Uyumlu prim borçlularına taksitlendirme müjdesi!

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

Geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk; “İşverenlerimizin 12 ayı geçmeyen borçlarını uygun koşullarda taksitlendirerek yapılandırıyoruz!” diyerek SGK prim borcu olan işverenlere müjdeyi vermişti.

2018/39 Sayılı SGK genelgesiyle açıklığa kavuşturulan düzenlemede, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş olan uyumlu prim borçlularının daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkân sağlanmıştır.

Uyumlu prim borçluları, SGK prim ve diğer borçlarını tecil ve taksitlendirilme yapabilecektir. Ancak uyumlu prim borçlusunun bazı şartları da taşıması şarttır.

Bu şartlardan ilki ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olarak SGK ünitelerinde en az 3 yıl önce tescil edilmiş bir işyerinin bulunması gerekiyor. İkinci olarak SGK borcunun 1 yıllık döneme ait olması; üçüncü olarak işverenin mali açıdan zor durumda olması; dördüncü ve son olarak sigortalı çalıştırma yönünden faal işveren olması ya da borcun 4/b sigortalılıktan kaynaklanması halinde sigortalılığın devam ediyor olması şarttır.

SGK borçlusu olan işverenlerin, “çok zor durumda” olduğunun tespiti gerekmektedir. Bu işlem mali meslek mensuplarının uzmanlığında yapılacaktır. Bu imkândan yararlanmak isteyen işverenlerin bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, başvuru belgeleri ile birlikte yazılı olarak başvuru yapması gerekmektedir.

Asıl işverenin tecil ve taksitlendirme için başvuruda bulunması halinde, alt işverenin borçlarından da sorumlu olduğundan alt işverenin borçları da dahil edilmek suretiyle tecil ve taksitlendirme işlemi yapılacaktır. Aksi yönünde yani asıl işveren tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmamış ise, alt işverenin kendi borcu için başvuruda bulunması halinde, bu borç asıl işverenin borcundan bağımsız olarak taksitlendirilecektir.

Tecil ve taksitlendirmeye konu borç toplamının işyeri ve borç türüne bakılmaksızın 500.000 Türk Lirası’nı aşmaması şartıyla tecil edilecek borçlar için teminat aranmayacaktır.

Taksitler aylık dönemler hâlinde eşit olarak ödenecektir. Ancak borçlularca kademeli ödeme planında ısrar edilmesi ve ünitece borçlunun taksitlerini eşit olarak ödeyemeyecek durumda olduğuna kanaat getirilmesi halinde, en fazla ilk altı taksit, eşit taksitlere bölünmüş ödeme planındaki taksit tutarının %50'sinden az olmamak kaydıyla kademeli olarak tecil ve taksitlendirilebilecektir.

Tecil ve taksitlendirme, tespit edilen taksit sayısına göre hesaplanan ilk taksit tutarının tamamının ödendiği tarihte başlayacaktır. Bir takvim yılında ikiden fazla cari ay priminin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde tecil ve taksitlendirme işlemi bozulacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar