Üretici fiyatlarında yıllık artış 5.23

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Haziran ayında üretici fiyatları endeksi yüzde 1.43 oranında arttı. Yıllık artış 5.23 oldu.

Haziran ayında tüketici fiyatlarındaki aylık artış oranı 0.76, yıllık artış yüzde 8.30 oldu.

Biz genellikle enflasyon denilince tüketici fiyatları gündeme gelirken, üreticinin durumu unutuluyor.

Acaba, üreten kesim ne durumda?

TÜİK’in açıklamalarına göre üretici fiyatları endeksi hazırlanırken fiyatları izlenen 788 maddeden, 177 maddenin ortalama fiyatlarında Haziran ayında  bir değişim olmazken, 444 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 167 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Bu açıklama çok önemli. Çünkü TÜİK’in açıkladığı ortalama endeks değişim oranları fiyatı artmayan veya fiyatı gerileyen maddelerden etkileniyor. Açık anlatımıyla fiyatı artan maddelerdeki artış oranı açıklanan ortalama artış oranının üzerinde.

Fiyatı değişen, değişmeyen maddelerin ortalaması olarak Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) Haziran ayında bir önceki aya göre %1,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,46, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,23 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,18 artış gösterdi.

Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,88, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,28 ve on iki aylık ortalamalara göre %0,33 artış gerçekleşti.

Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,41 artış var.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; büro makineleri imalatı (%4,92), kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%4,56), giyim eşyası imalatı (%3,77) alt sektörleri. Metal cevheri (%-0,67), tütün ürünleri imalatı (%-0,33), mobilya ve b.y.s. diğer ürünlerin imalatı (%-0,06) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler.

TÜFE, Tüketici Fiyatları Endeksi, halk için önemli. ÜFE ise sadece üretici için değil, ihracatçı için de önemli.

Üretici fiyatlarındaki artışı eğer döviz fiyatındaki değişim karşılayamıyor, üretici veya ihracatçı bu artışı fiyata yansıtamıyor ise, ya kârdan kaybeder ya da zarar eder.

Ekonomide tabii ki tüketici mutluluğu önemli. Fakat ihracat ve üretim olmaz ise ekonomi büyüyemez. İşte o nedenle üretici fiyatlarındaki değişimi de dikkatli olarak izlemek ve nedenlerini araştırmak zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018