Vatandaş olumsuzluk kaynağının dış baskıdan kaynaklandığını düşünüyor
26 ilde 18 yaş üstü bin 517 vatandaşın görüşleri alınarak yapılan Vatandaşın Nabzı Anketi sonuçları, vatandaşlarda gelecek kaygısı olduğu, ekonokomimizin dış baskı altında bulunduğu, yıl sonunda dolar beklentilerinin ortalama 5 lira olduğu ve Suriye politikasında Amerika’nın değil Rusya’nın yanında yer alınmasının daha doğru olacağına inanıldığı sonuçlarını ortaya çıkarmış.
Gazetemizin tekrarlanan "Vatandaşın Nabzı" araştırmalarının, seçim öncesi durumun fotoğrafını ortaya koyan araştırmasının sonuçları belli oldu. Vatandaş, genel olarak olumsuzlukların dış baskıdan kaynaklandığını, geleceği konusunda iyimserlik taşımadığını, yıl sonu dolar beklentisinin 5 lira olduğunu ve Suriye konusunda Rusya'yla birlikte hareket etmeyi doğru gördüğünü belirtiyor.
Önce araştırmanın kimliğini belirtmeliyim: 26 ilde 18 yaş üzeri 1517 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi ile gerçekleştirilmiş. Yaş ortalamaları 37, yarısı kadın yarısı erkek, eğitim durumları farklı, coğrafi dağılımı uygun olarak yapılmış.
Ülkenin geleceği ile ilgili beklenti genelde yüzde 36 bugünkü durumdan daha kötü, yüzde 18 bugünkü gibi, yüzde 46 daha iyi olarak görülmüş. "Cumhur İttifakı"nda daha kötü görenler yüzde 11, daha iyi beklenti içinde olanlar yüzde 77 oranındayken, "Millet İttifakı"ndakiler tam tersi düşünce ortaya koyarak yüzde 66’sı daha kötü, yüzde 16’sı daha iyi olacağı yönünde görüş beirtmişler.
Türkiye ekonomisine dış baskı konusunda, genel sonuçta yüzde 81 baskı olduğu, yüzde 12 baskı olmadığı, yüzde 7 fikrinin bulunmadığını belirtmiş. Baskı olduğunu düşünenler, Cumhur İttifakı yanlılarında yüzde 85’e yükselirken, Millet İttifakı yanlılarında yüzde 77’e gerilemiş.
Yıl sonu dolar kuru beklentisi, ortalama 5 lira olurken, Cumhur İttifakı'ndakilerin beklentisi 4.60 seviyesinde, Millet İttifakı'ndakilerin beklentisi ise 5 lira 40 kuruş ortalama olarak gündeme gelmiş.
Vatandaşlar, Suriye politikasında ABD’ye değil Rusya’ya yakın bir politika izlenmesini isterken, üçte biri de her ikisi dışında bir politika izlenmesini istiyorlar. Genelde ABD’ye yakın politika izlenmesini isteyenlerin oranı yüzde 10, Rusya’ya yakın politika izlenmesini düşünenlerin oranı yüzde 42, hiçbiri diyenlerin oranı yüzde 30 ve fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 18.
Cumhur İttifakı'ndakilerin ABD yanlısı olanların oranı yüzde 9, Rusya yanlısı yüzde 54, hiçbiri yüzde 24 olarak sonuç verirken, Millet İttifakı'ndakilerden ABD yanlısı olanlar yüzde 12, Rusya yanlısı olanlar yüzde 36, hiçbiri dinler ise yüzde 36 olarak sonuç vermiş.
Görüldüğü gibi vatandaş geleceğinden pek umutlu görülmüyor, ekonomideki olumsuzlukta dış baskıların etkisi olduğuna inanıyor. Suriye konusunda ise ABD değil, Rusya yanında yer alınmasını öneriyor.
Vatandaşın ne düşündüğünü ortaya koyan bu araştırmanın siyasiler açısından da değerlendirmeye alınması gerektiğini düşünüyorum.