Üniversiteler promosyon yarışında...
Üniversite adaylarına LYS ve YGS sonuçlarına göre tercih yapmaları için verilen süre 17 Temmuz’da sona erecek.
YÖK verilerine göre ülkemizde 105’i devlet, 69’u vakıf olmak üzere 174 üniversitede eğitim verilmekte... ÖSYM tarafından yayınlanan LYS sayısal bilgilerine göre de, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonrası LYS’ye girmeye hak kazanan aday sayısı 1 milyon 423 bin 127, sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı ise 78 bin 427.
LYS’lere başvuran aday sayısı toplam 946 bin 252, sınava giren aday sayısı ise 925 bin 81 olduğu görülüyor..
“Her ilde bir devlet üniversitesi” yaklaşımıyla 2008 yılında kurulan devlet üniversiteleriyle sayı 94’ü bulmuş daha sonra kurulan üniversitelerle bugünkü 105 sayısına erişilmiştir.. Vakıf üniversitelerine gelindiğinde; Ülkemizin ilk vakıf üniversitesi 1984 yılında Ankara’da Bilkent adıyla kuruldu.
10 yıl sonra yine Ankara’da Başkent Üniversitesi adıyla 2’nci vakıf üniversitesi kurulmuş oldu.
Son kurulan ise Diyarbakır Selahattin Eyyubi Üniversitesi oldu..
Ülkemizde Vakıf üniversiteleri, YÖK’ün önerisi üzerine bakanlar kurulunun kararıyla kurulmakta. Vakıf üniversiteleri “Kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile” kişiler yada holdinglerin kurucusu olduğu vakıfl ar tarafından kurulmaktalar. Vakıf kurucu yönetim kurulu başkan ve bir üyenin (birinci derece kan ve sıhri hısımları ile eşlerinden sadece biri) katılımıyla 4 yıllık görev süresi olan 5 mütevelli üyesi ile birlikte 7 kişiden oluşan mütevelli heyeti üniversitenin en yüksek kurulunu oluşturmakta.
Vakıf üniversiteleri YÖK tarafından uygulamaya konulan “ Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği” ne göre rektör 4 yıllığına mütevelli heyeti tarafından seçilir ve YÖK’ün onayıyla göreve başlamaktalar.. Fakültelerin dekanları da aynı usullere göre atanıyor.
Vakıf üniversitelerin ücretlerine gelince; 2014-2015 öğrenim yılı ücretleri ise, 20 bin liradan başlayıp bazı üniversiteler de fakültelere bağlı olmak koşuluyla 50 bin TL’yi bulabiliyor..
Bazı vakıf üniversiteleri görsel ve yazılı medyaya verdikleri ilanlarda; ilk sıra tercihini kendi okullarını yapmaları şartıyla verdikleri burslarla ücretlerde ciddi indirimler yapıldığı bilgisi yer almakta.
Vakıf üniversiteleriyle ilgili vermeye çalıştığım bilgiler özetle bu kadar.. Devlet ve vakıf üniversiteleri yeni öğretim yılında öğrencilerin tercihi noktasında vizyonlarını ve farklılıklarını ortaya koyan tanıtım faaliyetlerini yoğun olarak sürdürüyorlar. Üniversiteler okullarında tanıtım günleri düzenlerken,özellikle vakıf üniversiteleri okullarını tanıtabilmek için görsel ve yazılı medyayı da yoğun olarak kullanmaya çalışıyorlar.
Tanıtım sürecinde kullandıkları enstrümanlar rekabette birbirinden cazip öğelerden oluşuyor.
Özellikle başarılı öğrencilerin bölümlerine kayıt yapmaları için çeşitli seçenekler sunan üniversiteler, bu yolla başarılı ve nitelikli öğrencileri kazanmak ve kendi üniversitelerinde öğrenim görmelerini sağlamak için adeta birbiriyle yarışıyor. Bu rekabetin içinde devlet üniversiteleri de yer alıyor.
Örneğin,Türkiye’nin prestijli devlet üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, YTÜ, Hacettepe gibi üniversitelerimiz de dereceye giren öğrencileri kendilerine çekebilmek için cazip fırsatlar sunuyor. Devlet ve vakıf üniversiteleri üniversiteler sınav sonucuna göre ilk 100 ile 1000. sıra aralığındaki adaylara aylık 500 ile 4 bin TL arasında burs, bir defaya mahsus üniversiteyi tercih ettiği için 2-5 bin TL gibi ücretlerle ödüllendirme, tablet bilgisayar, ücretsiz yurtlarda barınma, teknokentte şirket açma önceliği, yurt dışında ücretsiz lisansüstü eğitim, kapalı yüzme havuzu ve fitness salonuna ücretsiz üyelik, akademik kariyerde öncelik, yurt dışında staj imkanı gibi çeşitli fırsatlar yer alıyor.
Bütün üniversiteler öğrencilerine uluslararası eğitim ortaklıkları, Erasmus ve benzeri öğrenci değişim programları , birden fazla yabancı dil öğrenme fırsatı, iki diploma alma, trimester eğitim modeli (üçüncü dönemde zorunlu üç ay staj ve uygulama dersleri), Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik alanlarında farklı olanaklar sunuyor...
Öğrencilerimiz, seçecekleri üniversitenin genel ortamının,sunduğu olanakların, kişisel ve sosyal gelişimlerinde ve hayata hazırlanmada önemli rol oynadığını da unutmamalılar..