Uruguay, Tarım Bakanlığı'ndan ne istedi?

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Perşembe günü "Uruguay ihracatı yasakladı ette yeni bir sıkıntı kapıda" başlığıyla ayrıntılı bir haber yazdım. Haberde, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın da görüşlerine yer verdim.

Haberi 16 Aralık 2010 tarihli DÜNYA Gazetesi'nden veya www.tarimdunyasi.net adresinden okuyabilirsiniz.

Haberin yayınlandığı günün akşamı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklama aynı zamanda tüm medya kuruluşlarına gönderildi. Bakanlığın internet sayfasında da yayına verildi.

Önce açıklamayı birlikte okuyalım:

"Sayın Ali Ekber YILDIRIM

Dünya Gazetesi Yazarı

Dünya Gazetesi'nde 16.12.2010 tarihinde "Uruguay ihracatı yasakladı ette yeni bir sıkıntı kapıda" başlıklı yorum haberinizle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Uruguay yetkililerinin sığır eti ithalatında sağlık şartları ile ilgili olarak Bakanlığımızdan değişiklik talepleri olmuş ve karşılıklı görüşmeler sonrasında konu çözümlenmiştir. Uruguay'dan halen ülkemize canlı hayvan ithalatı devam etmekte olup, ithalatta herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

"Uruguay ihracatı yasakladı ette yeni bir sıkıntı kapıda" şeklindeki yorum haberinizin başlığına dikkat edildiğinde, bu tür haberlerin gerçek amacı anlaşılamamakta olup, et spekülatörlerine hizmet edeceği ve ülkemiz çıkarlarını ne denli olumsuz yönde etkileyeceği ise kamuoyunun takdirindedir.

Bilgilerinize sunarım.

Bakanlığın açıklaması okunduğunda bir terslik olduğu hemen anlaşılıyor. Açıklamada deniliyor ki; "Uruguay yetkililerinin sığır eti ithalatında sağlık şartları ile ilgili olarak Bakanlığımızdan değişiklik talepleri olmuş ve karşılıklı görüşmeler sonrasında konu çözümlenmiştir. "

Açıklamayı gönderen arkadaşa telefon ettim.

"Uruguay'dan hayvan ithalatını biz (Türkiye) yapıyoruz. Sağlık şartlarını bizim talep etmemiz gerekmez mi?

Uruguay, sizden (Tarım Bakanlığı'ndan) ne gibi sağlık şartları talep etti?

"Size verdiğimiz hayvanlara gözümüz gibi baktık kesmeyin mi diyorlar?"

Uruguay'ın talep ettiği sağlık koşulları nedir? diye soruları sıralayınca, "sorduklarınız çok teknik, ben cevaplayamam" dedi.

Bir saat sonra tekrar telefon ederek, sorularıma Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın yanıt vereceğini kendisi ile görüşmemi istedi.

Bu görüşmemiz üzerine, açıklama Bakanlığın internet sayfasından kaldırıldı.

Bekir Ulubaş'ın görüşlerini haberde yazmıştım. Ancak, tekrar telefonla arayarak açıklamayı sordum.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Uruguay'ın Türkiye'den sağlık şartları talep etmesinin abes olacağını ve açıklamanın yanlış olduğunu belirttikten sonra şunları söyledi: " Bakanlığımızın Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü, Uruguay'dan ithal edilen kasaplık sığır ithalatı ile ilgili uyguladığı sağlık şartlarının besilik hayvan ithalatında da aynen uygulanmasını şart koydu. Uruguay yetkilileri, istediğimiz testleri yapacak yeterli laboratuarları olmadığını bildirdi. Bunun üzerine, ihaleyi alan firmalarımıza ek zaman tanıdık. İlk parti hayvanları Avustralya'dan temin ettiler. Uruguay yetkilileri, Avustralya'dan hayvan alımı yaptığımızı görünce, "biz laboratuar altyapımızı tamamladık, bizden hayvan alabilirsiniz" dediler. Bizim şart koştuğumuz testleri yapmaya başladılar. Bizim açımızdan sorun çözülmüş oldu. Konu budur. Uruguay'ın bizden sağlık şartı talep etmesi diye bir şey olamaz."

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş'ın söylediklerinden de anlaşılacağı gibi açıklamada belirtilen olay yeni değil, hayvan ithalatının başladığı dönemde yaşanmış. Üstelik bakanlık açıklamasında yazıldığı gibi sorun sığır eti ile ilgili değil besi hayvanı ile ilgili yaşanmış. Üç satırlık açıklamanın tamamı yanlış. Neresini düzeltelim?

Bakanlığın, yazdığımız haberin "et spekülatörlerine hizmet ettiği, ülke çıkarlarını olumsuz etkilediği" iddiasına gelince, buna yanıt bile verilmez, sadece gülünür. Bu sütunda 14 yıldır yazılan her sözcüğün kime hizmet ettiğini okurlarımız da, kamuoyu da çok iyi bilmektedir. Bakanlığın sadece hayvancılık politikası ile kimin çıkarına çalıştığı da yine çok iyi bilinmektedir. Gerçekten de bunu kamuoyunun takdirine bırakalım.

Bilgiden yoksun, yanlışlarla ve çelişkilerle dolu açıklamayı ciddiye alarak yazmak anlamsız geliyor. Yaptığım telefon görüşmelerini gazetemizin yazı işleri ile paylaşarak bu konuyu yazmayacağımı da söyledim. Ancak, Tarım Bakanlığı birkaç saat sonra basın açıklamasını yeniden internet sayfasına koyunca, yazmak şart oldu.

Bakanlık yetkilileri farkında mı bilmiyoruz, Türkiye'den bir ithalatçı (adı bizde var) 12 bin baş hayvanı parasını da ödeyerek gemiye yükledi. Uruguay yetkilileri geminin çıkışına izin vermedi. Devlet Başkanı Jose Mujica'ya ulaştılar. Yine sorunu çözemediler. İthalatçıya parası ödendi ve hayvanlar gemiden indirildi.

"Sorun yok" dediğiniz Uruguay'da bunlar yaşanıyor haberiniz var mı?

Kooperatifçilik günü

Bugün, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü. Türkiye'nin en büyük kooperatif birliği hayvan ithalatı ile övünüyor. Tarım satış kooperatifleri birlikleri yaşam mücadelesi veriyor. Kutlayacak gücünüz kaldıysa, kooperatifçilik gününüz kutlu olsun...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar