Üretimde canlanma yok borsa rekorlar kırıyor
Gerçekçi olalım. Üretimde canlanma yok. TÜİK'in yayınladığı giderek karışık hesaplamalarla anlaşılması güç hal alan sanayi üretim endeksi, sanayi üretiminin geçen yılki çizgisini sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
TÜİK'in derlediği verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.9 azalmış. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artış göstermiş…
Takvim etkisinden arındırılmış verilerine göre, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4 gerilemiş... İmalat sanayi sektörü endeksi ise sadece yüzde 2.5 artış göstermiş…
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada Mart ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.9 artarken, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1.4 azalma görülüyor.
Bu karışık verilerin ortalamasında sanayide işlerin iyi gitmediği anlaşılıyor…
Bizde son zamanlarda ekonominin temel göstergeleri faiz, döviz ve borsa oldu. Borsa canlı ve endeks yükseliyor ise, dolar fiyatı 1.80 TL'nin altına inmiş ise, faiz yüzde 6'nın altında dolanıyor ise işler çok iyidir deniliyor...
Ekonominin canlanmaması önemli değildir. Hatta ekonomi canlanmadığı için TCMB faizi daha da aşağıya indirir ise, dışarıdan da not artışı gelir ise, üretim, yatırım, istihdam artmış artmamış sorun değil diye düşünenler çoğaldı.
Burada sorgulanması gereken nokta şudur? Üretim artmaz iken, büyüme yavaşlamış iken, borsa nasıl canlılığını korur, endeks tırmanışa geçer?
Cevap: Borsayı canlı tutan endeksi yükselten hisse senetleri önde gelen bankalar ile önde gelen şirketlerin hisse senetleri.
Bu bankalar ve şirketler ekonomi daralırken de kârlılıklarını koruyorlar. Piyasa hakimiyetleri onlara bu imkanı veriyor. Borsada hisse senetleri işlem gören ve kârlılıkları yüksek olan bankalar ve şirketler tüm bankaları ve şirketleri, dolayısıyla ekonominin bütününü temsil etmiyor.
Bu bankalar ve şirketler ekonomideki yavaşlamaya rağmen kârlılıklarını bugüne kadar sürdürdü, bugünden sonra da sürdürecek.
İşte bu nedenle ekonomide üretim ve yatırım yavaşlarken borsada coşku var.
2012 Yılını kötü geçirdik. Yılın ilk aylarına ait göstergeler üretimde beklenen canlanmanın gerçekleşemediğini gösteriyor.
Önümüzde yaz ayları var. Yaz aylarında ekonomide yavaşlama olur. Ne var ki ekonomi politikalarını belirleyen TCMB ve Maliye Bakanlığı ile Hazine ekonominin bugünkü durumundan şikayetçi değil. Üretimdeki yavaşlama ve büyüme hızının düşmesi önemsenmiyor. Bu durumda önümüzdeki günlerde ekonomide farklı tabloların ortaya çıkmasını beklememek gerekiyor...