Üretim artmadan işsizliği ve fakirliği azaltmak zor
2010 Yılında iyilik bekleyişlerimiz var. İyilik iştir, aştır, refahtır. Bunların temelinde ise üretim yatıyor.
Üretim artmadan 2010 yılında iyilik olamayacak. Ama üretim bir türlü gündeme gelemiyor.
Üretimi öne çıkaracak yerde devamlı olarak işsizlikten ve fakirlikten yakınıyoruz.
Doğrudur işsizlik ve fakirlik kötü ama, üretim artmadan bu sorunlara çözüm bulunamayacak. Bunu da bilelim.
- Üretemiyoruz
2009 Yılının ilk 9 ayında üretiminiz (yarattığımız katma değer) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 oranında geriledi. Bunun sonucu gelirimiz de aynı oranda düştü.
- İşsizlik arttı
Üretemeyince, daha önce işi olanlar işini kaybetti. İş arayanlar iş bulamaz oldu. Resmi işsiz sayımız 3.4 milyon. Resmi işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 13.4 'e ulaştı. Geçen yıl yüzde 10.7 oranında idi.
- 1 Milyonu aşan banka kredileri toplam kredilerin yüzde 48'inini oluşturuyor ve bunları toplam müşterilerin binde 6'sı kullanıyor.
Bankaların toplam kredilerinin yüzde 30'unu 50 bin TL.dan küçük krediler teşkil ediyor.. Ve kredi kullananların yüzde 98'i bu küçük kredilerden yararlanıyor.
- 12 Milyon kişi yoksul
TÜİK'in araştırmasına göre gıda+gıda dışı yoksulluk oranı yüzde 17.11 dolayında. 12 Milyon yoksulumuz var.
- 17.5 Milyon hanenin en fakir 3.5 milyonu toplam gelirin yüzde 5.8'ini,en zengin 3.5 milyonu yüzde 48.4'ünü paylaşıyor.
TÜİK'in hane halkının kullanılabilir gelirinin dağılımını gösteren araştırmasına göre, Türkiye'deki 17.5 milyon hane arasında toplam kullanılabilir gelirin paylaşımında en fakir 3.5 milyon hanenin payına toplam harcanabilir gelirin yüzde 5.8'i düşerken en zengin 3.5 milyon hane toplam gelirin yüzde 48.4'ünü alıyor.
- Hane halkının kullanılabilir gelirinde en büyük katkı maaş ve ücret geliri
Türk halkı için maaş ve ücret çok önemli Hane halkının kullanılabilir gelirinin yüzde 39.7'si maaştan yüzde 4.0'ü yevmiyeden, yüzde 23.2'si müteşebbis gelirinden,yüzde 4.1 'i gayrimenkul gelirinden,yüzde 7'si menkul gelirinden,yüzde 18.2'si emekli maaşı gibi sosyal transferlerden geliyor. Hanelerin birbirine yardımının katkısı yüzde 2.6 oranında.
- Hane halkının kullanılabilir gelirine göre borcu yüzde 26.2 oranında
Merkez Bankası'nın belirlemelerine göre hane halkının borcu kullanılabilir gelirinin yüzde 26.2'si oranında. Hane halkı kullanılabilir gelirinin yüzde 4.0 'ü oranında borç faizi ödüyor.