Üniversite tercih dönemi

Prof. Dr. Dilek LEBLEBİCİ TEKER
Prof. Dr. Dilek LEBLEBİCİ TEKER [email protected]

Üniversite adayı gençlerimiz için mes­lek tercihlerini yapacakları önemli birkaç haftanın içerisindeyiz. Bu yıl YKS sınavına yaklaşık 3 milyon gencimiz girdi.

Bu gençler şu sıralar, önümüzdeki hayatla­rının belki de kırk yıllık bir zaman dilimi­ni meşgul edecek meslek seçim kararlarını vermek için üniversite kampüslerine ziya­retlerde bulunuyor. Bizler de öğretim üye­leri olarak, mesleklere ilişkin tecrübeleri­mizi ve yeni nesil yetkinliklere yönelik gö­rüşlerimizi ziyarete gelen gençlerimiz ile paylaşıyoruz.

Sektörel ihtiyaçlar değişiyor

Küresel trendler her sektörde hızla de­ğişiyor. Aslında pandeminin, bu değişim ve dönüşümü belki 10-15 yıl daha geriye çektiğinin de altını çizmek gerekir. Bu hız­la değişen koşullar, işletmelerin istihdam politikalarına da yansıyarak hem mevcut insan gücünün eğitilmesi, hem de yeni is­tihdam planlaması açısından belirleyici ol­maya başladı. Üniversiteler de bu sektörel değişime paralel olarak yürüttükleri müf­redatları, bugüne göre değil, gelecek için hazırlamayı amaçladı.

Yeni nesil yetkinlikler neler?

Şüphesiz yapay zekâ hayatımıza tahmi­nimizden çok daha hızlı girdi. Öyle ki hangi mesleklerin önümüzdeki kısa vadede sona ereceği konusu, bazı meslek mensuplarını endişelendirmekte. Kişisel görüşüm, kay­bolacak meslek olmayacağı ancak meslek mensuplarının kendilerini yeni ihtiyaçlara adapte etmek zorunda olduğudur.

Mesela, bugün en önemli meselelerden birisi, veri bilimi olarak karşımıza çıkmakta. Faaliyet konusu ne olursa olsun, her işletme bünye­sinde önemli bir veri havuzuna sahip. Bazı şirketler bunun fazlasıyla bilincindeyken, bazıları bu verinin işlenmesi ve karar al­mada kullanımı konusunda detaylı bir sü­reç yönetimine ihtiyaç duymakta. İşte bu potansiyel nedeniyle, hangi bölümden me­zun olursa olsun, her üniversite mezunu­nun öğrencilik hayatı boyunca öğrenmesi gereken en önemli başlıklardan birisi; ve­ri analitiği.

Bir işletme tedarik, üretim, pa­zarlama, satış, müşteri deneyim yönetimi, finans ve daha pek çok faaliyetinde veri bi­riktirebildiğine göre, bu veri ile çalışmayı seven insan gücü her zaman kendine fark yaratacaktır. Herkes kodlama yapmak zo­runda mı? Hayır! Ama veri analizi yapıla­cak programların öğrenilmesi şart!

Nörobilim uygulamalarının işletme yönetimindeki önemi artıyor

Farklı bir boyut da nörobilim. Bugün her kararı insan beyni verdiğine göre, basit bir ifadeyle beyin dalgaları incelenerek şirket­lerin proaktif stratejiler üretmesi sağla­nabilir. Bir reklamın tüketiciyi satın alma davranışına yönlendirip yönlendirmeyece­ği, şirketlerin marka konumlandırması ya da finansal piyasalarda yatırımcı davranı­şının analizine kadar pek çok alanda nöro­bilim kullanılabilir.

Bu nedenle nörobilim uygulamalarının, işletme bölümlerinde an­latılan pazarlama, satış, tüketici davranışı, insan kaynakları, finans ve girişimcilik gi­bi derslerin müfredatlarına dahil edilme­si, mezunlar için fark yaratacak önemli bir yetkinlik olarak kabul görmekte.

Sosyal beceriler çok önemli

Günümüzde bilgi her yerde ve kolay­ca ulaşılabiliyor, öyle değil mi? Birşey öğ­renmek için arama motorları hatta yapay zekâ kullanılabilir. Peki o zaman üniversi­te diplomasına gerek kalmadı mı? Bu soru son zamanlarda tartışmaya açık. Üniversi­te kampüsleri; sadece bilginin aktarıldığı bir mekandan ibaret değil, aynı zamanda bu bilgilerin projelere aktarıldığı, yaratıcı­lığın pekiştirildiği, bir fikrin oluşturulma­sı, sunulması ve savunmasının öğretildi­ği, ve zaman yönetiminin hayatın ayrılmaz bir parçası olarak içselleştirildiği bir or­tak kültür paylaşım ortamlardır. Üniver­site bir kültür kazanımıdır.

Buradan ha­reketle belirtmek gerekir ki, iş hayatında hangi bölümü okursan oku sosyal beceri­lerin kuvvetli olmalı. Mesele sadece anali­tik meseleler değil çünkü. İşte üniversite­de bunların tamamını öğreneceksin. Ama herşey bir kenara en önemlisi neyi sevi­yorsan orada kal. Bu karar senin kararın olsun! Tüm gençlerimizin hayallerinin pe­şinden gitmesi dileklerimle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Suriye meselesi 11 Aralık 2024
Faiz kararları 04 Aralık 2024
Trump 2.0 etkileri 13 Kasım 2024
Faiz, Trump ve Bitcoin 06 Kasım 2024
TÜİK, OVP ve vatandaş 10 Eylül 2024