Vatanseverlik Yasasına tabii misiniz?
Geçtiğimiz sene en çok konuşulan konulardan biri Bulut Bilişim oldu. Açıkçası biz de yoğun bir şekilde gündemimizde tuttuk. Hatta dahası, 2011 yılında birçok şirketin bulut bilişim vizyonunu edinmesi gerektiğini ve 2012 yılında bu konunun çok daha ısınacağını belirttik. Ancak daha yeni sönmeye başlayan bir tartışma, tekrar alevlenmeye başladı.
Bulut bilişim uygulamalarında en büyük sorun güvenlik ve erişilebilirlik. Erişilebilirlik meselesi büyük oranda çözüldü. Artık herkes şundan emin ki büyük bir felaket olmadığı sürece her an her yerden internete dolayısıyla buluttaki dosyalara erişmek mümkün.
Güvenlik konusunda da firmalar gizlilik sözleşmeleri ve ara bağlantılarda güvenlik yatırımları ile hizmet verdikleri kurumların kafalarındaki soru işaretini dağıtmaya çalışıyorlar. Daha doğrusu çalışıyorlardı. Bu güne kadar hep hacker saldırılarından veya kurum için köstebeklerin izinsiz girişlerinden endişe edildi. Şimdi ise daha büyük bir sorun var. Amerika Birleşik Devletleri'nin Vatanseverlik Yasası.
Yasaya göre eğer bulut bilişim servis sağlayıcınız size bu hizmeti Amerika'dan veriyorsa, yani sunucuları Amerikan toprakları üzerindeyse, dijital verilerini hükümet ile paylaşmak zorunda.
Yasa aslında çok yeni değil. 2001 yılında Bush döneminde getirilen yasa hakkında da birçok eleştiri var. Amerikalı önde gelen sivil toplum kuruluşlarının bazıları da kendi yasalarının kişisel mahremiyeti ihlal ettiğini ve birçok devlet organına fazla yetki verdiğini belirtiyor.
Ancak geçtiğimiz sene Bulut Bilişim servislerinin çoğalması ile birlikte öncelikle bu servisleri kullanmaya başlayan Avrupalı şirketlerde bir endişe baş gösterdi. Şirket sırrı olarak kalması gereken birçok bilgiyi Amerika'daki sunuculara aktaran, ya da buradaki bayileri veya ortakları için Amerika topraklarındaki sunucuları kullananlar, buralarda tuttukları bilginin mahrem ve gizli kalacağından asla emin olamıyorlar. Bu senenin başında durum daha da kritik bir hal almaya başladı çünkü Microsoft, Amazon, Google gibi global pazarda bulut servisleri satmaya çalışan birçok oyuncuya Vatanseverlik Yasası sorulmaya başlandı. Bankacılıktaki gizlilikleri ve müşteri mahremiyeti ile meşhur olan İsviçre kökenli bulut bilişim servis sağlayıcıları yaptıkları reklamlarda bu sıkıntıyı kullanmaya başladılar.
Son kullanıcı olarak bizler ne yazık ki küçük puntolar ile yazılmış olan sözleşmelerin tamamını okumadan birçok bulut servisini şuursuzca kullanıyoruz. Resimlerimizi, dokümanlarımızı, videolarımızı ve daha birçok bilgiyi bu sitelere yüklüyoruz. Ancak kurumların bu kadar rahat davranabilme lüksleri bulunmuyor. Eğer hizmet almayı düşündüğünüz firmanın sunucularını nerede tuttuğuna dair bir fikriniz yok ise veya size Amerikan Vatanseverlik Yasasından tam koruma veremiyorlarsa, yerel şirketlerle çalışmanız kurum bilgilerinizin güvenliği için daha isabetli bir karar olacaktır.