Ustaların ilham perisi aşk

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

14 Şubat Sevgililer Günü... "Ustalara Saygı" toplantılarının geleneksel Sevgililer Günü etkinliğini bu yıl 13 Şubat’ta gerçekleştireceğiz. Başlığımız: Ustaların ilham perisi aşk... Beşiktaş Belediyesi için yedi  sezondur düzenlediğim "Ustalara Saygı" toplantılarının önümüzdeki haftaki bu etkinliğini yine Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) saat 20.00’dan itibaren takip etmek mümkün.

Tuna Egemen’in tüm dünyadan ünlü sanatçıların aşk hikâyeleriyle süsleyerek sunacağı "Ustaların İlham Perisi Aşk" gecesinde konuklar; kendi yaşamlarından ve aşklarından beslenerek yarattıkları eserlerin yanı sıra kültür dünyasından diğer eserlerin öykülerini de seyircilerle paylaşacaklar. Ayşe Sarısayın, Bedri Baykam, Cezmi Ersöz, Gül İrepoğlu, Haydar Ergülen ve Orhan Alkaya, geceye katılarak duygu ve düşüncelerini konuklarla paylaşacaklar.

Geceye Ömer Özgeç de gitarıyla katılarak sevilen şairlerin dizelerinden bestelediği aşk dolu şarkıları yorumlayacak. Etkinlik süresince barkovizyondan hikâyeleri anlatılan ünlü sanatçıların dia gösterisi de izlenebilecek. "Ustalara Saygı" toplantıları 27 Şubat’ta gerçekleştirilecek Müjdat Gezen toplantısıyla devam edecek.

Bizim programımız böyle... Peki, Sevgiler Günü’nün tarihçesini biliyor muyuz? Onun için Roma İmparatorluğu dönemine dek gitmemiz gerekiyor. 14 Şubat’ta Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış o çağlarda. Juno, Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da bilinirmiş.

Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlarmış. Bayramın özelliği, eş bulamayan gençlerin, yalnızca bu bayram süresince bile olsa biribirlerinin partneri olabilmeleriymiş. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı arife günü yapılan bir çekiliş ile belli olurmuş. Bu birliktelikler, birbirine âşık olan çiftler için evliliğe kadar gidebiliyormuş.

Bir başka rivayet,  İmparator 2. Claudius’un  ordusunda savaşacak asker bulamaması nedeniyle yaptıklarına dayandırılıyor. Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleri nedeniyle asker bulamadığını düşünen imparator, ülkedeki tüm nişan ve evlilikleri yasaklamış.

Sevgililer Günü’ne adını veren Aziz Valentine o dönemde Roma'da yaşayan bir papazmış. Meslektaşı olan Aziz Marius ile birlikte Claudius'un yasağına rağmen çiftleri evlendirmeye gizlice devam etmiş. Bu durumu bir süre sonra öğrenen imparator onu tutuklatmış ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürtmüş. Aziz Valentine, İsa’dan sonra 270 yılının 14 Şubat’ı Hıristiyan şehitliğine gömülmüş. Ve 226 yıl geçmiş, 496'da Papa Gelasius, Aziz Valentine'i onurlandırmak için 14 Şubat’ı Aziz Valentine Günü olarak belirlemiş.

Romalılar tarafından İngiltere’ye taşınan "Sevgililer Günü", daha sonraları dünyanın dört tarafına yayılmış. 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana âşıkların birbirlerine sevgi mesajları yolladığı bir gün haline dönüşmüş, Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi olarak anılmaya başlanmış.

Günümüz toplumlarında tüketimi körüklemek amacıyla başta medya olmak üzere birçok kurum tarafından da yoğun bir şekilde pompalanıyor Sevgililer Günü…

Bunu biliyorum. Biliyorum da, hoyrat hayatların yaşandığı toplumlarda, insanların biribirlerine yabancı durduğu ortamlarda sevgi sözcükleri söylemek için elimize geçen fırsatları neden değerlendirmeyelim? diye demeden de edemiyorum.

İşte bir fırsat… İlla hediyeye gerek yok, sözcükler en güzel armağan. Siz de karınca kararınca yüreğinizdekileri dökebilirsiniz. Alın kâğıdı kalemi yüreğinizden geçenleri yazın, sonra da sevgilinizin elinden tutun, lütfen "Ustaların ilham perisi aşk" gecemize gelin...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar