Vatandaş konkordatoya başladı
Ayakkabı üreticileri, inşaat şirketleri, sanayiciler… Ekonomide yaşanan türbülansla birlikte ilan edilen konkordato sayısı gün geçtikçe de artıyor. Şirketlerin ardından soru vatandaşın da konkordato ilan edip etmeyeceğiydi. Bu konuda geçen hafta Veysel Ağdar imzasıyla DÜNYA’da yer alan “Vatandaş konkordato isteyebilir!” başlığındaki haber Türkiye’nin gündemi haline gelmişti.
Ağdar haberinde iflas erteleme müessesinin kaldırılmasının ardından, onun yerine kullanılması öngörülen konkordatoya olan ilginin her geçen gün arttığını, 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini yazdı. Hukuk camiasında tartışmaya neden olan bireysel konkordatoya bilinen ilk başvuru dün gerçekleşti.
Mersin 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran bir vatandaş, konkordato ilanı için başvuruda bulundu. Mersin’de yaşanan Zeliha Şahin’in başvurusunu değerlendiren mahkeme, kişiye yönelik aylık geçici mühlet kararı verdi. Mahkeme, Osman Nuri Güzelbey’i geçici komiser olarak atadı.
Mersin’den başvuru geldi
Mahkemeden yapılan açıklamada Zeliha Şahin hakkında 18 Eylül 2018 tarihinden başlamak üzere 3 ay süre ile geçici mühlet kararı verilmesine, davacının İcra İflas Kanunu’nun (İİK) 297’inci maddesinin 2 fıkrasındaki hallerde dahil olmak üzere mal varlıklarının muhafazası için tüm tedbirlerin alınmasına, konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığının yakından incelenmesi amacıyla 7101 sayılı Yasa ile değişik İİK'nın 287/3’üncü maddesi uyarınca geçici konkordato komiseri görevlendirilmesine karar verdi.
Mahkeme Osman Nuri Oğuzbey’i komiser olarak seçerken, alacaklıların ilandan itibaren 7 günlük kesin süre içerisinde mahkeme dosyasına itiraz ederek konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını delilleri ile birlikte ileri sürebilecekleri ve bu çerçevede mahkemeden konkordato talebinin reddini isteyebileceklerini açıkladı. Mahkeme, ön inceleme ve tahkikat duruşmasının ise 14 Aralık 2018’de yapılacağını belirtti.
Konkordato Türk ekonomisinin gündemine girmiş durumda. Veysel Ağdar’ın haberinde yer alan en dikkat çekici açıklama Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu’ndan gelmişti. Gerçek kişiler için konkordato çok tehlikeli olduğunu dile getiren Saygılıoğlu, bu düzenlemenin dürüst gerçek ve tüzel kişileri cezalandırmak olduğunu belirtmişti.