Uzun vadede hisse senedi

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket Keresteci / Finansinvest

S&P'nin korkulan ancak çok fazla ihtimal verilmeyen bir şekilde ABD'nin yüz yıldır "AAA" olan kredi notunu düşürmesi, piyasalarda zaten süren gerginliğin ve panik satışlarının haftanın ilk gününde de devam etmesine neden oldu.

S&P kararının ardından oluşan paniği yatıştırmak adına G7'den gelen açıklamalar veya Avrupa MB'nın İtalya ve İspanya tahvilleri alacağını açıklaması da piyasaları rahatlatmaya yetmedi. Dünyanın gözü kulağı  FED toplantısına çevrildi. Yakın bir zamana kadar FED'in parasal sıkılaşmaya yaklaştığını analiz eden piyasalar, artık yeni bir parasal gevşeme programı bekliyordu.. Her ne kadar Avrupa Merkez Bankası İspanya ve İtalya tahvillerini alarak hafta başında bir güven ortamı sağlamaya çalıştıysa da , FED'den ekonominin 2013 yılına kadar düşük faiz ortamıyla destekleneceğini duyması piyasalar için iyi oldu diyebiliriz.G7 toplantısının ardından parasal genişlemenin devam edeceğine yönelik aldığımız sinyallerin hem Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlarla hem de FED'in yaptığı açıklamalarla doğrulandığını görüyoruz. Hükümetlerin ve Merkez Bankaları'nın ekonomiyi desteklemek adına düşük faiz ortamında likidite bolluğunu devam ettirmeleri gelişmiş ekonomilerden gelişen ekonomilere para akışını destekleyecektir. Her ne kadar ABD ve Avrupa'daki sorunların yarattığı volatilite önümüzdeki dönemde devam edebilecek olsa da şirket değerlemelerinin tamamiyle gözardı edildiği son yaşadığımız panikle gelinen düşük seviyelerin IMKB'de uzun vadeli pozisyon oluşturmak için fırsat yarattığını düşünüyorum. Bu seviyelerden oluşturulacak olan pozisyonların uzun vadeli değerlemeler açısından uygun getiri potansiyelleri sunacağına inanıyorum. FED gibi gelişmiş ülke Merkez Bankalarının global yavaşlamayla mücadele edebilmek amacıyla para musluklarını kısmamaları Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarını olumlu yönde etkileyecektir.

Özellikle haftanın son yarısında döviz ve altın geldiği seviyelerde yatırımcıların kar satışları yaparak en azından portföylerinde hisse senedi oranını artırabilecekleri uzun vadede bu enstrümandan diğer döviz ve altına göre daha yüksek getiri alacaklarını düşünüyüroum. Ama burada yatırımcıların en azından bir süre oluşacak düşüşlerden etkilenmemelerini düşüşlerde panik yapmamalarını yaptıkları hisse senedi yatırımını bir yıl düşünmaden taşıyabilecek sabır ve inanca sahip olmalarını belirtmek lazım.

İMKB de bu yaşanan düşüş geçen dönemler  de  seyrettiğimiz filmden farkı yok.Bu film çok seyrettik IMKB de.Burdan bir altı ay sonra yatırımcılardan duyacağınız şu sözlere şimdiden hazırlıklı olun "ya ben 45,000 gelseydi alacaktım hazırdı bekliyordum.-yok ben biraz daha düşecek dediler onu bekliyordum . bu tür yakınmaları yapmamak için yatırıcıların almak istedikleri pozisyonlara.oluşturmka istedikleri portföyleri şimdiden yavaş yavaş oluşturmaya başlamaları gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017