Üniversiteye girmeye hazırlanan gençlerle söyleşi

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Lise son sınıfta çocukları olan evlerdeki telaşı bilirsiniz. Üniversite seçme sınavlarına hazırlanan gençler tüm ailenin hayatını etkiler. Evin düzeni onlara göre ayarlanır. Anne ve babalar bütçelerini sonuna kadar zorlayarak çocuklarına dersler aldırırlar. Çocuklar okul, dershane ve özel öğretmen üçgeninde gidip gelirler. Anne-babalar dershanelerde yapılan deneme sınavlarında gencin alacağı puanı endişe ile bekler. Bazen gönülleri "Ya kazanamazsam" korkusu sarar. Bu yazımda üniversiteye girmeye hazırlanan gençlerle söyleşeceğim.

Üç olasılık

Üniversite seçme sınavına girmeye hazırlanan bir gençsiniz. Sınav sonunda aşağıdaki üç olasılık göz önüne alınabilir.

1-En çok istediğiniz bölümü kazandınız

İyi bir puan aldınız, istediğiniz okulu ve bölümü kazandınız. Tebrikler, uzun süren bir yarıştan sonra ipi göğüslediniz. Ama bu durumdaki gençleri bekleyen bir tehlike vardır. Sanırlar ki, yarış sona ermiştir. Uzun süren sınav yorgunluğu ve zafer sarhoşluğu ile rehavete kapılabilirler.. Halbuki yarış devam etmektedir. Yaşam denen engelli koşunun sadece bir engeli aşılmıştır.Yarış, kişinin kendisi ile olan yarışıdır. Bu, "Ben gurbette değilim, gurbet benim içimde" misali, bitmeyecek bir yarıştır.

2-Az istediğiniz bir bölümü kazandınız

Sınavda aldığınız puan, çok istenen üniversiteye veya bölüme girmeye yetmemiştir. Dünyanın sonu mudur? Kıyamet mi kopar? Hayır. Diyelim ki, günün geç saati açık olan tek lokantaya gittiniz. Kafanızdaki yemeği yemek istiyorsunuz. O da bitmiş. Size kalan tek yemeği verdiler. Yemeyecek misiniz? Önyargılı olmayınız, yemeği tadınız. Daha önce tatmadığınız bir yemek bu, belki de beğeneceksiniz. Hem de, "çok" beğendiğiniz bölüm ile "az" beğendiğiniz bölüm arasındaki fark, gerçekten o kadar da çok olmayabilir.

Dünyanın en kötü şeyi, bir işi sevmeden yapmaktır. Ben bu bölümü sevmiyorum diye diye okula gitmeyiniz, girdiğiniz yeri seviniz. Ya da terk ediniz. Ama terk etmenin de maliyetini göz önüne alınız.

3- Hiçbir bir yeri kazanamadınız

Olur ya, yeterince çalışamadınız, çalışmadınız ve hiçbir yeri kazanamadınız. Yaşam uzun, bu tür şeyler ilerde de hep başınıza gelecektir Ama önemli olan, "Yıkılmadım, ayaktayım" diyebilmektir. . Ve eğer bir üniversite bitirmek istiyorsanız hemen işe koyulmak en iyisidir. Umutsuzluğa kapılmayınız. Çevrenize bakınız, üniversiteye girenlerin bir bölümünün sizden akıllı olmadığını göreceksiniz.

Temel beceriler

Esas olan diploma mı? Üniversiteyi bitirmeden de insan bir şey olabilir mi? Olur tabi. Önemli olan, yaşamda ne olmayı hedeflemektir. Eğer bir kişi iş yaşamında profesyonel olarak üst noktalara koşmayı hedefliyorsa diploma gereklidir. Ama yeterli değildir. Esas olan, diplomanın hakkını vererek almaktır; diplomanın gerektirdiği yetkinlikleri, yani bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirmiş olmaktır. Diploma, kişiyi sokak kapısından içeri alacaktır. Ama oturma odasına girme ve orada kalmasını garanti etmez. Bu nedenle de kişi üniversitede bu temel becerileri kazanmaya bakmalıdır. Okunan dal ne olursa olsun 21. yüzyılın çalışanının aşağıdaki temel yetkinliklere sahip olması gerekir.

1. Dürüstlük

Kişi, özü, sözü bir, ahlak kuralları içinde hareket eden bütünsel bir karaktere sahip olmalıdır.

2. Güvenirlilik

İşyerleri, sırtını korkmadan dönebileceği, yetkinliğine inandığı iş arkadaşları ararlar

3. Profesyonellik

Kişiler yaptığı işi beceriksizce değil, mükemmel yapmalıdır.

4. İnisiyatif

Kişi, dürtülmeyi beklemeden, bir şeyleri başlatabilmelidir.

5. Öğrenme isteği olmak ve öğrenmesini bilmek

Bu yüzyıl öğrenenin yüzyıldır. Öğrenme isteği olmayan ve öğrenmeyi öğrenmemiş kişinin işi zordur.

6. İletişim

Okuduğunu anlamalı,yazdığı anlaşılmalı, dinlemesini bilmeli ve gerektiğinde konuşabilmelidir.

7. Yabancı dil

Teknolojide gelişmeleri anlamak yakalamak, küresel dünyada iletişim kurabilmek için yabancı dil bilmek gerekir.

8. Eleştirisel ve analitik düşünce

Her şeyi olduğu gibi kabul etmeyip eleştirisel gözle bakmalı, analiz ve sentez yapabilmelidir.

9. Matematik, bilim, teknoloji yatkınlığı

Bilim ve teknoloji uygarlık ölçüsüdür. Bilim ve teknolojinin dili de matematiktir.

0. İyi insan ilişkileri

İş arkadaşlarınız ve müşterilerinizle iyi ilişkiler kurmak bir zorunluluktur.

Sonuç

Üniversite seçme sınavı bir son değil, uzun bir yolculuğun başlangıcıdır. Üniversite eğitimi sonunda esas önemli olan, kazanılacak diploma değil geliştirilmesi gereken yetkinliklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019