Van, Bakan Eker’den borçlarının bir yıl ertelenmesini isteyecek

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN [email protected]

Van, bu hafta içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ağırlamaya hazırlanıyor. Özellikle hayvancılık sektörünün kendisinden beklentisi büyük. 2011’de yaşanan Van Depremi’nin yaralarını sarmaya çalışan besiciler hemen arkasından gelen şap hastalığı ile toparlanmadan ikinci bir kriz yaşadılar. TARSİM kapsamında olmayan bu hastalığın telef ettiği hayvanlarından kaynaklanan zararlarını telafi edemediler. Şimdi Van’daki besiciler, Bakan Eker’in kente ziyaretini dört gözle bekliyor. Biraz olsun nefes almak, hayvancılığa devam edebilme gücünü kendilerinde bulmak için Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredinin bir yıl daha ertelenmesini Bakan Eker’den talep edecekler. Van Ticaret Borsası’nın eski başkanı ve entegre bir hayvancılık yatırımı olan VOTAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak’la beklentilerini konuştuk. Depremin ardından kentin normal hayatına dönmesi için çaba sarf edildiğini anlatan Irak, “Ancak ticari hayatın normale dönmesi vakit alıyor, hala bir canlılık yakalayabilmiş değiliz. Bunda çözüm sürecindeki belirsizliğin de etkisi var” diyor. Batıdaki işadamlarının bölgeye gelmesi için çeşitli teşvikler de verildiğini anlatan Irak, şunları söylüyor: “Beklenen yatırımlar gelmedi, beyin ve sermaye göçü devam etti. Beklenti oluştuğu için hayal kırıklığı da oluyor. Bunun yerine bölgede projesi olan sanayicinin sahaya inmesi sağlanmalı. Batıdakiler de gelirse başımız, gözümüz üstüne…” 

Hayvancılık teşviklerinde de benzer bir sorun yaşandığını anlatan Irak’ın konuyla ilgili tespitleri; “Türkiye çayır ve meralarının yüzde 90’ı bu bölgede. Hayvancılık en iyi -20 ile +30 derecelerde yapılıyor. Bu da bölgenin sahip olduğu diğer bir özellik. Ancak doğuya uygulanacak teşvik batıya da verilince, kimse buraya yatırım yapmıyor. Batıdaki yatırımlarda doğru şartlarda gerçekleştirilemediği için dünya ile rekabet edemiyoruz. Eğer buraya özgü teşvikler olursa büyük süt işletmeleri doğuya yatırım yapar” şeklinde. Irak’ın bu hafta Van’ı ziyaret etmesi beklenen Bakan Eker’den de bir talebi var: “Depremin ardından tam toparlanacağımız esnada şap hastalığı ile belimiz yeniden büküldü. Kullanmış olduğumuz Ziraat Bankası kredilerinin bir yıl ertelenmesini Sayın Bakanımızdan isteyeceğiz.” 

1.5 YILDA VALİ DEĞİŞİYOR 

Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta yayımlanan Valiler Kararnamesi ile 11 ilin valisi değişti, 6 ilin de valisi merkeze alındı. Van’ın yeni valisi bu kararname kapsamında İbrahim Taşyapan oldu. Feridun Irak, Vali Taşyapan’ı yeni görevinden dolayı kutluyor ve ekliyor: “1980’den bu yana Van’da bir valinin ortalama görev süresi 1.5 yıl. Tam hayırlı olsun ziyaretleri bitiyor valimiz değişiyor. Ayrıca başka bir sorunumuz daha var; Ankara güzel kararlar alıyor ama burada onu uygulayacak yetkinlikte memur bulunmuyor. İşin ehline buralarda görev verilmesini istiyoruz.” 

BRESSE’DE PİLİÇ ANTEP’TE BAKLAVA 

Türkiye’nin AB’de tescilli tek coğrafi işaretli ürünü baklava. Gaziantep Sanayi Odası ve baklava üreticileri ile hazırlanan ‘Türk Baklava Standartı’ ise geçtiğimiz hafta TSE tarafından kabul edildi. Bu gelişme Türkiye’nin diğer geleneksel ürünleri için de hayati önem taşıyor. Fransa’nın Bresse pilicine nasıl katmadeğer sağlandığını geçen ayki ziyaretimiz kapsamında görme şansına sahip olmuştuk. 300 üreticinin bulunduğu küçücük bir yerde tescil ve marka süreçleri ile 30 milyon euroluk bir ekonomi yaratılmış. Ayrıca sadece üreticilere de kazanç sağlanmıyor. 

Fransız mutfağına ismi ile giren bu pilicin restoranlarda oluşan ekonomisini düşündüğümüz zaman rakam daha da yukarı çıkıyor. Gaziantep marka olma bilincinin ilk oluştuğu kentimiz. Baklavanın tescili ve standartı için emeği geçen herkesi kutluyoruz. Darısı Türkiye’nin takdir görmeyi bekleyen diğer değerlerinin başına...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar