Üretici korumadan yana kullanıcı korumaya karşı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Demir çelik ürünleri fiyatları dünyada hızlı olarak gerilemeye başlayınca, demir çelik üreticileri ile demir çelik ürünleri kullanıcıları arasında farklı bekleyişler ortaya çıktı.

Üreticiler, ucuzlayan fiyatlar karşısında koruma talep ederken kullanıcılar  korumaların kaldırılmasını istiyorlar. PASDER (Paslanmaz Çelik Derneği)  tarafından yapılan bir açıklamada,  paslanmaz çelik kullanıcılarının koruma tedbirleri sonucu artan maliyetlerinin rekabet imkanlarını azalttığı belirtiliyor.

Paslanmaz çelik ürünleri makine, gemi, savunma, kimya, gıda, mutfak gereçleri, beyaz eşya, boru-profil sanayinde kullanılıyor

Açıklamada, “Paslanmaz çelik üretiminin gerçekleştiği Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Serbest Ticaret Anlaşmamız olan Güney Kore’den yapılan ithalata konu 4. aşamada girdi olarak kullanılan sıcak haddelenmiş ürünler ve 5.aşamada girdi olarak kullanılan soğuk haddelenmiş ürünler gümrük vergisinden muaf iken, uygun maliyet, ürün kalitesi, katma değerli ürün gamı gibi bir takım avantajları sebebiyle başta Tayvan ve ÇHC olmak üzere diğer Uzakdoğu piyasalarını tercih eden firmaların  gümrük vergisi artışıyla ek  maliyete ve haksız rekabete maruz kaldıkları” belirtiliyor.

Derneğin açıklamasında “Ülkemizde entegre paslanmaz çelik üretimi yapılmamaktadır. Bunun temel sebepleri arasında pazarın durumu, dünyada mevcut atıl kapasite kadar yatırım için gerekli hammadde arzının (cevher, hurda, ferrokrom ve nikel) ülkemizdeki yetersizliği, aşırı enerji kullanımı gereksinimi ve yüksek yatırım tutarlarından kaynaklı tolere edilebilir sınırları aşan işletme geri dönüş ve amortisman süreleri bulunmaktadır.“ deniliyor.  İç talep ve üretim hakkında bilgi veriliyor.

Yıllık ürün ihtiyacının 450 bin ton olduğu buna karşılık yerli üreticilerin yıllık 200 bin ton soğuk haddeleme kapasitesine sahip oldukları anlatılıyor.

2014 yılında 450 bin ton dolayındaki paslanmaz çelik tüketiminde mutfak gereçleri üreticilerinin payı 101 bin ton, beyaz eşya üreticilerinin payı 66 bin ton, boru profil sanayinin 39 bin ton, otomotiv sanayinin 24 bin ton, gemi inşa sanayinin 15 bin ton idi.

324222111.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018