Vakıf Katılım’a ‘karma sermaye’ gelecek

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ [email protected]

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58 payının Hazine’ye devrinde taraflar karma yöntem üzerinde mutabakata varmak üzere. Vakıf Katılım’a nakit, Hazine kağıdı ve gayrimenkul şeklinde sermaye enjekte edilmesi üzerine çalışılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58 payının Hazine’ye devri için süren çalışmalarda sona gelindiği belirtiliyor. Devir sonrasında Vakıf Katılım’a da sermaye gelecek. Fakat bu sermayenin nakit mi yoksa gayri nakit mi olacağı veya her iki yöntemin birlikte mi kullanılacağı konusunda verilmiş net bir karar yok. Hazine bir kısmını nakit, bir kısmını Hazine kağıdı ve bir kısmını da gayrimenkul olarak verme yönünde çalışmalarını sürdürdüğü ifade ediliyor. Vakıf Katılım’ın tercihi ise vadeli nakit ve Hazine kâğıdı olarak almak yönünde.

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “Süreçte biz doğrudan taraf değiliz. Tarafların görüşmesi sürüyor. Gelinen noktada bu kaynağın ödenmesi değil, nasıl ödeneceği önemli hale geldi. İlk görüşmelerde Hazine daha çok arsa olarak vermeyi istiyor, Vakıflar Genel Müdürlüğü ise bu konuya sıcak bakmıyordu. Aldığımız son duyuma göre taraflar karma bir yöntem üzerinde mutabakata varmak üzereler. Şimdilik rakam ve yöntem net değil. Biz tabii ki nakit almayı tercih ederiz, ancak süreç bizim dışımızda ilerliyor. Bizim sermaye ile ilgili bir sıkıntımız yok. Fakat buradan bir sermaye gelirse çok ciddi bir büyüme yakalarız. Mevcut sermayemizle 100-120 şubeye kadar yürürüz” dedi.

Sermaye gelirse bütün hedefler sil baştan dizayn olacak

Yılın ilk 9 ayında toplanın fonlarda 1 milyar 387 milyon TL, kullandırılan fonlarda 1 milyar 554 milyon TL, aktif büyüklükte 2 milyar 472 milyon TL’ye ulaştıklarını ifade eden İkram Göktaş, “Yıl sonunda toplanın fonlarda 2 milyar liraya ulaşmayı hedefliyoruz. Kredilerde de toplanan fonların yüzde 10 üzerinde bir rakamla 2 milyar 200 milyon TL’ye ulaşmayı öngörüyoruz. Bunları söylerken muhafazakar davranıyoruz. Çünkü Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bahsedilen sermaye gelirse bütün hedefler sil baştan dizayn olacak. O kadar bir kaynakla bu kadar muhafazakar olmayız” dedi.

8 aydır faaliyette olduklarını ve ana hedeflerinin şubeleşmek olduğunu ifade eden Göktaş, “Açılış telaşını üzerimizden atınca şubeleşme alt yapısını çalıştık. İlk 2 ay sonrasında yeni şubeler açmaya başladık. Şu anda 7’si İstanbul’da 23 şubeye ulaştık. Anadolu’da açılışlar yapmaya başladık. Faaliyete başladığımız günden bu yana ülke ekonomisi ve gündemin yoğunluğu nedeniyle neredeyse 40 yıllık deneyim elde ettik. Şu anda İstanbul’da 7 şubemiz var” diye konuştu.

Türkiye’yi kapsayıp İstanbul’a yoğunlaşacağız

“Ana hedefimiz coğrafi olarak Türkiye’yi kapsamak” diyen Göktaş, öncelikle büyükşehirlerde olmak istediklerini bu doğrultuda da şubeleşmeye gittiklerini anlattı. Göktaş, “Türkiye’yi coğrafi olarak kapsadıktan sonra ekonominin kalbi olan İstanbul’da yoğunlaşmayı hedefliyoruz. Bu gün baktığımız zaman hem konvansiyonel hem de katılım bankalarının şubelerinin yüzde 45-50’si İstanbul’da yer alıyor. Biz de burada yoğunlaşacağız.

Şu anda uygun yer bulamadığımız için şube açamadığımız bölgeler var. Bulunduğumuz şehrin bankacılık açısından en uygun caddesinde olmak istediğimiz için zaman zaman beklememiz gerekiyor” diye konuştu. Şu anda fon toplamaya yönelik olarak şubeler açmak istediklerini dile getiren Göktaş, “Yoksa tek bir şubeden ciddi finansman kullandırımı yaptık. Fona ihtiyacı olan sizi buluyor ama fon verecek olanı siz bulacaksınız. Ayağına gitmeniz gerekiyor; şubeleşme bu açıdan önemli. Kamu bankası olarak her ilde olacağız. 81 ilde ve büyük ilçelerde olmamız lazım. Buralara giderken de ekonomik gerçeklerden çok uzaklaşmak istemiyoruz” dedi.

Personel sıkıntısı çekiyoruz

2016 yılını 30 şube ile kapatmak istediklerini ve aslında bu şubelerin yerlerinin de hazır olduğunu dile getiren İkram Göktaş, “Personel sıkıntısı çözebilirsek şube açmak kolay. Başlangıç aşamasında katılım bankaları dışından personel istihdam etmek istemiyoruz. Bu nedenle eleman tercihimizi diğer katılım bankalarından temin etme yolunu seçtik. Henüz konvansiyonel bankalardan eleman istihdam etmiyoruz. İleride bunu da yapacağız. Zaten bir noktadan sonra kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmeliyiz ve öyle de olacak. Şube sayımız 100’e gelmeden tam anlamıyla kendi yağımız ile kavrulmamız zor görünüyor. 100’den sonrasında kendi personelimizi kendimiz çıkartır, kendi kendimize yeter hale geliriz. Bu doğrultuda 2017 yılında açmayı planladığımız 35 şubenin müdürünün en az 20’sini kendi içimizden çıkartmak istiyoruz. Bu sorunumuzu çözersek şube sayısını rahat artırırız” ifadelerini kullandı.

Elimizdeki kaynağı KOBİ ve bireysel ile eritemezdik Vakıf Katılım olarak KOBİ’lere ağırlık verdiklerini, büyüdükçe bireysel alana da yoğunlaşacaklarını ifade eden Göktaş, “Bugünkü gerçeklerle bireysel alana yoğunluk vermemiz rasyonel görünmüyor ama büyüdükçe o tarafa da gireceğiz tabii ki. Başlangıç itibariyle elimizdeki kaynağı eritmek için kurumsal firmalara yöneldik. Mart ayı itibariyle elimizde 800 milyon TL kaynak vardı. Bireysel ve KOBİ’lerle bu kaynağı kısa sürede eritmemiz mümkün değildi. Her geçen gün tabana yayılarak ilerliyor, cirosal anlamda daha ufak kobilere destek verir hala geliyoruz” diye konuştu.

Yabancı ortaklık gündemimizde yok

“Şu anda yabancı ortaklık gündemimizde yok” diyen İkram Göktaş, büyümeyi ve milli kalmayı tercih ettiklerini, fakat günün şartları ve ülkenin menfaatleri gerektirdiğinde de bunu düşünebileceklerini ifade etti. Göktaş, “Milli bankaları oransal olarak artırmak lazım. Ancak o zaman faizle gerçek anlamda güçlü bir şekilde mücadele edebiliriz. Ayrıca kamu kurumlarının mevduatının değerlendirilmesi noktasında mevcutta çalışan ihale mekanizması da faizlerin aşağı çekilmesi noktasında engel teşkil ediyor” diye konuştu.

Şu anda çok ciddi konut finansmanı verdiklerini söyleyen Göktaş, “Piyasayı desteklememiz gerektiğini düşünüyoruz. Konut finansmanı oranlarında sektörün en düşüklerinden biriyiz. Konut finansmanı kampanyamız kurumu da hareketlendirdi. Kendi ölçeğimizde ciddi anlamda konut finansmanı veriyoruz. Konut finansmanında şu anda ulaştığımız rakam 83,5 milyon TL” diye konuştu.

Bank Asya'dan çıkan para sektöre gelmedi

Banka Asya’dan çıkan mevduatın sektöre gelip gelmemesiyle ilgili soruya İkram Göktaş, “Bu rakamları göremiyoruz ama tahmini olarak konuşabiliriz. Son iki yılda katılım bankalarının pazar payı yüzde 6’dan yüzde 5’e düştü. Bu süreçte Banka Asya sektörden çıkarken; iki kamu katılım bankası sektöre kazandırıldı. Buna rağmen 2 yılda yüzde 1 pazar payı kaybı yaşandı. Belki diğer katılım bankaları büyüdü ama sektör küçüldü. Banka Asya’dan çıkan mevduat sektöre gelmedi. Aksi taktirde sektörün büyümesi gerekirdi. Bu durum mevduatın önemli bir kısmının sektör dışına çıktığını gösteriyor” diye konuştu.

Biz pastaneden pay almayı hedefliyoruz

Kamu katılım bankalarının faaliyete başlamasıyla sektörde ciddi bir rekabetin başladığına yönelik soru üzerine İkram Göktaş, şunları söyledi: “Hani deniyor ya; ‘Pastadan pay almaya gelmedik. Pastayı büyütmeyi geldik’ diye. Ben öyle demiyorum; ‘Biz pastadan da pay alacağız pastayı da büyüteceğiz. Daha doğrusu biz pastaneden pay almayı hedefl iyoruz. Dolapta bir çok pasta daha var. Biz bu pastalara da gideceğiz. Katılım bankacılığının büyük firmalardan aldıkları payı artırmak suretiyle sektöre katkı sağlamayı hedefl iyoruz. Rekabet iyidir. Kamunun sektöre girmesi diğer katılım bankalarının da daha verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır.”

Bankalar 15 Temmuz'da fırtınaya açık denizde yakalandı

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak bankaların fırtınaya açık denizde yakalandıklarını dile getiren İkram Göktaş, “Sektör olarak fırtınaya açık denizde yakalandık. Vakıf Katılım olarak henüz faaliyete geçmiş olmamız nedeniyle biz bu fırtınayı tabiri caizse sığ sularda geçirdik. Sonrasında yaşanan ve yaşanmakta olan gelişmelere baktığımızda, biz personel yapımız konusunda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Kredi portföyümüz çok yeni olduğundan ve bu konuda çok seçici davrandığımızdan dolayı bu alanda da bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmadık” dedi.

Kredi kartı çıkaracak

Vakıf Katılım, kredi kartı çıkartmak için çalışmalara başladı. İkram Göktaş, “Kendi kartımızı çıkarmak için görüşmelerimiz devam ediyor. İsim konusu üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki yıla ancak yetişir. İzinlerin alınması ve alt yapının hazırlanması gibi prosedürlerle uğraşıyoruz” diye konuştu. İkram Göktaş, bu arada Genel Müdürlük binasını Ataşehir Finans Merkezi’ne taşımak için hazırlık yaptıklarını ancak bunun 3-4 yıl alacağını da ifade etti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar