembollü  heykel"i almak çok  büyük onurdur.

Koç Topluluğu seçilenlere her yıl 100 bin dolar da ödeme yapıyor. Bu da normaldir. Ancak para ödülünün veriliş şekli yanlış. Kocaman bir çek hazırlanıyor. Üzerine 100 bin dolar yazılıyor. Çek sahnede, ödül alana verilirken fotoğraflar çektiriliyor.

Ödül seçimdir. Heykeldir. Nobel ödüllerinde de para var. Hem de 1 milyon dolar. Ama o gösterilerek verilmiyor.

Umarım ki gelecek yıllarda Koç Topluluğu da benzer şekilde para ödülünü öne çıkarmaz. Ve de para ödülü dolar olarak değil de TL olarak belirlenir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018