……. üzerine

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

ABD'nin defualt etmesi üzerine

60 lira anapara artı faiz ödemeniz var (konut vs) , 60 lira da kişisel harcamalarınız var, arabanız kendinize ait. Maaşınız 100 lira. Yani bütçeniz açık veriyor ve 20 lira borç alıyorsunuz. Bunu kişisel harcamalarınız için kullanıyor olabileceğiniz gibi borcunuzu çevirmek içinde kullanıyor olabilirsiniz. Eşiniz, patronunuz borç almanızı yasakladı. Bu durumda kredi geri ödemelerinizi ödeyemez hale gelir misiniz? Elbette hayır. Şayet prestijinizi ve ileride yapacağını borçlanmaların maliyetini düşünüyorsanız ve arabanızı da satmak istemiyorsanız harcamalarınızı kısarak maaşınızla kredinizi rahat rahat ödersiniz.ABD'nin durumu da (oranlar farklı) tam olarak bu. ABD hükümet istemediği sürece default etmez. Sorun hukuki olarak borç ödemelerini önceliklendirip önceliklendiremeyeceği . Bunu yapamayacağından dolayı default etmesi söz konusu ancak teorik tartışma pratiğe dönüştüğünde ben yapabileceklerini düşünüyorum. Sadece bu sorunun cevabını almamız ve ileride bu kadar tartışılmaması için tavanın arttırılmaması iyi olur . Ana sorun ise tavan artmaz ve geri dönüşler ödenirse harcamalar kısılacak ve tüm dünya hızla resesyona girecek.Yok gerçekten ABD borcunu ancak borçla ödeyecek durumda ise 2.50%dan borç vermeniz mantıksız değil mi?

FED’in para basması üzerine

Bunu son 5 sene boyunca devamlı dinledik. Geçen haftalarda temel olarak bu görüşün neden hatalı olduğunu yazdım. Şayet FED para basıyorsa basmaya devam etsin ve Hükümet geri dönüşleri bu basılan para ile yapsın?? Bunu yapabilmesi için Hazine'nin ihalelerine birinci elden giremesi ve bütçe açığını fonlaması gerekiyordu. Bugüne kadar olan biten para basmak değil. 1 trilyonluk metal para işine hiç girmiyorum.

Doların rezerv para birimi olmasının sona ermesi üzerine

Öncelikle ABD, hükümetin de zoru ile, default ederse bence ödemelerini sadece bir kaç gün erteleyecek.Bunu daha önce de yapmıştı. Kaldı ki bu krizden sonra Çin ABD'ye olan güvenini yitirip 3 trilyon dolarlık rezervini İsviçre'nin olmayan bono piyasasına mı yatıracak? Yatırımcılar Shanghai serbest bölgesi (aslında önemli bir konu ileride daha detaylı değineceğim) sayesinde belli bir bölgede capital account reform yapıldı diyerek Yuan mı alacak? Rezerv para birimi olabilecek derinliğe, sofistikasyona ve kanunlara sahip tek ülke ABD ve daha uzun bir süre öyle kalacak. Çin'in gerçek bir alternatif olmasına henüz yıllar var.

Cumhuriyetçilerin “günahları” üzerine

ABD anayasası bütçe, vergi vs gibi konularda Kongreyi yetkili kılıyor. Dolayısı ile Cumhuriyetçiler yetkileri dahilinde hareket ediyor. Dahası tekill yasalarla kamunun Obamacare dışı fonksiyonlarını fonlayacak yasaları geçirdiler. Bu konu toplu bir bütçe kavgası değil (kısmen kısıntılar da var gerçi) ama Obamacare kavgasıCumhuriyetçilere tepki giderek arttığından bütçe konusu bu hafta içinde çözülebilir.

Yüksek Mahkeme’nin Obamacare kararı üzerine

Evet mahkeme yasayı onayladı ama orada ana konu bunun bir vergi olup olmadığı, trade clause'a aykırı olup olmadığı ve devletin vatandaşını bir "ürün" almaya zorlayıp zorlayamayacağı üzerineydi. Şu anda bu yasaya ayrılacak para tartışılıyor.

Altın üzerine

Evet, altın kimsenin borcunu ve yükümlülüğünü temsil etmeyen tek finansal varlık olarak neden farklı olduğunu bu gibi olaylarda ortaya koyuyor. Ancak ABD tahvili kullanarak açılan bir pozisyon tahvilde yaşanan hareket nedeni ile margin tamamlama çağrısı gelecekse  Altınınızı satarak dolar, euro vs ye geçerek margin tamamlamak daha mantıklı. Altın çok daha büyük montanlı gelişmelerin ardından yeni zirve hareketine başlayacak.  Tüm Dünya okuyucularına mutlu bir Kurban Bayramı dilerim.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019