Uzaktan Eğitim Davos'ta

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

 

 

ABD'de geçen yıl uçuşa geçen uzaktan eğitim furyası, nihayet Davos Dünya Ekonomik Forumu'na da ulaştı. MOOCs diye bilinen bu sistem konusunda en yetkin isimler bir panelde bir araya geldi. (MOOCs: Çok Kalabalık Açık Çevrimçi Ders). 
 
Panel başkanı: New York Times yazarı Thomas Friedman. Katılanlar: Harvard'ın eski başkanı (rektörü diyebiliriz) ve eski Hazine Bakanı Lawrence (Larry) Summers. Microsoft kurucusu Bill Gates. PayPal'ın ortak kurucusu, bilişim dünyasının harika çocuklarından Peter Thiel. Massachusetts Institute of Technology (MIT) Başkanı Raphael Reif. Uzaktan eğitim kurumu Udacity CEO'su Sebastian Thrun. Bir diğer uzaktan eğitim kurumu Coursera'nın CEO'su Daphne Koller. Wikipedia kurucusu Jimmy Wales. Ve, uzaktan eğitimle fizik dersi izleyen Pakistanlı 12 yaşında bir kız çocuğu Hatice Niyazi. 
 
Bu isimlerden ve hele o kız çocuğundan daha etkili bir küresel tanıtım olamazdı MOCCs için. 1,5 saatlik oturumu bizim eğitimcilerimizin izlemesini dilerim. 
***
ABD'nin star üniversitelerinden Stanford destekli Coursera'ya katılan 33 üniversitenin 214 dersine 196 ülkeden yazılmış 2.4 milyon "öğrenci" var. 
 
Google ve Microsoft'la ortak ders geliştiren Udacity'nin öğrenci sayısı 150 bin. 
 
MIT ve Harvard destekli edX'in öğrenci sayısı 370 bin. 
 
Bu sayılar, kayıt yaptıranların... Ve kesin de değil. Çünkü sayılar azalıyor, çoğalıyor. 
Uzaktan eğitime yapyeni bir sistem getiren MOOCs hakkında 24 Kasım 2012'de yazdıklarımı tekrarlamak istemiyorum. Ama son aylarda MOOCs'la ilgili olarak ortaya daha sık çıkmaya başlayan bir sorunu aktaracağım: 
 
Sistemin en hararetli savunucularından New York Times yazarı Thomas Friedman bile, çok sayıda kişinin kaydolarak başladığı dersleri, az sayıda kişinin tamamlayıp sertifika aldığını yazdı geçen hafta. 
***
Örneğin, Stanford'un MOOCs'da sunduğu Yapay Zeka dersine kayıt olanların sayısı 58 bini aştığı halde 35 bini bitirmiş. MIT'in Sayısal Entegre Devreler ve Elektronik dersine 154,763 kişi yazılmış. Sadece 7,157 kişi tamamlamış. Berkeley'in ünlü bilgisayar hocası David Patterson'ın Bir Hizmet Olarak Yazılım dersine 50 bin kişi yazılmış. 3,500 kişi tamamlamış. 
 
Bir başka dev ABD üniversitesi Cornell ise, MOOCs için daha farklı bir model geliştirdi: UNICEF'le ortak bir eğitim programı hazırladı. Özellikle Afrika ülkelerini düşünerek, bebek ve çocuklarda beslenme sorunlarını ele alan bu programına 150 ülkeden 3,800 kişi başvurdu. 104 ülkeden bine yakın kişi sonuna kadar izledi. Bunların yüzde 8o'i ders için "mükemmel" dedi. Terk oranı yüksekti, ama dersi tamamlayanların beğeni oranı da yüksekti. 
 
MOOCs etrafında kopan iyimser ve kötümser fırtınayı belki de en güzel özetleyen, bu işin kaynağındaki Stanford hocalarından istatistik profesörü Susan Holmes: "Nasıl ki Facebook vasıtasıyla bir sosyal hayatınız olamazsa, bir Stanford eğitimini de çevrimiçi (online) edinemezsiniz." Küresel eğitim dünyasını bir alev topu gibi saran MOOCs modelini ABD dışındaki ülkeler de uygulamaya başlayacak: İngiltere ve Fransa'da bu konudaki çalışmalar, haftaya...
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019