Üretici fiyatları artışı önemli

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

TÜİK mart ayı fiyat endekslerini açıkladı.

Marttan geriye 12 ayın ortalamasına göre üretici fiyatlarında artış yüzde 9.36 oranında. Fakat dikkat çeken tarımda üretici fiyatlarının yüzde 18.0 oranında artması. Sanayide 12 aylık ortalama artış yüzde 7.54 olmuş. Üretici fiyatlarındaki artış sonunda tüketici fiyatlarını etkiler. Özellikle tarım ürünleri fiyatındaki artın gıda maddeleri fiyatını yükseltir. Mart ayından geriye 12 aylık dönem ortalaması tüketici fiyatları artışı yüzde 7.29'dur. Buna karşılık tüketicinin toplam harcamalarında yüzde 26.78 ağırlığı olan gıda harcamalarındaki artış yüzde 8.78 olarak gerçekleşmiştir.

Tarım ürünlerinde üretici fiyatları artışının henüz tüketicinin gıda maddelerine tam olarak yansımadığı görülüyor. Tüketici fiyatlarında 12 aylık ortalamaya göre yüksek artış gösteren kesimler yüzde 8.29 ile ulaştırma, yüzde 6.36 ile konut harcamaları. Buraya kadar ki açıklamalar genel durumu ortaya koyuyor. Özel duruma gelince, tüketici fiyatlarının ayda 0.42 oranında artması, geçen yıl sonundan sonraki 3 aylık dönemde tüketici fiyatlarının yüzde 1.57 oranında artması, geçen yılın mart ayına göre tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 3.99'da kalması olumlu gelişmelerdir.

Bu tablo Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginleme konusundaki çabalarının sonucudur. Bir önemli nokta da şudur: Merkez Bankası son aylarda iç talebi sınırlamak için değişik tedbirler alıyor. Tüketici fiyatlarındaki gelişmelere bakılır ise iç talepte aşırı bir büyüme yok. Tarım kesimi dışında diğer kesimlerde eğer aşırı bir talep artışı olsa idi, tüketici fiyatlarındaki artış daha yüksek çıkabilirdi.

TÜİK'in rakamlarına bakarak faiz konusunda düzenlemeleri tartışanlar için acaba bundan sonra gösterge ne olacak? Tüketici fiyatlarındaki yıllık yüzde 3.99, 12 aylık ortalama yüzde 7.29 artışa göre mi faiz belirlenecek? Yoksa üretici fiyatlarındaki yıllık yüzde 10.08, 12 ay ortalaması yüzde 9.36 artış oranı mı faiz hesabında kullanılacak? Bunlar çok önemli. Çünkü Hazine bono faizini, bankalar mevduat ve kredi faizini belirlerken enflasyon göstergelerini dikkate alıyor. Şu günlerde faiz artırımı eğilimi ortaya çıktı. Faiz artırımına karar vereceklerin, mal ve hizmet fiyatlarını belirleyeceklerin gösterge olarak alacakları oranlar önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018