Üniversite tercihi ve enerji okulları
Bu köşede enerji ve eğitim konusuna daha önce de değindik. Ama hazır üniversite adayları harıl harıl hangi bölümü tercih etsem telaşı yaşarken, yeniden ele almakta yarar var.
Toptancı bir yaklaşımla, genç arkadaşların hepsine “gelin, ille de enerji bölümlerini tercih edin” diyecek halimiz yok.
Yine de kulağa küpe birkaç şey söyleyelim. Belki de üç-beş yüz arkadaşın işine yarar yazacaklarımız.
Bir kere şunu ortaya koyalım: Enerji, en hızlı büyüyen ve büyüyecek sektörler arasında. Dolayısıyla kalifiye eleman ihtiyacı da giderek artacak. O yüzden;
1) Eğer mühendislik düşünüyorsanız ve puanlarınız da bu bölümlere kaydolmak için yeterliyse, elektrik mühendisliğini tercih edebilirsiniz.
2) Maden mühendisliği de tercih edilebilir. Çünkü enerji madenlerinin aranması, bulunması ve üretimi de önem kazandı, kazanmaya devam edecek.
3) Jeoloji ve jeofizik mühendisleri de petrol ve kömür aramalarında, keşfinde istihdam ediliyor. Bu bölümler de listenize eklenebilir.
4) Makine mühendisleri de bugün elektrik santrallerinin kurulumunda ve işletilmesinde kritik noktalarda görev yapıyor. Bu bölüm de size uygun olabilir.
5) Son yıllarda sayıları hızla artan ve bu sektöre yönelik bir nevi endüstri mühendisliği sayabileceğiniz enerji sistemleri mühendisliği bölümleri de listenize alınabilir.
Bunların hiç biri sizin puanınıza ve eğilimlerinize uygun değil mi? Olsun... Sizi hemen bırakmıyoruz, devam edelim.
Gideceğiniz okul hangisi olursa olsun ileride bir enerji sektörü şirketinde çalışma ihtimaliniz hep olacak. Dedik ya en hızlı büyüyen sektör bu ve istihdam imkanı diğer sektörlere göre daha fazla olacak.
Diyelim ki hukuk fakültesine gideceksiniz. O halde enerji hukuku alanıyla ilgilenin. Çünkü ileride bu alanda hukukçulara çok ekmek çıkacak. Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan hakemli bir dergimiz bile oldu. Buradan duyurmuş olalım.
İktisat ve/veya işletme okursanız da ileride yolunuz enerji ile çakışacak. Eskiden (hatta halen) bu bölümleri bitirenler daha çok bankacılık ve sigortacılık başta olmak üzere finans sektöründe istihdam ediliyordu. İleride de böyle olacak. Ancak bir farkla. Bu kez, mezunlarda aranan vasıfl ar arasında enerji sektörüyle tanışıklık büyük önem taşıyacak. Diyelim ki bir bankanın kredi servisindesiniz ya da yöneticisiniz. Enerji yatırımlarının finansmanı için önünüze kredi dosyaları gelecek. Karar vermek için enerji meselesine hakimiyetiniz sizi diğer çalışma arkadaşlarınıza göre bir adım öne çıkaracak.
Ya da kaderde borsacı olmak da varmış. Enerji borsası faaliyete geçince, hisse senedi ve benzeri menkul kıymetlerin ticareti yerine enerji kontratları üzerinde ahkam kesecek bir noktaya gelmeniz de pekala mümkün...
Hayalinizde gazetecilik mi var? O halde enerji sektörünü yakından tanıyan, iyi bir enerji gazetecisi neden olmayasınız?
Bu konu burada bitmez, uzar da uzar. Ama yerimiz dar. Haydi hepinize kolay gelsin.