Uygulamalar tehlikeli olabilir

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

En son yapılan Android güncellemesi ile bir şey dikkatinizi çekmiştir. Artık Google’un ya da cep telefonu üreticisinin kendi uygulaması bile ilk kez açıldığında sizden izin istiyor. Mesela kamera uygulamasını açıyorsunuz. Uygulama size ilk önce kameraya, daha sonra sırasıyla mikrofona ve kişisel dosyalara erişim istiyor. Kurduğunuz tüm uygulamalar bundan sonra telefonunuzun hangi özelliğine erişecekse, onun için izin isteyecek.

Kimi kullanıcılar için sıkıntılı gibi gelen bu süreç aslında çok önemli bir güvenlik prosedürü. Apple daha önceden iPhone’da buna benzer bir uygulama yapmıştı. Daha da önemlisi iOS’da hangi uygulamanın nereye erişebileceğini siz belirleyebiliyordunuz. Google Play uygulama pazarında yeni bir uygulama yayınlatmak nispeten daha kolay. Bu yüzden ciddi anlamda risk taşıyan yüzlerce uygulama olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Google, yeni şartnamesine uymayan ve potansiyel güvenlik tehlikesi taşıyan 25 bin uygulamayı marketten sildiğini duyurdu.

Size daha da ilginç bir bilgi vereyim. Türkiye’de maalesef çok yoğun bir şekilde kullanılan VPN’lerin %38’i zararlı yazılım içeriyor. Üstelik bu VPN uygulamalar hali hazırda Google Play Store’de bulunuyor. Şu anda uygulama pazarında bulunan 234 VPN uygulaması için yapılan araştırmada şu sonuçlar çıkmış:

Uygulamaların %43’ü reklam gösteriyor

%17’si zararlı reklama yönlendiriyor

%6’sında ciddi riskli erişim var

%5’inde casus yazılım var

Google geçtiğimiz sene Ağustos ayında özellikle VPN’lerden çok ciddi anlamda zararlı olanları silmişti. Kurduğunuz bedava yazılımların ne işe yaradıkları ne gibi reklamlar gösterdikleri ve cihazınızın hangi özelliklerine eriştiği artık eskisinden çok çok daha önemli. Mikrofon ya da kameraya erişim hakkı isteyen bir VPN yazılımından şüphe etmeniz en doğal hakkınız.

Mobil cihazlardan gelebilecek olan riskler giderek artıyor. Zararlı yazılımlar ile cihazınızı ele geçiren saldırganlar bilgilerinizi alabildiği gibi, sizin adınıza işlemler de yapabiliyorlar. Bu yüzden cep telefonunuz uygulama yüklerken daha dikkatli olmakta fayda var.

NINTENDO SWITCH MARTTA PİYASADA

Oyun sektörünün kadim markası Nintendo için 2016 iyi geçti. Pokemon Go ile beklentileri ve hisselerini artıran Nintendo’nun yeni oyun konsolu Switch yakında piyasaya sürülüyor. Nintendo Switch hem taşınabilir hem de televizyona bağlanabilir bir cihaz. Geçtiğimiz aylarda tanıtımı yapılan Nintendo Switch mart ayında piyasada olacak.

TEKNOLOJİ TARİHİNDE BU HAFTA

14 Şubat 1946 – İlk bilgisayar ENIAC çalışmaya başladı

13 Şubat 1895 – Lumiere kardeşler cinematograph ismini tescillediler

12 Şubat 2001 – İnsanoğlu ilk kez bir asteroide indi

12 şubat 1877 – İlk uluslararası telefon görüşmesi yapıldı

9 Şubat 1969 – Boeing 747 ilk uçuşunu yaptı

8 Şubat 2005 – Google Maps yayına girdi

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019