Uzaktan eğitimin dayanılmaz cazibesi
Teknolojinin hızla gelişmesi, çağa ayak uydurma çabalarımızı daha da artırdı. Bilgisayarlar, cep telefonları, dizüstüler, tabletler derken bilgiye veya eğlenceye en hızlı biçimde ulaşmaya başladık.
Son yıllarda internet hızının fiber kablolar sayesinde yüksek rakamlara ulaşması; kullanımının neredeyse bağımlılık halini alması, abone sayısının süratle çoğalması, uzaktan eğitimi de gündemin üst sıralarına taşıdı...
Türkiye'de internet vasıtasıyla uzaktan eğitim yapan 50'nin üzerinde üniversite bulunuyor. Bu yöntem, özellikle hem çalışan hem okumak isteyenlerin veya yüksek tahsil yapamadıkları halde iş hayatında iyi pozisyonlara ulaşanların eksiklerini kapatabilmeleri için iyi bir fırsat olarak görülüyor. Tabii bir üniversitede okurken ikincisinde de eğitim almak için de iyi bir olanak. BBC Türkçe Servisi'nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberi de konunun evrensel bir çözüm olarak tartışılmaya başlandığını gösteriyor. Şöyle deniliyordu haberde:
"İngiltere, internet ortamında bugüne kadarki en büyük ve en iddialı üniversite projesini başlatıyor. Proje kapsamında İngiltere'deki 20'yi aşkın üniversite, internette ücretsiz kurslar sunacak. Öğrenciler, bu kursları bilgisayarlarının yanı sıra akıllı telefonlardan da takip edebilecekler."
Projenin adı FutureLearn. Bu kapsamda sanal ortamda verilen derslerde öğrencilerin durumu da yine internet üzerinden değerlendirilecekmiş. Şu an için başta King's College London, Glasgow, Birmingham, Sheffield, Leeds, Nottingham, Warwick, Bristol, Bath, Reading ve Southampton üniversiteleri olmak üzere Dublin'deki Trinity Koleji ile Avustralya'daki Monash Üniversitesi de projeye destek veriyorlarmış.
British Library, British Museum ve British Council de öğrencilere çeşitli kaynaklar sağlayacaklarını açıklamışlar... Proje kapsamında 20 kısa süreli program açılacak, bunlardan 8'i bu yıl başlatılacakmış.
Bu projenin sonunda resmi bir sertifika verilmese de eğitimin ücretsiz olmasının öğrencilerin ilgisini uyandıracağı umuluyormuş.
Yine BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Edinburg Üniversitesi ABD'deki bir ağ üzerinden internette ders vermeye başladığında 300 bin öğrenci başvuruda bulunmuş. Londra Üniversitesi de uluslararası programına 200 bin kişinin kayıt yaptırdığını açıklamış.
ABD'deki kimi üniversiteler de belirli bir ücret ödeyen öğrencilerin gözetmenli sınavlara katılıp resmi sertifika almaları konusunda çalışmalar yapıyorlarmış.
Türkiye'de ise öğrenciler kimi üniversitelerde arzu ederlerse ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimini okula gitmeden internet üzerinden alabiliyorlar. Bu öğrencilerin diplomaları ile normal eğitim görenlerinki arasında hiçbir fark bulunmuyor. Ancak, söz konusu eğitim paralı… Fakat, üniversiteye giden öğrencilerin ödediklerinin yarısı civarında ücret alınıyor. Sistemde vize sınavları internetten yapılırken yalnızca finaller için üniversiteye gitmek gerekiyor.
İnternet üzerinden eğitim, maliyetlerin azalması, öğrenci sayısının yükselmesi nedeniyle üniversiteler için tercih nedeni oluyor.
Bir bilgisayar veya tablet, gerekli hızda bir internet bağlantısının yeterli olması ise uzaktan eğitimi öğrenciler için cazip kılıyor... Bu nedenlerle konuyu, eminim ki önümüzdeki yıllarda daha çok konuşacağız.