Varlık Yönetim şirketleri
Bireysel krediler ve kredi kartlarında bankalara borçlarını ödenmeyen müşteri sayısı 1 milyon 300 bin kişiye ulaştı.
Bireysel kredilerde ödenmeyen borçlar, küçük borçlar, 2 bin TL - 5 bin TL - 15 bin TL gibi küçük miktarlardaki borçlar.
Küçük miktardaki ve de çok fazla sayıdaki borçları takip etmek bankalar için sorun oluyor.
Bankalar bu nedenle ödenmeyen borçların dosyalarını bir paket haline getirerek satışa çıkarıyor.
“Varlık Yönetim” adıyla faaliyet gösteren özel şirketler, bu alacakları düşük fiyatla satın alıyor. Bu işlemlerde bankaların kazancı, hukuki takip derdinden kurtulmak. Bir an önce az da olsa alacakları karşılığı bir parayı tahsil etmek. Farkı zarara yazarak dosyaları kapatmak.
Alacakları satın alan Varlık Yönetim şirketlerinin kazancı ise toptan satın aldıkları alacak paketinden ne kadar çok tahsilat yapabilirlerse o kadar para elde etmek.
Bankalar, 100 TL’lik alacaklarını kabaca 5-10 lira gibi düşük fiyatla satıyorlar, farkı zarar yazıyorlar.
Varlık Yönetim şirketleri, satın aldıkları paketteki banka borçlularının kapısını çalıyor. Bazı borçlulara peşin, bazılarına taksitle ödeme kolaylığı gösteriyor. Bazıları için icra takibi başlatıyor. Bazı borçlulardan hiçbir şey alamıyor.
Varlık Yönetim şirketlerinin özelliği, bu konuda ihtisaslaşmaları. Bankaların sahip olmadıkları imkânlara ve özellikle pazarlık etme imkânına sahip olmaları.
Varlık Yönetim şirketlerinin sayıları 14’e ulaştı. Bu şirketlerde bin 800 kişi çalışıyor. Hukuk büroları ve çağrı merkezleriyle toplam çalışan sayısı 5 bini geçiyor.
Varlık Yönetim şirketlerinin izledikleri borçlar toplamı 36 milyar TL dolayında.
2017 yılında bankalar Varlık Yönetim şirketlerine 9 milyar TL’lik tahsili gecikmiş alacak sattı. Şirketler, bugüne kadar 2 milyon kişinin borcunu devraldı, 500 bin kişinin borç dosyasını kapattı. Bugün 1.5 milyon kişinin borcu Varlık Yönetim şirketleri tarafından takip ediliyor.